Головоногі перемагають хребетних: Вчені заявили про захоплення океанів восьминогами і кальмарами

Восьминоги і кальмари, на відміну від риб і коралів, швидко адаптуються до змін у фізичному середовищі моря і користуються ослабленням конкурентів для захоплення нових екологічних ніш.

Чисельність восьминогів, кальмарів і каракатиць в Світовому океані неухильно зростає. Фото: poznavayka.org.

Одночасно з руйнуванням коралових рифів і вимиранням риб океани планети заполонили головоногі молюски. Чисельність восьминогів, кальмарів і каракатиць неухильно зростає починаючи з 1960-х років, і вчені поки не можуть пояснити причину цього явища. Дослідження на цю тему представлено в журналі Current Biology, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Біологам відомо, що популяції головоногих змінюються циклічно і дуже різко: за сплеском йде швидке падіння чисельності до мінімальних величин. Один подібний випадок (несподіване скорочення популяцій гігантської австралійської каракатиці) і надихнув Зої Даблдей (Zoë Doubleday) з Аделаїдського університету вивчити ситуацію в інших морях і океанах.

Кілька років біологи збирали інформацію, запитуючи у своїх колег з різних країн світу дані по вилову різних молюсків місцевими рибалками. Крім того, Даблдей узагальнила дані по 32 наукових дослідженнях, що були проведені в останні 60 років. З'ясувалося, що популяції 35 основних видів головоногих молюсків, при невеликих коливаннях чисельності, впевнено зростають з 1950-х років (відроджується і гігантська австралійська каракатиця).

Вчені відзначають, що восьминоги і кальмари, на відміну від риб і коралів, швидко адаптуються до змін у фізичному середовищі моря і користуються ослабленням конкурентів для захоплення нових екологічних ніш. Зокрема, глобальний риболовецький промисел прибирає зі Світового океану основних конкурентів головоногих - хижих риб.

Однак очікувати такого ж бурхливого зростання в майбутньому не варто, передбачає Даблдей. Молюски вже страждають від закислення океану, а також від зростання своєї популярності в кулінарії. Нарешті, при надлишку особин і дефіциті їжі головоногі почнуть поїдати один одного (цим тваринам притаманний канібалізм).

Вбив найближчих людей та намагався втекти: Харків'янин-лудоман застрелив з рушниці дружину та доньку (фото)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 19:15

Вбивство сталося у Слобідському районі 24 квітня. Подружжя часто сварилося. Чоловік грав в азартні ігри, і коли програвав, сварився із дружиною та вимагав від неї гроші. Того дня після програшу великої суми знову став ображати дружину та нецензурно лая...

Змушена залишити сцену: Катерина Кухар вся в сльозах розповіла, що отримала серйозну травму

п’ятниця, 26 квітень 2024, 19:05

Українська артистка балету Катерина Кухар у сльозах розповіла, що дістала серйозну травму і не зможе закінчити тур, передає NV. Кухар звернулася до шанувальників у сторіс в Instagram і зізналася, що надірвала м’язи під час одного зі своїх виступів. ....