До болю мало: У NASA вирахували, скільки залишилося нашій цивілізації

Людству пора усвідомити, що не метеорит, не інопланетяни, а майнова нерівність і несправедливий розподіл ресурсів можуть погубити нашу цивілізацію вже в досить короткі терміни.

У NASA вирахували, скільки залишилося нашої цивілізації Фото: job-sbu.org.

Новини про кінець світу стали такими ж атрибутами нашого життя як мило і зубна щітка, а Голлівуд, схоже, осідлав цю тему як професійний наїзник породистого рисака, фільми про кінець світу, загибель нашої цивілізації виходять на екрани як машини з конвеєра. А може немає диму без вогню? Може під усіма цими пророцтвами і екранізаціями лежить якась правда, яку ми просто не хочемо помічати? Про це пишуть Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Таке питання поставили перед собою вчені НАСА і вирішили змоделювати подальший розвиток нашої цивілізації на основі безлічі різних факторів, а також історії розвитку і занепаду раніше існуючих на Землі цивілізацій. Коли усі дані були зібрані і оброблені, результат приголомшив багатьох: згідно моделі HANDY (Human And Nature DYnamics -динаміка розвитку людства і природи) наша індустріальна цивілізація почине в бозі вже через 10-20 років унаслідок безконтрольного використання ресурсів і майнової нерівності.

Модель НАСА також розглядає історичні дані розвитку і занепаду цивілізацій, які всі без винятку слідують одній і тій же схемі. Причому, чим більш розвиненою є цивілізація, тим більш вразливою і вона стає крихкою.

Керівником дослідження виступив відомий прикладний математик Сафа Монтешаррей, якого підтримав Національний Центр досліджень соціальних та природних проблем США, а також Національний науковий Фонд. У дослідженні взяли участь десятки науковців, програмістів, математиків, дослідників.

Дослідження враховує динаміку зміни населення, клімату, водопостачання, сільського господарства та енергетики. Співвідношення цих факторів може призвести до колапсу нашої цивілізації в разі, коли "експлуатація природних ресурсів входить у протиріччя з несучою здатністю і запасами нашої планети на тлі економічної стратифікації суспільства на еліту (багатих) і маси (бідних)". Всі цивілізації, що існували впродовж останніх 5,000 років (Майя, цивілізація Шумерів, Месопотамія, Давній Рим) припинили своє існування саме з цієї причини.

Висока майнова нерівність на нашій планеті пов'язана безпосередньо зі надвикористанням ресурсів багатими країнами, а саме їх елітами.
"... ресурси розподіляються в суспільстві нерівномірно, їх розподіл контролюється елітою. Маси виробляють багатство, але отримують лише невелику його частину, не більше мінімуму, необхідного для їх фізичного виживання", - йдеться в доповіді.

Надії на те, що технології та науково-технічний прогрес здатні вирішити цю проблему можна сміливо відкинути: "Розвиток технологій може підвищити ефективність використання ресурсів, але воно також збільшує і споживання на душу населення і масштаб видобутку ресурсів, таким чином збільшення споживання зводить нанівець ефективність технологій".
Досліджуючи різні моделі розвитку Мотешаррей і його колеги прийшли до висновку, що "в умовах сучасних реалій колапсу нашої цивілізації швидше за все не уникнути."
".... Еліти споживають занадто багато, а це призводить до зубожіння мас, що потім веде до колапсу суспільства."

В іншому сценарії при постійній експлуатації ресурсів зубожіння мас відбувається швидше в той час, коли еліти продовжують насолоджуватися своїм високим рівнем споживання, маси не справляються з умовами існування і відбувається їх падіння, за якою слідує падіння еліт.

Іншими словами, основною причиною загибелі нашої цивілізації стане не астероїд, чума, або термоядерна війна, а страшна майнова нерівність, яка і приведе до катастрофічних наслідків. Деякі члени товариства і групи людей можуть почати бити на сполох, вимагаючи проведення структурних змін в суспільстві, але еліти та обслуговуючі їх групи будуть всіляко протидіяти цим змінам або не вживати ніяких дій.

Вчені заявляють, що відповідні зміни можуть запобігти колапсу, а можливо і навіть направити нашу цивілізацію на більш стабільний шлях розвитку. Для цього необхідно більш справедливий розподіл ресурсів, значне скорочення їх споживання, а також скорочення народжуваності.
"Колапсу можна уникнути в тому випадку, якщо споживання ресурсів на душу населення почне відповідати несучої здатності нашої планети, а ресурси будуть розподілятися рівномірно між усіма членами суспільства."

Дослідження НАСА це дзвоник всім урядам, корпораціям і споживачам, яким слід усвідомити, що так далі жити ми не можемо і нашої цивілізації необхідно почати змінюватися. В іншому випадку ми просто загинемо.

Подібні дослідження провела компанія KPMG і UK Government Office of Science - Британська державна наукова асоціація (в якій трудяться так часто цитовані британські вчені). Вони прийшли до схожих висновків, що полягають в тому, що продуктова, водна та енергетична криза може створити "ідеальний шторм" через, приблизно, 15 років і це ще досить консервативна оцінка, можливо, що він відбудеться навіть раніше.

Людству пора усвідомити, що не метеорит, не інопланетяни, а майнова нерівність і несправедливий розподіл ресурсів можуть погубити нашу цивілізацію вже в досить короткі терміни. Схоже ми дійсно стоїмо перед вибором: змінитися або загинути. Сподіваємося, що ми виберемо перше.

Громадянка РФ організувала роботу борделів у центрі Києва (фото)

четвер, 25 квітень 2024, 21:02

У Києві затримали громадянку РФ та її трьох спільників, які організували діяльність місць розпусти під виглядом роботи масажних салонів. Борделі знаходились у центрі міста. Про це повідомили в пресслужбі столичної поліції. Зловмисникам загрожує до семи...

"Ринг був зовсім крихітним": Відомий боксер розповів, як у селі бився проти Усика

четвер, 25 квітень 2024, 19:53

Британський боксер Джордан Томпсон (15−1, 12 КО) пригадав, як свого часу отримав запрошення стати одним із спаринг-партнерів українського боксера Олександра Усика (21−0, 14 КО), який нині володіє поясами WBA, WBO, IBO та IBF у надважкій вазі, передають...