Гроші скінчилися: Верфі Калінінграда поріжуть на металобрухт недобудовані бойові кораблі Росії

На Прибалтійському суднобудівному заводі планують утилізувати недобудовані кораблі.

Корпус недобудованого сторожового корабля «Туман» проекту 11540 біля стінки АТ «Прибалтійський суднобудівний завод «Янтар». Фото: forum. sase.ru

На Прибалтійському суднобудівному заводі «Янтар» (ПСЗ «Янтар», Калінінград, входить в Об'єднану суднобудівну корпорацію) планують утилізувати недобудовані корабель і судно, що належать міністерству оборони РФ, які простояли біля причалу більше 10 років. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Від добудови сторожового корабля «Туман» і навчального судна «Бородіно» в ВМФ Росії остаточно відмовилися близько року тому через те, що вони вже занадто застаріли.

«Для заводу ці судна, які зараз стоять біля наших причальних стінок, є тягарем, тому що займають виробничі площі. До цих причальних стінок замість даних корпусів ми могли б поставити інші і займатися замовленнями для того ж міністерства або для цивільного замовника», - пояснив Єфімов.

Він зазначив, що розібрати на запчастини судно і корабель не вийде - занадто довго вони простояли без діла і належного обслуговування.

«На даний момент нами проведена інвентаризація та підготовлено пропозицію на адресу Міноборони з тим, щоб ці судна утилізувати найближчим часом. Іншого з ними вже нічого, напевно, не зробиш, - каже Єфімов. - Частину робіт по демонтажу ми виконаємо самі - це буде додатковим навантаженням для нас, - а ось хто буде розрізати корпус - це питання поки що опрацьовується».

Сторожовий корабель «Туман» (будівельний номер 403) був третім кораблем проекту 11540 (типу «Безстрашний») і його будівництво на ПСЗ «Янтар» було розпочато в 1990 році. В кінці 1993 року через відсутність фінансування будівництво було припинено при загальній технічної готовності близько 47 відсотків. Пізніше корпус корабля був спущений на воду з метою звільнення стапеля, і законсервований. В такому стані корпус знаходиться до теперішнього часу.

Другий згадуваний корабель «Бородіно» (будівельний номер 1900) був закладений на ПСЗ «Янтар» 16 липня 1997 року в якості головного сторожового корабля «Новік» нового проекту 12441 (шифр «Грім»). Будівництво його за первинним проектом просунулося не далі загальної технічної готовності близько 12 відсотків і було остаточно припинено в 2001 році з зв'язку з відмовою ВМФ Росії від даного проекту в цілому. Пізніше було вирішено добудовувати корабель для ВМФ спершу як дослідного судна, а потім - навчального корабля по переробленому проекту 12441У, в зв'язку з чим корабель був перейменований в «Бородіно». Фактично і після цього будівництво корабля не велося, і пізніше його корпус був спущений на воду також з метою звільнення стапеля і законсервований.

"Веде своє життя у країні, яка знищує нас": Відомий український тренер емоційно розкритикував Тимощука, який залишився в Росії

середа, 8 травень 2024, 20:54

Український футбольний тренер В’ячеслав Грозний висловив свою думку про колишнього гравця Шахтаря та збірної України Анатолія Тимощука, я кий після повномасштабного вторгнення РФ залишився працювати у Зеніті із Санкт-Петербурга. Грозний заявив, що вваж...

Українок у Львові спитали, чи треба повертати чоловіків, які зараз за кордоном (відео)

середа, 8 травень 2024, 20:14

У Львові жінок опитали, чи вважають за доцільне повертати чоловіків з-за кордону в рамках мобілізації. Про це йдеться у відео "Новини.LIVE", поширеному у мережі, передають Патріоти України. Так, одна з мешканок Львова відповіла на питання ствердно, адж...