"Через них помирають": У Польщі розгорівся скандал з українськими медсестрами

В Польщі зараз працюють 82 медсестри і 8 акушерок з українським громадянством.

Станіслав Тишка. Фото: pogliad.ua.

Віце-маршалок сейму Польщі Станіслав Тишка (член партії "Кукіз'15") спровокував скандал після того, як в ефірі одного з телеканалів публічно заявив, що працевлаштування українських медсестер в країні призводить до підвищення смертності через низьку кваліфікацію цих медпрацівників. У відповідь міністерство охорони здоров'я Польщі повідомило, що не має даних про випадки смерті пацієнтів через нібито "низького рівня" медсестер з України, передають Патріоти України із посиланням на Oko.press.

"У лікарнях дефіцит персоналу, тому набирають працівників з України, часто з низьким рівнем кваліфікації. Ось через це люди вмирають", - заявив політик.

Журналісти звернулися за коментарем в мінохоронздоров'я Польщі, який спростував слова Тишки. "Польські лікарні не наймають медсестер з України нижчої кваліфікації, ніж потрібно. Медсестри з-за кордону, які зараз працюють в польських установах охорони здоров'я, мають право на роботу, що означає наявність необхідної кваліфікації для опіки - на одному рівні з польським медичним персоналом", - сказано в офіційній відповіді відомства.

Згідно з інформацією з Вищої палати медсестер і акушерок, трудова імміграція медсестер з України невелика, що обумовлено перш за все високими вимогами відповідно до чинного європейського законодавства.

У свою чергу посольство України зажадало від Тишки вибачень за "ксенофобську і примітивну спробу перекласти вину на іноземців". Зазначається, що в Польщі зараз працюють 82 медсестри і 8 акушерок з українським громадянством.

Дуже злякався? Легіонер "Шахтаря" хоче залишити Україну після обстрілів Києва

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:58

Венесуельський нападник донецького "Шахтаря" Кевін Келсі хоче залишити український клуб, повідомляє Telegram-канал "Футбол з вертольота". За інформацією джерела, бажанням 19-річного футболіста залишити клуб є страх війни у країні, передають Патріоти Ук...

Коли буде Великдень у 2024 році і не можна робити у свято

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:55

Великдень для українців завжди був одним із найголовніших релігійних свят у році. Це перехідне свято, тобто його дата щороку змінюється, передають Патріоти України Коли Великдень 2024 року в Україні та чи зміниться його святкування через перехід на нов...