Чистий четвер Страсного тижня: Традиції, особливості, прикмети

У Чистий четвер потрібно закінчити прибирання, звільнивши час для походу в храм і причастя.

13 квітня - Чистий четвер. Фото: Tochka.net.

Страсний тиждень - останні шість днів перед Великоднем. Кожен день цієї седмиці (в 2017 році - з 10 по 15 квітня) присвячений останнім дням земного життя Ісуса. Особливу увагу приділяється четвергу, п'ятниці та суботі. Традиційно в народі були свої прикмети на цей день. Ось деякі з них на Чистий четвер, 13 квітня, передають Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Чистий четвер - найважливіший день богослужіння, в цей день вже потрібно закінчити прибирання, звільнивши час для походу в храм і причастя.

Починаючи з четверга до Великодня з дому нічого не віддають: ні солі, ні хліба, ні грошей. Інакше віддаси спокій і здоров'я.

- Якщо у кого не прибрано в Чистий Четвер - жити весь рік в бруді і в сварці.

- Щоб зняти пристріт, потрібно до зорі вмитися зі словами: змиваю те, що на мене напустили, те, чим душа і тіло томиться, все Чистим Четвергом знімається.

- Щоб дівчині вийти заміж, при митті потрібно говорити: як світлий і красний Чистий Четвер, так і я, для всіх буду прекрасною.

- З Чистого Четверга залишають воду, в яку кладуть срібну монету, ложку або прикраса. Цією водою вмиваються до Великодня для краси і багатства.

- Якщо в родині часто сваряться, то потрібно посипати їжу сіллю, примовляючи: солю, солю, посипаю, щастя і спокій в будинок повертаю.

- У Чистий четвер всі гроші потрібно перерахувати три рази, щоб вони весь рік водилися.

- Якщо хочеш весь рік бути здоровим - викупайся до сходу сонця.

- Всім в родині потрібно взяти по жменьці солі і зсипати в один пакет. Цю сіль зберігають і лікують нею рідних і близьких.

- Тільки після Чистого четверга починають пекти паски та фарбувати великодні яйця.

- Якщо в Чистий четвер першою побачити бабусю, то чекай невдач. Побачив чоловіка або собаку - на щастя і благополуччя.

В Україні працівників зможуть звільняти за неповідомлення про родичів, які лишилися на тимчасово окупованій території

п’ятниця, 26 квітень 2024, 14:58

У роботодавців з’явиться нова підстава для звільнення працівників - неповідомлення працівниками роботодавцю інформації щодо наявних у них зв’язків з фізичними особами, які знаходяться на тимчасово окупованій території України, передають Патріоти Україн...

Це ще не кінець! Кліматологиня попередила українців про нові бурі з пилом із Сахари

п’ятниця, 26 квітень 2024, 14:45

Пил із Сахари, що долітає до України, рідкісне явище, але воно підпорядковується атмосферній циркуляції. Влітку українцям варто очікувати його повернення. Про це в ефірі телемарафону заявила кліматологиня, фахівчиня в галузі зміни клімату та довгострок...