Фуксія від Google: Розробники готують кардинально нову операційну систему

​Нова система готується як повна заміна Chrome OS і Android.

У компанії Google розробили нову операційну систему. Фото: Global Look Press.

Компанія Google почала розробку нової операційної системи під назвою Fuchsia ("Фуксія"). Про це повідомляє Android Police з посиланням на дзеркало проекту в репозиторії GitHub. Також вихідні дані доступні у власному репозиторії Google, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Поточні проекти операційних систем Google Android і Chrome OS засновані на Linux, проте Fuchsiaбазується на Magenta и LK. Для створення інтерфейсу нової операційної системи розробники використовують фреймворк матеріального дизайну Flatter, основна мова програмування під Fuchsia — Dart. Серед підтримуваних архітектур заявлені ARM, ARM64 і x86-64.

Як відзначає Android Police, використання ядра LK (Little Kernel) швидше за все означає, що Google має намір застосовувати Fuchsia в тому числі для невеликих пристроїв з обмеженими ресурсами, для яких Linux виявився занадто «важким».

LK займає всього близько 20 кілобайт (Linux ядро «важить» десятки мегабайт), що робить це ядро зручним для розробки операційних систем для пристроїв інтернету речей. За словами одного з розробників, найближчим часом з'явиться збірка Fuchsia для одноплатного комп'ютера Raspberry Pi 3. Ядро Magenta використовується як надбудова над LK і призначене для роботи нової операційної системи на більш потужних пристроях - смартфонах і комп'ютерах.

На даний момент невідомо, як саме Google планує використовувати нову операційну систему і чи буде вона взагалі використовуватися в комерційних цілях. Мабуть, зазначає Android Police, «Фуксія» готується як повна заміна Chrome OS і Android, проте може виявитися і так, що нова операційна система стане нішевою для IoT-пристроїв - наприклад, для представленого в 2015 році розумного роутера OnHub.

Подібна «експансія» Google за допомогою операційних систем вже відбувалася раніше - свого часу Android також позиціонувалася як доступна стороннім виробникам електроніки операційна система «для всього», від смартфонів до настільного комп'ютера. Мабуть, Google розраховує, що "Фуксія" стане такою ж глобальною операційною системою для невеликих пристроїв з обмеженими ресурсами - сьогодні багато виробників змушені для подібної електроніки використовувати власні прошивки або урізані версії існуючих систем.


"Перемога України є такою ж неминучою, як світанок перед ранком Воскресіння Христового", - звернення до співвітчизників глави УГКЦ

неділя, 5 травень 2024, 8:56

Христос воскрес! . Дорогий український народе! . У це найбільше християнське свято небо, земля і глибини підземні осяяні світлом, – світлом життя, світлом радості та силою воскреслого Спасителя. Він розсіює темряву, наповнює наше життя новим змістом...

У Міненерго пояснили, навіщо Росія поновила обстріли енергетичної інфраструктури

неділя, 5 травень 2024, 8:38

Російські загарбники знову почали обстрілювати енергетичну інфраструктуру, що може свідчити про зміну політичної та економічної ситуації. Про це заявив міністр енергетики України Герман Галущенко в етері телеканалу "Ми - Україна". "Чому вони зараз вирі...