Данські зоологи розшифрували "мову" хижих китів

Вчені проаналізували клацаючі звуки, що видають кашалоти, і прийшли до висновку, що таким чином тварини передають різні повідомлення.

Зоологи розшифрували "мову" кашалотів. Фото: vk.com.

Зоологи з Університету Південної Данії прослухали звуки, що видають кашалоти, і виявили, що ці кити здатні передавати певну інформацію окремим членам своєї зграї. Раніше вважалося, що кожна група кашалотів являє собою єдине ціле і має в своєму розпорядженні певний набір звуків, який використовує для спілкування з іншими групами. Прес-реліз опублікований на сайті EurekAlert !, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Дослідники прикріпили прослуховуючі пристрої на тіла семи кашалотів, що мешкають в районі Азорських островів, і проаналізували клацаючі звуки - коди, що вони видають. Вчені виявили, що повідомлення, які кити адресують своїм родичам, складаються з серії різних сигналів. Всього біологи зареєстрували 21 комбінацію.

Деякі комбінації використовуються кашалотами частіше за інші. Одне з повідомлень, яке складалося з п'яти однакових звуків, було почуто вченими 288 раз від чотирьох тварин. Два кита також видали серію з трьох однакових сигналів 183 рази. Всього біологи записали 802 повідомлення, які видавали п'ять китів, інші два кашалота мовчали.

За словами дослідників, сигнали можуть нести в собі інформацію про те, чи піднімається кашалот до поверхні або опускається на глибину. Це може бути також заклик матері до своїх дитинчат, щоб ті трималися поблизу, або повідомлення про те, що самка готова до спаровування.

Подібно слонам, кашалоти живуть в групах, на чолі яких стоїть самка. Коли молоді самці досягають зрілості, вони залишають зграю і мігрують у води, які омивають Ісландію або північний берег Норвегії. Після того як вони виростають до достатніх розмірів, вони повертаються на південь, щоб знайти самку. За допомогою ехолокації кашалоти можуть розшукувати собі здобич на відстані один кілометр.

У кращих "скрепних традиціях": Уродженець Чечні програв жорстким нокаутом, але його команда побила переможця (відео)

вівторок, 23 квітень 2024, 23:42

У Відні, Австрія, відбувся вечір боксу, який завершився грандіозним скандалом, повідомляють Патріоти України. У рингу зійшлися уродженець Росії Мансур Ельсаєв (18−1, 16 КО), який виступає під прапором Австрії, і кубинець Карлос Альберто Ламела (8−3, 5 ...

На гомілках була важка плита: У Німеччині знайшли могилу "зомбі" бронзового століття (фото)

вівторок, 23 квітень 2024, 23:28

Археологи, які ведуть розкопки у Східній Німеччині, виявили могилу віком 4200 років недалеко від Оппіна в Саксонії-Ангальт. У ній був скелет людини, яку вважали зомбі. Ця могила проливає світло на забобони європейців бронзового століття, зазначають Пат...