Електрика з води - це просто

Японські інженери створили працюючу на сонці і воді батарейку.

Електрику можна отримати з морської води за допомогою сонця. Зображення: Osaka University.

Інженери з Осакського університету використовували сонце, щоб перетворити морську воду в електрику. Дослідження опубліковане в журналі Nature Communications. Вперше сонячне світло було застосоване для виробництва перекису водню в кількостях, достатніх для використання в паливних елементах, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

За словами вчених, перекис водню є більш зручною формою палива, ніж газоподібний водень. Як правило, водень для використання в паливних елементах повинен бути сильно стиснутий або охолоджений при кріогенних температурах до рідкого стану. У той же час рідкий перекис водню можна легко зберігати і безпечно транспортувати при високому тиску. Однак доцього часу не було відомо ефективного і практичного способу отримання перекису.

Вчені розробили фотоелектрохімічну комірку, яка поєднує в собі властивості сонячної батареї. Коли світло падає на фотокаталізатор, останній поглинає фотони і використовує їх енергію для проведення таких хімічних реакцій, як окислення води і відновлення кисню.

За 24 години роботи фотоелектрохімічна комірка створила 48 міллімоль перекису водню, розчиненого в морській воді. Попередні методи, в яких використовувалася чиста вода, дозволяли отримати два міллімоля перекису. Вчені пояснюють це тим, що в морській воді присутній негативно заряджений хлор, який відповідає за збільшення фотокаталітичної активності.

В цілому ефективність системи з переробки сонячної енергії в електрику досягає близько 0,3 відсотка. Це вище, ніж для багатьох інших фотоелементів на основі таких джерел, як просо (0,2 відсотка), проте все ж менше, ніж звичайні сонячні батареї. Дослідники планують поліпшити ефективність на основі використання інших матеріалів.

"Я однозначно повернуся": Мілевський розповів, які функції хоче виконувати в київському "Динамо"

середа, 24 квітень 2024, 23:16

Колишній нападник київського Динамо та збірної України Артем Мілевський хоче працевлаштуватися у столичному клубі, інформують Патріоти України. У коментарі SportArena ексфутболіст заявив, що хотів би шукати для Динамо нападників, які схожі на нього. «Я...

Титулований український плавець розповів, чому у ТЦК відмовились брати його в армію

середа, 24 квітень 2024, 21:41

Відомий український плавець, який нині працює в Європі, Олег Лісогор пригадав, як на початку повномасштабного вторгнення вирішив піти в армію, передають Патріоти України. «Перші пару тижнів в мене були свої клопоти у Броварах. Потім пішов до ТЦК. Я ж і...