Генетики пояснили походження сучасного сифілісу

В даний час все більше штамів виявляються несприйнятливими до терапії з використанням препаратів, що містять антибіотик другої лінії азитроміцин.

Вчені з'ясували походження сучасного сифілісу. Фото: roseola.ru.

Міжнародний колектив генетиків виявив походження бактерій, що викликають сучасний сифіліс. Присвячене цьому дослідження опубліковано в журналі Nature Microbiology, передають Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

З'ясувалося, що предком бактерій Treponema pallidum, що викликають сифіліс, є штам, який існував ще в XVIII столітті, а в 1960-х мутував в свою сучасну форму. Цьому сприяло відкриття і активне застосування антибіотиків, особливо пеніциліну.

Дослідження припускає справедливість двох теорій, що пояснюють появу бактерії Treponema pallidum в Європі в XVIII столітті. Згідно з першою, в Старий Світ штам був завезений з Америки командою Христофора Колумба. Друга гіпотеза припускає, що Treponema pallidum і раніше мешкали в Європі.

В даний час, як відзначають автори дослідження, все більше штамів виявляються несприйнятливими до терапії з використанням препаратів, що містять антибіотик другої лінії азитроміцин. Застосування цієї речовини як антибактеріального засобу широкого спектра дії призвело, як вважають генетики, не тільки до зниження поширення сифілісу, але і до підвищення резистентності до терапії.

Легендарний тренер назвав найкращого футболіста України

четвер, 25 квітень 2024, 23:55

Колишній тренер збірної України та Динамо Йожеф Сабо оцінив якість гравців національного чемпіонату, передають Патріоти України. За словами іменитого фахівця, найкращим гравцем є Володимир Бражко. «Немає в нас класних футболістів. Для мене № 1 — це Бра...

"Який із баби воїн!?": Олена Білозерська розповіла, як взяла зброю до рук

четвер, 25 квітень 2024, 23:41

Олена Білозерська – військова, яку час від часу "ховає" російська пропаганда. Вона вже не один рік захищає нашу державу на передовій, хоча раніше оточуючі ставилися до її бажання скептично воювати. В інтервʼю "Українській правді" вона розповіла, що час...