Чому вишиванка – аж ніяк не архаїчна і є символом української ідентичності, - блогер

Ця "вышитая рубашка" й "песня про полотенце" у далекі 80-ті були останньою лінією оборони своєї ідентичності в геть скацапілому Києві, де з тисячі українських письменників вижило тридцять, де треба говорити "на человеческом языке, вы же на производстве".

Вишиванка - символ української ідентичності. Фото: etno-vyshyvanka.kiev.ua.

Про вишиванку як символ самоідентифікації українців, особливості поколінь і "моду" на вишиванку розмірковує на своїй сторінці в Фейсбуці Антон Санченко, передають Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

"Добре, мої юні недоумьонні друзі, вчора було 22 травня, день перепоховання Тараса Шевченка в Україні, якраз зручний привід пояснити вам дещо про нелюбі вам "арахаїчні" вишиванки і чому я баню за "вишивату", хоча сам вишиванку не ношу, просто розкабанів і в батьківську вже не влажу.

Ще покоління моїх батьків відраховували з університету за вишиванки й невинні колядки на Різдво. Якщо настучать. Але вони носили й ходили колядувати Рильському, бо знали, що цей не настучить, а ковбаси студентам дасть, в нього є. Тобто оця "вышитая рубашка" й "песня про полотенце" для них були останньою лінією оборони своєї ідентичності в геть скацапілому Києві, де з тисячі українських письменників вижило тридцять, де треба говорити "на человеческом языке, вы же на производстве". При тому, що україномовних тут завжди було 70 з лишнім відсотків. Таку "меншість" треба шугати кожен день, щоб вона не замислилася, що ніяка вона не меншість і на щось має право.

Зате як цікаво було спостерігати на початку 1980-х, коли хтось з уже геть скацапілого наступного покоління киян знаходив у шафі батьківську вишиванку й вирішував, що класно було б носити її під джинси, і це миттєво ставало київською міською модою, стільки вишиванок по батьківських шафах завалялося. А воно ж класно, мода можлива тільки в нас.

Я чому це кажу 22 травня? В цей день досить було покласти букет квітів до пам'ятника Тарасові Григоровичу в парку Шевченка, щоб вилетіти з університету кулею, без розборок відмінник ти чемпіон універсіад тощо. Чомусь так. 22 травня квіти ТГШ несуть тільки українські буржуазні націоналісти, це любий сексот вам скаже.

А про архаїку пропоную вам спочатку поспілкуватися з баварцями на Октоберфесті. Відпрацювати полемічні аргументи й біг із високого старту.

Альо, Кличко! Столична влада своєю бездіяльністю сприяє втраті комплексу унікальних артефактів Київської Русі на Поштовій площі

неділя, 5 травень 2024, 5:00

Безцінні пам'ятки 1000-літньої історії зроблені археологами під час реконструкції Поштової площі потребують термінової консервації, про що добре відомо "батькам міста". Однак шість років КМДА та мер не спромоглися зробити обіцяні роботи та заснувати музей

У Міноборони України пояснили, як оскаржити висновок ВЛК в досудовому порядку

неділя, 5 травень 2024, 3:25

Обмежено придатні військовозобов'язані і не тільки можуть оскаржити висновок ВЛК через комісії вищого порядку і через суд. Про це йдеться в коментарі директора Департаменту охорони здоров’я міністерства оборони України Оксани Сухорукової в ефірі телема...