"Як може бути мати молодшою на 150 років від дочки?": В УПЦ КП розповіли, навіщо у Москві встановили пам'ятник князю Володимиру

Архієпископ Євстратій Зоря наголосив, що Росія в черговий раз здійснила спробу переписати історію.

Пам'ятник князю Володимиру у Москві. Фото:rg.ru

Встановлений в Москві пам'ятник київському князю Володимиру є спробою Кремля акцентувати увагу людей на те, що хрещення Русі відбулося в Росії, а не в Києві. Про це в ефірі Еcпресо.TV заявив архієпископ Чернігівський і Ніжинський, секретар Священного Синоду УПЦ КП Євстратій Зоря, передають Патріоти України.

За його словами, те, що Росія вирішила встановити пам'ятник князю Володимиру біля Кремля, є черговою спробою переписати історію держави.

"Так, князя Володимира поставили, залишилося тільки річку Москву перейменувати в Дніпро і сказати, що ось тут було хрещення Русі, ось тут був центр, звідки все пішло. До речі, хтось із мудрих сказав, що Росія - це країна з непередбачуваним минулим. Там історія переписується, на догоду нинішній політичній ситуації також її намагаються переписати, але насправді історію не можна змінити. Якщо хрещення було в Києві в 988 році", - зазначив Зоря.

Він наголосив, що спочатку були введені київська митрополія і церква в Києві, а вже потім вони стали поширюватися по всій Русі і далі.

"Ну хто кому мати? Як вони кажуть, що російська церква є матір'ю для української церкви. Ну як може бути мати молодшою на 150 років від дочки? Не буває такого. Мачуха може бути молодшою від дочки", - підсумував Зоря.

ТЦК загрожує повний колапс: Раді доведеться правити закон про мобілізацію

субота, 27 квітень 2024, 1:45

Як пише видання Texty, територіальні центри комплектування (ТЦК) не встигнуть актуалізувати дані усіх військовозобов’язаних за 60 днів, як того вимагає новий закон про мобілізацію, і це створить додатковий хаос, передають Патріоти України. "Управлінсь...

Не холодно і не спекотно: На вихідні настане така погода, що трапляється раз на рік - синоптик

субота, 27 квітень 2024, 0:55

На вихідних в Україні очікується чудова весняна погода з комфортною температурою. Про це повідомила синоптик Наталка Діденко на своїй сторінці Facebook. "Вихідними, 27-28 квітня, в Україні буде така погода, яка буває чи не раз на рік", - каже вона. ...