​День літнього Миколая Чудотворця: Про свято, народні прикмети та звичаї

22 травня в Україні відзначають день перенесення мощей святого Миколая Чудотворця. В народі цей день називають святом "літнього" Миколи.

Перенесення мощей святителя до міста Барі

Святий Миколай є одним з найшанованіших святих у християнській вірі. Його вважають покровителем дітей, купців і моряків. Християни вшановують пам'ять святого двічі в році – 19 грудня та 22 травня, повідомляють Патріоти України.

"Два Миколи у нас — один з травою, інший з зимою", - каже українське прислів`я. У цей день просять захисту від лиха та бажають здоров'я.

Вперше це свято встановив папа Римський Урбан ІІ ще у ХІ столітті. Приводом стало перенесення мощей святителя з Малої Азії до італійського міста Барі, де вони спочивають з 1087 року досі. До українського церковного колендаря день Миколая у травні увів київський митрополит Єфрем в кінці ХІ століття.

Колись у цей день господарі виводили коней у поле на першу пашу. Священики служили посеред села молебні та кропили коней свяченою водою. У цей час в полі вершники їздили верхи "щоб нечиста сила коней не мучила".

В народі казали "Прийшов Миколай - коней випасай", "Юрій з теплом, а Микола з кормом", "Святий Юрій пасе корів, а Микола - коней". "До Миколи не сій гречки і не стрижи овечки!"

У цей день не можна нічого робити на догоду собі. Справи повинні бути спрямовані на допомогу ближньому. На Київщині і на Поділлі у цей день був звичай робити "заздравні" благодійні обіди для малозабезпечених і людей з особливими потребами. Їх називали нікольщиною. Тільки після того, як допоможеш нужденним, можна «годувати» своїх рідних. Так що Літній Миколай 2018 – відповідний день, щоб пожертвувати гроші, продукти чи одяг на благодійність. На Миколая не можна відмовляти нікому, хто попросить вас про допомогу, інакше за це сім'я терпітиме злидні і лиха.

Так як крім допомоги біднякам і скривдженим Миколай Чудотворець протегував закоханим парам, дівчатам прийнято на світанку молитися на появу чесного і працьовитого нареченого. Увечері влаштовувалися народні гуляння, на яких велика ймовірність зустріти судженого.

За народними віруваннями, святий Миколай є покровителем мореплавців. Козаки перед довгою мандрівкою морем завжди служили молебень Богородиці й Миколаю Угоднику.

На літнього Миколая молилися і на хороший урожай і зростання поголів’я худоби. Обряд починався ще з заходу попереднього дня. У цей день худобі було дозволено ходити по лугах всю ніч і їсти молоду траву, запасатися силами. Охороняти тварин приставляли тільки молодих і міцних неодружених чоловіків, з яких молодим дівчатам варто було вибрати собі пару.

Народні прикмети на 22 травня:

- День Миколи був останнім терміном для посадки картоплі, огірків, гречки, ярих злаків. Вважали, що, якщо посадити пізніше, то вже не встигнуть вирости, і урожай не збереш.

- Сьогодні треба вмитися першою росою, щоб протягом року бути здоровим.

- Жаби почали квакати - буде багатий урожай вівса.

- Вільха зацвіла - пора сіяти гречку.

22 травня 1919 року митрополит Василь Липківський відправив перше богослужіння українською мовою в Микільському соборі на Печерську. Спеціально для цього український композитор Микола Леонтович, автор знаменитого "Щедрика", написав нові ноти кантів та особисто диригував хором.

Суд виніс вирок тренеру з Харківщини за згвалтування 11-річного хлопця: Шокуючі подробиці справи

п’ятниця, 19 квітень 2024, 11:44

15 квітня Городоцький районний суд Львівської області виніс вирок керівнику громадської організації “Десантно-спортивний навчально-тренувальний центр” у Чугуєві. Чоловіка визнали винним у розбещенні, сексуальному насильстві та зґвалтуванні 11-річного х...

Це може здивувати! Які професії значно підвищують ризик деменції - дослідження

п’ятниця, 19 квітень 2024, 11:30

Вчені дійшли висновку, що рутинна робота може сприяти погіршенню когнітивних здібностей і навіть стати передумовою розвитку деменції через невисокий рівень мозкової стимуляції під час професійної діяльності. Про результати дослідження пише CNN, переда...