Експерти пояснили, чому про Wi-Fi в недалекому майбутньому доведеться забути

Зникнення Wi-Fi, швидше за все, буде повільним і нерівномірним.

Ілюстрація: justcoolidea.ruЕксперти вважають, що Wi-Fi, опинившись під натиском безлімітного мобільного інтернету і більш сучасних технологій бездротової передачі даних, втрачає популярність і ризикує стати раритетною технологією в доступному для огляду майбутньому, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

За їх словами, вже сьогодні багато власників смартфонів перестали підключатися до мереж Wi-Fi і переглядають відео, використовуючи мобільний інтернет. Сьогодні всі основні мобільні оператори в США, а також в інших країнах пропонують користувачам тарифи з необмеженим доступом в інтернет.

В результаті сильно знизилася потреба у використанні Wi-Fi, що одночасно з розвитком інших бездротових технологій може зробити Wi-Fi неактуальним в майбутньому.

За прогнозами засновника консалтингової компанії Telecom Media Finance Associates Тіма Фаррара, якщо сьогодні близько половини всього мобільного трафіку генерується за допомогою підключення до Wi-Fi в громадських місцях, таких як стадіони або аеропорти, то в найближчому майбутньому показник може скоротитися до однієї третини.

"Може статися велике перемикання. А у кав'ярень буде менше стимулу для того, щоб надавати вам безкоштовний Wi-Fi", - сказав Фаррара, пояснивши це тим, що в міру зниження популярності Wi-Fi заклади будуть з меншою охотою встановлювати більш сучасні системи бездротового доступу до інтернету з використанням даної технології.

Користувачі смартфонів з безлімітними тарифами на інтернет можуть і зовсім перестати підключати Wi-Fi, повідомив аналітик дослідницької компанії Strategy Analytics Баррі Гілберт. У свою чергу, аналітик MoffettNathanson Крег Моффет зазначив, що багато власників мобільних телефонів вже поступають саме так.

"У Sprint Corp., де безлімітні тарифи є нормою, споживачі не чекають доступного підключення до Wi-Fi для того, щоб подивитися свіже відео. Вони використовують інтернет, що надається стільниковим оператором. Споживач раціональний", - сказав Моффет. За його словами, коли вартість мобільного інтернету висока, користувачі більше розраховують на Wi-Fi. "Коли змінюється цінова політика, змінюється і поведінка", - додав аналітик.

Крім мобільних тарифів з безлімітним інтернетом, актуальність Wi-Fi може бути знижена в результаті розвитку технології бездротової передачі даних LTE-U (LTE-Unlicensed) в неліцензованому діапазоні частот - створення точок доступу до таких мереж менш затратно, ніж для Wi-Fi, відзначають експерти.

Майбутнє Wi-Fi

Зникнення Wi-Fi, швидше за все, буде повільним і нерівномірним. З одного боку, необмежений доступ до мобільного інтернету знімає необхідність використання даної технології в телефонах. З іншого, вона все ще використовується багатьма домашніми пристроями, наприклад ноутбуками або "розумними" приладами на кшталт Amazon Echo, для підключення до інтернету.

Wi-Fi також використовується для підключення до інтернету офісних приміщень або будинків з поганим покриттям стільникових мереж. Деякі оператори також розраховують на Wi-Fi-мережі для передачі великого обсягу даних.

"Wi-Fi завжди був на крок попереду завдяки його ефективності, а також можливостям з передачі великої кількості даних. Ринок вирішить, яка технологія зручніше для кінцевого користувача. Ідея про те, що інша технологія може прийти на зміну Wi-Fi, звучить досить оптимістично", - вважає віце-президент з маркетингу консорціуму Wi-Fi Alliance (в нього входять понад 700 компаній, у тому числі Apple і Samsung) Кевін Робінсон.

Найбільший в світі виробник терміналів Wi-Fi - компанія Cisco Systems - вже обмірковує ідею розробки нового обладнання, яке буде одночасно підтримувати Wi-Fi і LTE-U.

"Ще рано говорити про те, яка технологія переможе. У LTE є переваги, але і Wi-Fi залишається затребуваним", - розповів віце-президент і генеральний менеджер підрозділу мобільних технологій компанії Cisco Майк Іандоло.

Працював на ворога: У Харкові місцевий мешканець намагався навести російські ракети по базі спецпідрозділу ГУР

вівторок, 23 квітень 2024, 14:25

У Харкові Служба безпеки затримала коригувальника російських ракетно-бомбових ударів по місту, який намагався виявити та передати російським військовим місця розташування спецпідрозділу "Кракен" Головного управління розвідки Міністерства оборони Україн...

"Моя ідея набуває видимі обриси": Ганна Маляр у Берліні знімає фільм про подвиг українського народу

вівторок, 23 квітень 2024, 14:05

Ексзаступниця міністра оборони Ганна Маляр заявила, що у Берліні знімає фільм про подвиг українського народу. Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook, передають Патріоти України. «Це все, що поки можна викладати публічно. Один із знімальних д...