"Чи варто відмовлятися від м'ясних страв?": Супрун пояснила, чим небезпечне м'ясо, напхане антибіотиками

Міністр також дала кілька порад, як уникнути загрози, прихованої в м'ясі.

Уляна Супрун. Фото:detector.mediaВ.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розповіла, чим небезпечне м'ясо "на антибіотиках". Про це вона написала на своїй сторінці в Facebook, зазначають Патріоти України.

"Чи дійсно улюблені котлети всі ці роки були "напхані" антибіотиками, як це впливає на здоров'я і чи варто тепер відмовлятися від м'ясних страв?" - написала вона. Супрун зазначила, що використання антибіотиків на фермах дійсно дуже поширене. Тваринам їх дають не тільки для лікування інфекцій, але і для профілактики і поліпшення росту. Однак якщо в організмі антибіотиків більше норми, то вони порушують кишкову мікрофлору або викликають алергії.

Хоча це малоймовірно, тому що препарати виводяться з організму тварини з сечею. Вона розповіла, що введення антибіотиків повинні припинити за кілька днів до забою, і таким чином їх вміст у м'ясі може бути мінімізовано.

"Зазвичай, коли м'ясо тварини, яка вживала антибіотики, надходить у продаж, там залишаються вже залишки цих препаратів. Більшість з них потім знищується під час термічної обробки м'яса - смаження, варіння, приготування в мікрохвильовій печі і запікання. Тому загрозу, перш за все, представляють не антибіотики в м'ясі, а стійкі до них бактерії, які також там можуть бути присутні. Такі бактерії нечутливі до антибіотиків, а значить від хвороб, які вони викликають, вилікуватися дуже важко", - розповіла Супрун.

Стійкі бактерії формуються через надмірне використання антибіотиків у тваринництві, використання в субтерапевтичних дозах (коли дають "на всякий випадок"), застосування "людських" антибіотиків для тварин і недотримання санітарних норм на фермах. "Якщо тенденція зі стійкістю бактерій продовжить набирати обертів, цілком ймовірно, що людство повернеться до часів, коли хвороби, які ми, здавалося б, уже побороли, знову будуть забирати мільйони життів", - зазначила вона.

Супрун дала кілька порад, як уникнути загрози, прихованої в м'ясі: - готуйте м'ясо до повної готовності; - мийте руки після контакту із сирими м'ясом, птицею або морепродуктами; - мийте також все кухонне приладдя; - охолоджувати їжу до +4 градусів протягом 2-х годин після приготування, влітку - протягом однієї години; - відокремлюйте сире м'ясо, яйця і рибу від інших продуктів; - використовуйте різні дошки для продуктів, які їдять сирими, і м'яса й риби; - мийте руки після контакту з тваринами, вольєрами тварин і птахів або їх фекаліями; - повідомляйте про випадки кишкових інфекцій лікареві.

ТЦК загрожує повний колапс: Раді доведеться правити закон про мобілізацію

субота, 27 квітень 2024, 1:45

Як пише видання Texty, територіальні центри комплектування (ТЦК) не встигнуть актуалізувати дані усіх військовозобов’язаних за 60 днів, як того вимагає новий закон про мобілізацію, і це створить додатковий хаос, передають Патріоти України. "Управлінсь...

Не холодно і не спекотно: На вихідні настане така погода, що трапляється раз на рік - синоптик

субота, 27 квітень 2024, 0:55

На вихідних в Україні очікується чудова весняна погода з комфортною температурою. Про це повідомила синоптик Наталка Діденко на своїй сторінці Facebook. "Вихідними, 27-28 квітня, в Україні буде така погода, яка буває чи не раз на рік", - каже вона. ...