День пам'яті жертв Кремля: Джамала розповіла емоційно про те, як депортація катком пройшлася по її рідним

Джамала не любить розповідати цю історію. Утім певна, про злочин радянської влади не можна забувати, особливо сьогодні.

Джамала. Фото: pravda.com.ua.

Своєю піснею вона розповіла всій Європі про трагедію кримськотатарського народу. Для переможниці "Євробачення-2016" Джамали це не просто історія, бо її прабабусю разом із п'ятьма дітьми в 1944 р. примусово виселили до Киргизстану, йдеться в сюжеті ТСН, передають Патріоти України.

Протягом двох днів радянська влада примусово виселила з Криму понад 200 тисяч кримських татар. Майже половина з них загинула. Джамала не любить розповідати цю історію на камеру. Утім певна, про злочин радянської влади не можна забувати, особливо сьогодні. У цей день вона завжди в чорному. Трагедія кримських татар для неї особистий біль. "Для мене це дуже важливий день, дуже важкий день. Я згадую всіх людей, які мені розповідали цю історію. І багато інших історій про те, як вони жили там і скільки людей загинуло. Жахлива, жахлива трагедія, з якою живуть всі кримські татари до сьогодні", - каже Джамала.

Каральні органи радянського союзу, за словами Джамали, асфальтовим катком проїхалися по її сім'ї. Поки її прадід воював у лавах червоної армії, її прабабусю разом із п'ятьма дІтьми запхали в товарняк і відправили до середньої Азії. По дорозі одна дитина померла. "Її звали Сусана і тому вона мене дуже любила. Я їй нагадувала ту дівчинку, яку вона загубила, яка померла в цих товарних вагонах. І вона не мала змоги навіть її поховати, тому що людей, які вмирали, просто викидали з вагонів", - розповіла Джамала. Це був лише початок випробувань.

У Киргизстані, куди депортували частину кримських татар, не було де жити і що їсти. Люди пили воду з калюж. Хворіли. У лікуванні їм відмовляли і вони вмирали – розповідає Джамала. У перші роки в депортації загинули десятки тисяч кримських татар. "Мати моєї хартанашки, моєї бабушки – її вбили вже в лікарні на її очах. Коли вона мені розповідає, що вона не змогла знайти її в морзі тому, що там була просто гора трупів. І ці люди були всі кримськотатарського походження", - каже Джамала.

Вони повернулися до Криму в 1989 році. У рідне село її діда – Кучук-Узень, під Алуштою. Перші роки вдома для Сусани Джамаладінової та її сім'ї здавалися не меншим пеклом, ніж роки у вигнанні для її прабабусі та дідусів. Усе і всі навколо говорили: це більше не ваша батьківщина – згадує Джамала.

І намагалася довести зворотне. "Мені казали: от ти татарка – і їзжай в свій Татарстан. І я не могла пояснити дітям, яких дійсно вже навчали в їх сім'ях, я не могла їм пояснити, що я на своїй батьківщині, я кримська татарка. Як дитині, мені було дуже боляче, я приходила додому, розповідала це батькам", - пригадує співачка.

Джамала жаліється, що два роки не бачила свого 90-річного дідуся, сумує за ним і Кримом. Окупаційна влада офіційно заборонила будь-які урочистості до річниці депортації кримських татар. Тож батьки Джамали вшановують своїх загиблих предків у скромному сімейному колі.

Бережіть голови! Сильна магнітна буря тероризуватиме українців протягом кількох днів

понеділок, 29 квітень 2024, 16:56

Квітневі магнітні бурі поволі перейдуть у травневі - магнітосфера Землі буде доволі неспокійною, передають Патріоти України. Як повідомляє «ТСН», 29 квітня очікується сонячна активність з К-індексом 5 (червоний рівень), що відповідає сильній бурі, здат...

Більшість з них потонула у Тисі: Прикордонники підрахували кількість ухилянтів, які загинули під час спроби втекти з України

понеділок, 29 квітень 2024, 16:53

Днями українські прикордонники дістали з річки Тиса тіла двох чоловіків, які, ймовірно, спробували нелегально дістатися до Румунії, аби уникнути мобілізації, передають Патріоти України. За час з початку широкомасштабної агресії росії проти України зага...