Господарі "табору смерті": У Польщі опублікували списки керівників та охоронців Освенціма

​База даних містить імена приблизно 8,5 тис. есесівців.

Освенцім. Ілюстрація:CorruptUA

Польський інститут національної пам'яті оприлюднив базу даних, яка містить імена приблизно 8,5 тисяч есесівців, які були охоронцями в концентраційному таборі Освенцім (Аушвіц-Біркенау). Про це повідомила місцева газета Rzeczpospolita, передають Патріоти України.

У базі даних також міститься інформація, що стосується персоналу концтабору Аушвіц, який служив в караульному батальйоні, в шести відділеннях адміністрації табору і інших його відділах і гілках.

За словами президента Польського інституту національної пам'яті Ярослава Шарека, інститут планує поступово поповнювати базу даних за рахунок імен охоронців німецьких концентраційних таборів.

"Ми починаємо реалізацію великого проекту. Почнемо з Аушвіца, але в подальших планах у нас розвиток цієї бази також за рахунок інформації про інші німецькі нацистські концентраційні табори", - додав він.

У базі даних є не тільки біографічні дані, але і фотографії, і судові вироки щодо офіцерів СС. Крім того, кілька десятків колишніх співробітників живі досі.

Як відомо, табір смерті Освенцім - комплекс німецьких концтаборів, що розташовувався в 1940-1945 роках на захід від генерал-губернаторства, біля міста Освенцім, який в 1939 році указом Гітлера був приєднаний до території Третього Рейху, в 60 км на захід від Кракова.

За деякими оцінками, в Освенцімі близько 1 млн євреїв, 70-75 тис. поляків, 21 тис. осіб ромської національності та близько 15 тис. радянських військовополонених були вбиті. В цілому близько 1 млн 100 тис. осіб були вбиті в таборі в період його експлуатації.

Табір звільнили 27 січня 1945 року радянські війська. День визволення табору встановлено ООН як Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту.

На території табору в 1947 році був створений музей, який включений до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Музей зареєстрований в Державному реєстрі музеїв Польщі.

Сумнівний крок: Експерт пояснив, які обмеження чекають на українців призовного віку за кордоном і як їм діяти

п’ятниця, 26 квітень 2024, 7:50

Чоловіки призовного віку, які перебувають за кордоном, для будь-якої взаємодії з державними органами тепер мають повертатися до України. За кордоном наразі недоступні будь-які консульські послуги, окрім видачі документа для повернення. З точки зору пра...

"Не терпіла зухвальства і зайвого пафосу": На фронті загинула військовослужбовиця та журналістка Алла Пушкарчук

п’ятниця, 26 квітень 2024, 7:22

Дівчина пішла на війну ще у 2014-му, залишила світ мистецтва, навчання в університеті Карпенка-Карого і омріяну кар'єру театрознавиці. . За словами Крапивенка, коли Пушкарчук взяли в команду "Тижня", вона зросла від новинаря до повноцінної культурно...