Експерт попереджає про ще один "Чорнобиль" на українських АЕС

За останній час на українських атомних електростанціях сталося кілька інцидентів і їх число постійно зростає.

Чорнобильська АЕС. 1986 рік. Вибух на 4-му реакторі. Фото: unso.in.ua.

Число позаштатних ситуацій на атомних електростанціях України зростає, і через сім років енергетичній системі країни загрожує колапс. Про це заявив радник генерального директора Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут», колишній директор Чорнобильської АЕС Михайло Уманець, повідомляють Патріоти України з посиланням на 7 днів.

У 2015 році на українських АЕС було зафіксовано 15 порушень, кваліфікованих відповідно до шкали INES (Міжнародна шкала ядерних подій), що в 1,5 рази більше, ніж роком раніше. За п'ять місяців 2016 го вже відзначено сім порушень, що вдвічі більше, ніж за аналогічний період 2015 року. При цьому в результаті позапланових зупинок АЕС, як зазначив експерт, в 33 рази збільшилася недовиробіток електроенергії.

Ситуація, що склалася, за словами Уманця, загрожує претензіями з боку Міжнародного агентства з ядерної енергії (МАГАТЕ). «Можна говорити про те, що ми нарвемося на серйозний інцидент. З 16 жовтня 2014 року в Україні немає головного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки. Посада ліквідована, і ніхто туди не йде, тому що жоден поважаючий себе професіонал не погодиться працювати на цій посаді після того, як Кабмін направив у Верховну Раду проект закону, в якому йдеться про те, що рішення інспектора з ядерної та радіаційної безпеки можуть скасовуватися керівником органу держрегулювання або призначеною ним особоюенергетична сфе», - пояснив експерт.

Вже через сім років Україна ризикує зіткнутися з колапсом в енергетичній сфері, оскільки у країни немає 3-5 мільярдів доларів на продовження термінів експлуатації АЕС, попередив Уманець. При цьому якщо «Енергоатому» не вдасться продовжити дозвіл на роботу двох блоків Запорізької АЕС, на Україні вже в 2017 році можуть виникнути проблеми з енергопостачанням, передає з посиланням на експерта УНІАН.

«Але навіть якщо ми продовжимо термін експлуатації блоків і не почнемо планово замінювати ті, що виходять з роботи, нас також чекає колапс і атомної енергетики, і комунальних підприємств в цілому. Атомної енергетики у нас вже майже не існує, там 80 відсотків абсолютно зношених потужностей. А на атомній енергетиці тримається безпека країни - економічна і соціальна. Далі - рабство », - вказав він.

За останній час на українських атомних електростанціях сталося кілька інцидентів. 17 липня перший енергоблок Хмельницької АЕС, розташованої в місті Нетішин, був відключений від мережі у зв'язку з протіканням в парогенераторі. В кінці травня другий енергоблок Южно-Української атомної електростанції в Миколаївській області призупинив роботу через дії персоналу, які призвели до спрацьовування аварійного захисту. У квітні для усунення неполадок були відключені енергоблоки Запорізької та Рівненської атомних електростанцій. Навесні 2016 року всі українські АЕС виявилися на грані зупинки через арешти валютних рахунків «Енергоатому».

Така ситуація могла призвести до затримки поставок ядерного палива на станції і зупинки енергоблоків. 21 липня депутат Верховної Ради Андрій Артеменко заявив, що на одній з українських атомних електростанцій може статися аварія, яку можна порівняти за масштабами з катастрофою на Чорнобильській АЕС.

Мешканців закликали закрити вікна: У Кропивницькому спалахнула пожежа на "Хімрезерві", є жертва

понеділок, 6 травень 2024, 16:44

У Кропивницькому 6 травня спалахнула пожежа на підприємстві "Хімрезерв". На місці працюють рятувальники і наразі відомо про одного загиблого. Про це повідомили голова Кіровоградської ОВА Андрій Райкович та ДСНС, передають Патріоти України. Як заявили в...

Українцям у травні перерахували пенсії - для отримання надбавки потрібно виконати дві умови

понеділок, 6 травень 2024, 16:24

В Україні з 1 травня 2024 року змінилися розміри пенсій для тих, хто виконав дві умови: досяг певного віку та отримував не більше 10 340 грн. Такі пенсіонери тепер можуть отримувати прибавки в розмірі від 300 до 570 грн на місяць, передають Патріоти Ук...