Головне, щоб без пластику: Супрун зруйнувала черговий міф

Їжа, приготована чи розігріта у мікрохвильовці, не стає більш шкідливою. Важливо тільки використовувати скляний та керамічний посуд.
Мікрохвильовка не випромінює радіацію. Ілюстрація: соцмережі.

Мікрохвильові печі роблять їжу шкідливою, випромінюють радіацію та викликають рак. Насправді, навколо цих пристроїв існує багато міфів, з якими досі сперечаються науковці. Про це пише в.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун на сторінці у Facebook, передають Патріоти України.

Один з них — після нагрівання в мікрохвильовці їжа стає менш поживною.Багато корисних речовин руйнуються під час теплового впливу. Найбільш теплочутливими є водорозчинні вітаміни, такі як фолієва кислота, вітаміни В і С, які є в овочах. Саме тому важливо зважати на їхній спосіб приготування.

В одному з досліджень вимірювали кількість зруйнованого вітаміну С під час різного впливу тепла: варіння, готування на пару та в мікрохвильовці. Найбільш ефективним методом для збереження вітаміну виявилось пароваріння — руйнувалась лише десята частина. Під час готування в мікрохвильовці — приблизно чверть, найбільше внаслідок варіння — майже половина.

В інших випадках також підтвердили, що готування в мікрохвильовці краще зберігає водорозчинні вітаміни. До прикладу, в шпинаті зберігається більше фолієвої кислоти під час готування в мікрохвильовці, аніж просто на плиті.

Коли йдеться про овочі, додавання води під час готування може значно прискорити втрату поживних речовин. Наприклад, броколі, приготовані в мікрохвильовці у воді, втрачають велику кількість антиоксидантів (від 74% до 97%). Водночас це впливає і на смакові якості. Готування на пару чи з малою кількістю води, навпаки, зберігає поживні речовини .

В деяких випадках готування не лише зберігає, а й сприяє кращому засвоєнню поживних речовин. До прикладу, лікопену в помідорах та каротиноїдів у моркві. Але в цілому працює правило — що менше їжа піддається нагріванню, то більше поживних речовин вона зберігає. Мікрохвильова піч також краща за варіння тим, що вітаміни не виварюються у воду, а саме приготування займає менше часу, що також сприяє їхньому збереженню.

А ось щодо готування або розігрівання їжі в пластиковому посуді в мікрохвильовці — ситуація виглядає інакше. Деякі хімічні речовини можуть потрапляти в їжу під час нагрівання. Науковці звертають особливу увагу на два компоненти, які часто наявні в пластику — фталати і бісфенол-А (BPA). Перші додають для отримання прозорого та твердого пластику, другі — щоби зробити пластик м'яким і гнучким.

Ці речовин пов'язують з порушеннями роботи ендокринної системи через їх здатність впливати на рівень гормонів — естрогену і тестостерону. Дослідження останніх років показали, що BPA пов'язане з безпліддям, ожирінням, діабетом і репродуктивними проблемами . Зокрема деякі дослідження вказують, що ця речовина збільшує ризики передчасного народження.Через ці докази в 2012 році FDA (Управління продовольства і медикаментів в США) заборонило використання цього компоненту в дитячих пляшечках та чашках.
Тому слід бути дуже уважним до посуду, особливо, якщо ви часто користуєтеся мікрохвильовкою.

Коли готуєте чи розігріваєте їжу в мікрохвильовій печі — зверніть увагу на наступні правила:

- Краще використовуйте скляний чи керамічний посуд.

- Якщо користуєтесь пластиком для розігрівання чи вже підігрітої їжі — використовуйте лише призначений для цього пластмасовий посуд. Зазвичай на ньому є відповідне маркування.

- Якщо такий посуд має пошкодження — не варто його використовувати. Це стосується старих, подряпаних чи тріснутих контейнерів, в яких ви можете просто навіть залишати гарячу їжу.

- Ніколи не нагрівайте та не зберігайте продукти в пластикових контейнерах, які не призначені для харчових продуктів.

На вертольотах МВС людей можна було доправити просто в санаторій Нових Санжарів й уникнути конфлікту. Але цього чомусь не зробили

вівторок, 25 лютий 2020, 20:45

Не варто забувати, що все це відбулося на тлі розмов про можливу відставку Кабінету Міністрів. Сама ситуація в Санжарах б'є по суб'єктності не лише президента та уряду, а й по суб'єктності держави. Було створено вкрай негативну для міжнародного іміджу наш

Чому, маючи негативний досвід блокування, керівництво МВС не прийняло рішення щодо евакуації гелікоптерами Airbus H225?

субота, 22 лютий 2020, 12:15

Чому, маючи негативний досвід блокування можливого приїзду евакуйованих з Китаю у Львівський обласний госпіталь ветеранів війни, керівництвом МВС не було прийнято рішення щодо "переходу у світ нових технологій", а саме: транспортування евакуйованих на тер