Яйця по 100 грн та своя автобаза: У Раді зловживають державними коштами "на повну"

Мільярд гривень з державного бюджету витрачається на утримання будівлі Верховної Ради. А безкоштовні послуги замовляють собі не "середні", а навпаки, більш багаті нардепи

Депутати в своїй їдальні куштують м'ясо по 600 грн, та яйця по 100 грн. Фото: Голос народу

У їдальні Верховної Ради закупали яйця по 100 гривень, а службовими авто парламенту користуються нардепи, що мають власні транспортні засоби. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на ТСН.

Мільярд гривень з державного бюджету витрачається на утримання будівлі Верховної Ради. Це зарплатня народних депутатів та працівників апарату. А ще транспортні видатки, харчування, лікування, закупівля техніки тощо. Як саме розподіляються кошти - дізнатися не можуть навіть народні депутати. "Монополія на безперевірочну діяльність завжди викликає бажання позловживати", - каже парламентар Валерій Карпунцов.

Інформацію про видатки адміністрація Верховної Ради приховує. Кажуть, реформувати апарат лише почали. Щороку депутати заявляють про наміри економити бюджетні кошти, але кошторис Верховної Ради лише зростає.

У парламенту є своя автобаза. Тут забезпечують пересування керівництва парламенту, голів фракцій, делегацій і депутатів. У диспетчерській кажуть: замовлень небагато, безкоштовним автопарком користуються менше, ніж половина нардепів, але зазвичай дзвонять не найбільш нужденні. "Замовляють. Багаті частіше", - каже диспетчер автобази Ради Ілона Борзенко.

Чорною Toyota з автопарку Ради мав би користуватися голова комітету по боротьбі з корупцією Єгор Соболєв, але він її не викликає. Каже, що принципово їздить на метро. "Зараз я готую поправку в законі про бюджет, щоб просто викреслити звідти утримання автопарку. Я думаю, цей Радянський Союз має закінчитися", - пояснив політик. ТСН склала рейтинг депутатів, які найчастіше їздять із водіями парламенту, хоча мають і свої власні авто.

Сергій Сажко використав у цьому році 887 літрів державного бензину, Оксана Корчинська -596, Богдан Матківський наїздив 887 літрів пального, Юрій Левченко та Олена Масоріна - більше ніж по 700 літрів. Чемпіоном виявився Денис Силантьєв. Він витратив майже тонну бензину. Враховуючи, що таких нардепів одиниці, у комітеті дивуються - чому автобаза не зменшує витрати.

"Де вся ця економія? Бо вона і в пальному. Ми її не побачили. Керівник автобази робить все, щоб залишилось таке саме фінансування, і при цьому не хоче нічого зменшувати", - каже депутат Дмитро Лубінець.

Утім на автобазі кажуть: немає на чому економити: всі машини задіяні, весь бензин використовують. У регламентному комітеті почали рахувати і яйця. У парламентській їдальні за минулого керівництва собівартість десятка яєць сягала 100 гривень. За кілограм м'яса правили 600.

Окрім цього в їдальні працювали так звані мертві душі. Зарплата їм нараховувалась, але фізично їх не було. Новоспечений керівник апарату Верховної Ради змінив директора їдальні. Той каже, заклад зробить прибутковим, але дотації з бюджету теж потрібні.

"Копійки виділяються, але це те, що необхідно для існування. Окупається. Але це не все. Ось посуд б'ється. Дивіться, фарфор. Все ж воно псується, приходить в непридатність", - повідомив директор їдальні Олег Гермашко. В апараті Верховної Ради питання зловживань із бюджетними коштами коментувати не хочуть. Кажуть, це може зашкодити іміджу парламенту, як інституції.

Шокуючий інцидент: На Кіровоградщині чоловік відібрав зброю у поліцейського та вистрілив собі у голову

четвер, 28 березень 2024, 17:23

У місті Світловодськ Кіровоградської області чоловік скоїв самогубство, відібравши зброю у поліцейського. Пpо це "Суспільне" повідомила речниця територіального управління Державного бюро розслідувань у місті Миколаїв Ольга Проценко, передають Патріоти...

Які хвороби крові та кровотворних органів звільняють від мобілізації в Україні - роз'яснення

четвер, 28 березень 2024, 16:56

В Україні з початку повномасштабного вторгнення РФ триває загальна мобілізація, під час якої військовозобов'язаних громадян призивають на службу в армію. Однак ціла низка захворювань є законною підставою для звільнення від мобілізації, передають Патрі...