Це не тільки "порожні калорії": Супрун назвала українцям добову норму споживання цукру

Солодощі знижують чутливість тканин до інсуліну, осідають в капілярах і роблять їх слабкими.

Зловживати цукром не можна. Ілюстрація: соцмережі.

Варто знизити кількість солодкого в щоденному раціоні, оскільки солодощі, а саме додані в них цукри стають зайвою вагою. Про це повідомила в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун в Facebook, передають Патріоти України.

«Середня добова норма доданого цукру повинна бути не більше 32-50 грамів. Це 5 чайних ложок. Але краще взагалі мінімізувати його споживання - не додавати цукор в чай або каву. Якщо ж додаєте цукор - не їжте додатково солодощі», - заявила Супрун.

Солодощі, за її словами, знижують чутливість тканин до інсуліну, осідають в капілярах і роблять їх слабкими. Трансжири в солодощах провокують непотрібне запалення, викликають або погіршують атеросклероз - хвороби судин.

Крім того, солодощі - це багато «порожніх» калорій. Через солодощі надлишку калорій може і не бути, але існує брак мікроелементів і клітковини, що містяться в здоровій їжі. Саме цих корисних речовин не вистачає в раціоні для здорового серця. Погане харчування викликає високі ризики появи хвороб серця і судин і смертності від них.

«Якщо коротко - українці споживають багато хліба, солодощів, солі, смажать на олії і вживають багато алкоголю. Зате споживають мало фруктів, цільнозернових злаків, бобових, горіхів і риби», - зазначила Супрун.

Багато білого хліба в раціоні - це надлишок солі, додаткові скачки рівня цукру в крові через високий глікемічний індекс продукту і ризики набрати зайву вагу. У той же час в хлібі немає клітковини і вітамінів групи В, необхідних для нормальної роботи кишечника, утворення протипухлинних жирних кислот з коротким ланцюгом або для згладжування піків глюкози в крові.
Супрун порадила надавати перевагу цільнозерновому борошну, хлібу з цілісного зерна, цільним крупам з високим вмістом клітковини. Клітковина - це фрукти, овочі, горіхи, насіння, соя і боби. «Мало фруктів в раціоні - нестача вітамінів, клітковини і з'єднань для здоров'я судин. А українці їдять мало фруктів - за даними Держкомстату, всього 123 грами в день (як середнє яблуко)», - заявила Супрун.
Необхідно як мінімум 300 грамів фруктів. Кращий варіант - свіжі або заморожені фрукти. «Зменшуйте споживання або уникайте овочів з вершковими соусами, смажених або панірованих, консервованих фруктів в сиропі, заморожених фруктів з доданими цукрами», - зазначила Супрун.
Українці споживають багато процесованого м'яса, а саме - ковбаси. Ковбаса - це сіль, канцерогени і зайві насичені жири. Мовою медицини, це ризик гіпертензії, раку, атеросклерозу і зайвої ваги. Надмірне споживання міцного алкоголю піднімає рівень тригліцеридів в крові. Це означає, що в крові з'являються жири, що сприяє розвитку атеросклерозу. Також алкоголь збільшує ризик високого тиску, аритмії, серцевої недостатності, раптової зупинки серця і зайвої ваги.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...