Яке Х...йло, такі і "друзі": Кухар Путіна й головний спонсор "вагнерівців" у молодості "обносив" квартири й душив дівчат на вулиці

У 1979 році Євген Пригожин отримав першу судимість за крадіжку.

Євген Пригожин. Фото: Новая газета.

Пітерський підприємець Євген Пригожин, якого називають "кухарем Путіна", власником "фабрики тролів" і спонсором приватної військової кампанії (ПВК) Вагнера за часів СРСР мав дві судимості за "важкими" статтями Кримінального кодексу. І йдеться зовсім не про заборонену тоді комерційну діяльність. Патріоти України пропонують вам дізнатися про унікальні подробиці біографії одного з найближчих друзів російського диктатора, інформацію про які оприлюднив Росбалт.

У 1979 році Пригожин отримав першу судимість за крадіжку - 2,5 роки позбавлення волі умовно - і був відправлений в Нижній Новгород (тоді - Горький). Після перебування у місцевому гуртожитку для "умовників", 1980 року майбутній олігарх повернувся до рідного Ленінграду, де познайомився з раніше судимим Олексієм Бушмановим і уродженкою Брянщини Валентиною Макеко, яка теж мала судимість, а також двома неповнолітніми челябінцями.

У лютому - березні 1980 року компанія здійснила кілька квартирних крадіжок. Здобиччю ставали гроші, облігації, посуд з кришталю, техніка, одяг, жіноча косметика, килими, сувеніри. Одного разу Пригожин пішов "на справу" один, п'яний, але його злякала місцева мешканка. Наступної ночі він взяв з собою Бушманова, і цього разу все пройшло вдало - сума "здобичі" склала 980 радянських рублів.

14 березня Пригожин, Бушманов та Макеко викрали з квартири родини Ростовцевих на вулиці Брянцева майно на 1610 рублів - великі гроші на ті часи. Господиня квартири Алла Ростовцева запідозрила в крадіжці Пригожина, який знав її дочку й бував в гостях. Однак міліція не мала достатньо доказів аби притягти його до відповідальності.

Між тим компанія продовжувала діяти зухвало - вже за 5 днів Пригожин зі своїми спільниками вдерся до сусіднього будинку. За даними видання, Пригожин та його неповнолітній напарник зламали двері до помешкання, а Макеко стояла "на стрьомі". Злякавшись можливого спрацьовування сигналізації, злодії вирішили сховатися.

20 березня Пригожин, Бушманов та Макеко запропонували місцевому мешканцеві на прізвище Коваленко купити у них джинси та інший дефіцит за 250 рублів. Отримавши гроші, Пригожин зник. Увечері того ж дня компанія відзначала свою вдалу аферу в ресторані "Океан". Пригожину сподобалося пальто однієї з відвідувачок, і він запропонував її пограбувати.

У наведених "Росбалтом" матеріалах кримінальної справи йдеться, що Макеко і Пригожин наздогнали дівчину на вулиці і попросили у неї цигарку. Коли та потягнулася за сумочкою, Пригожин "несподівано схопив її за шию, почав душити. Вона волала про допомогу, але Пригожин став сильніше стискати горло. Від здавлювання горла вона втратила свідомість, а коли прийшла до тями, то побачила, що з неї знято чоботи і кульчики".

На її крик прибігли міліціонери і затримали на місці злочину неповнолітнього учасника нападу, який не встиг сховатися разом з іншими. Після цього міліція побувала в квартирі будинку на вулиці Блохіна, де мешкали Пригожин з Бушмановим, і знайшли там раніше вкрадені з квартир речі.

На суді Макеко взяла на себе крадіжку майна Ростовцевих, а Пригожин - шахрайство з Коваленко. Суд їм обом не повірив. 6 жовтня 1981 року Жданівський народний районний суд Ленінграда визнав Пригожина винним за статтями КК "крадіжка", "шахрайство", "втягнення неповнолітнього у злочинну діяльність", "розбій" і засудив його до 13 років колонії посиленого режиму, додавши раніше невідбуте покарання.

Бушманов своєю чергою отримав 11 років, Макеко - 10. Неповнолітні учасники банди відбулися: один - умовним терміном, інший - роком колонії. За словами потерпілої Ростовцевої, вкрадене майно сім'ї так і не повернули, але Пригожин та Макеко виплатили стягнуту з них компенсацію матеріальних збитків.

Чи нарахують субсидію, якщо частина сім'ї перебуває за кордоном

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:30

В Україні багато домогосподарств через складну економічну ситуацію отримують субсидії. У Пенсійному фонді України пояснили, як нараховується субсидія, якщо частина родини виїхала за кордон, передають Патріоти України. «До складу домогосподарства включа...

Чи будуть забирати в ухилянтів водійські права: Юрист пояснив усі нюанси

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:28

Відповідно до нового закону про мобілізацію, ухилянтів можуть тимчасово обмежувати у праві керувати транспортом. З відповідним позовом до суду звертатимуться ТЦК та СП, передають Патріоти України. Юрист практики військового права ЮК "Приходько та партн...