Екс-прокурор зі США, яка посадила Лазаренка, візьме участь в конкурсі на посаду аудитора НАБУ

​Нардеп Єгор Соболєв наголосив, що Марта Борщ прислала офіційну відповідь, що буде рада взяти участь в такому конкурсі.

Марта Борщ. Фото:u-news.com.ua

Колишній американський прокурор Марта Борщ погодилася брати участь в конкурсі кандидатур від Верховної Ради на посаду члена комісії з проведення аудиту діяльності Національного антикорупційного бюро, а гендиректор Європейського управління боротьби з шахрайством Джованні Кесслер і колишній іспанський прокурор Карлос Кастресана ще не визначилися. Про це на засіданні Комітету Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції повідомив голова комітету Єгор Соболєв, передають Патріоти України з посиланням на УНІАН.

Він нагадав, що на попередньому засіданні було прийнято рішення запропонувати Кастресане, Кесслеру і Борщ взяти участь у відповідному конкурсі. "Я до них звернувся з офіційними листами. Повідомив їм, що ми вважаємо їх дуже хорошими фахівцями, і запитав, чи не погодилися б вони взяти участь в конкурсі на обрання аудитора антикорупційного бюро", - сказав Соболєв.

Депутат повідомив, що на сьогоднішній день чітку відповідь дала тільки Борщ. Соболєв нагадав, що це прокурор з США, яка підтримувала обвинувачення у справі екс-прем'єр-міністра України Павла Лазаренка. "Вона прислала офіційну відповідь, що буде рада прийняти участь в такому конкурсі", - повідомив голова комітету і констатував, що "один кандидат у нас вже є".

У той же час, за словами Соболєва, Кесслер висловив здивування з приводу ситуації, що склалася з призначенням аудитора НАБУ. "Він не дав офіційної відповіді. Хоча колеги з Представництва Єврокомісії вважають, що він погодиться в результаті брати участь в конкурсі. Але офіційного рішення немає", - сказав парламентарій.

Також Соболєв зазначив, що Кастресана поки не дав жодної відповіді. Соболєв нагадав, що Кастресана - іспанський прокурор, який був керівником міжнародного трибуналу в Гватемалі. "Цей суд ув'язнив за корупцію президента, більшість парламенту, і зараз вже взявся за керівників найбільших державних підприємств, які були спіймані в цих корупційних процесах", - зазначив Соболєв.

Як повідомлялося раніше, Верховна Рада ще 23 лютого планувала призначити представника до складу комісії зовнішнього контролю з проведення незалежної оцінки (аудиту) ефективності діяльності НАБУ, однак депутати не дійшли згоди щодо кандидатури на цю посаду. 21 березня ВР знову не змогла призначити аудитора НАБУ від парламенту.

Ні заступник генерального інспектора Департаменту юстиції США Роберт Сторч, кандидатуру якого схвалив профільний комітет ВР, ні Найджел Браун, кандидатуру якого пізніше висунули фракції "Народний фронт" і "БПП», не набрали необхідної кількості голосів депутатів для затвердження на цій посаді.

Сьогодні, 5 квітня, антикорупційний комітет Верховної Ради оголосив про проведення нового конкурсу на посаду аудитора НАБУ від парламенту. Заявки на участь прийматимуться до 3 травня.

"Обмежено придатних не буде: Українців ділитимуть на чотири категорії за станом здоровʼя

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:47

В Україні більше не буде людей зі статусом "обмежено придатний". Українців за станом здоров'я ділитимуть на чотири категорії, передають Патріоти України з посиланням на директорку департаменту охорони здоров'я Міністерства оборони Оксану Сухорукову в...

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...