Яна Зінкевич: "Після аварії в мене були моменти відчаю. Як з них виходити? Просто потрібно пережити, лікує тільки час"

Легендарна засновниця "Госпітальєрів" розповіла про свою реабілітацію, роботу і плани на майбутнє.

4 червня минулого року Яна отримала недержавну нагороду орден "Народний герой України" за створення потужної медичної служби на лінії вогню. Фото: Роман Ніколаєв.

У цій маленькій тендітній дівчинці, яка сидить навпроти мене в інвалідному візку, стільки сили, що вистачило б на трьох дорослих чоловіків. Під її поглядом - прямим, жорстким, оцінюючим - відчуваєш себе, як на іспиті. Я боялася поставити Яні питання, які могли б її поранити, зачепити, образити, тому ретельно підбирала слова, але вона звикла говорити собі правду, якою б вона не була болючою. Пише в своїй статт для Цензор.нет Віолетта Кіртока, передають Патріоти України.

20-річна командир медичної служби "Госпітальєри" готується до чергового курсу реабілітації в Ізраїлі, але коштів на його оплату поки немає.

Яна потрапила в страшну аварію на трасі Дніпропетровськ - Павлоград 4 грудня в 4.30 ранку. Перший місяць був боротьбою за життя дівчини. Через десять днів після ДТП Яну перевезли в ізраїльський медичний центр "Шиба". Операцію на зламаному хребті Яні зробив один з кращих лікарів світу, провідний спинальний хірург Алон Фрідландер. Він спеціалізується на лікуванні міжхребцевих гриж, травм і переломів хребта. Операція у Яни тривала сім годин. Професор буквально по частинах зібрав роздроблений хребет, закріпивши його металевими скобами.

Як тільки лікарі переконалися, що почався процес загоєння, Яні призначили реабілітацію. Фотографії, зроблені під час різних занять, дівчина викладала на своїй сторінці в "Фейсбуці". Фахівці займалися з нею в басейні, підвішували її на спеціальних стропах, змушували бити боксерську грушу, ліпити, малювати і садити рослини. Після першого етапу лікування Яна повернулася в Україну в інвалідному візку, хоча відразу після аварії лікарі боялися, що вона ніколи не зможе сидіти.

"Нарешті все-таки до мене насправді "дійшло", что я вже на Батьківщині. Лиш сегодня зняла лікарняний браслет з ізраїльської лікарні. Успішно пройшла операцію в лікарні (від наркозу відійшла добро, ускладнень немає). Видаляли камінці з мочового пузиря, через те, що довго на початку лежала, і навіть ще не починала сідати - вони і утворились((((..

Окрім повернення на другий етап реабілітації в Ізраїль, потрібна ще операція на ключиці (після аварії ребра вже трохи загоїлись, а ключиця, на жаль, в неправильному положенні та не зростається. На жаль, права - це моя опорна рука. І під час інтенсивних тренувань лишати себе опорної та сильнішої руки було б дуже по-дурному, тим більше, що поки це єдине, завдяки чому я пересуваюсь, можу доглядати за собою та більш-менш повноцінно жити

Звичайно, буде біль.. Багато болю, але мені вже не звикати....." Це Яна написала, повернувшись додому після півтора місяців перебування в Ізраїлі. Через місяць, проведений у дніпропетровській лікарні, вона полетіла на другий курс реабілітації, після якого ... вийшла з літака, спираючись на ходунки. Це ще не перемога. Але це серйозні підстави для того, щоб сподіватися - Яна все ж буде ходити.

зинкевич

- У моїй київській квартирі Яна зробила свій штаб, - розповідає про жінку, яка створила "Госітальєри" волонтер Валентина Олефіренко. - Вона може приїхати в будь-який час доби без дзвінка. Одного разу дзвонить о пів на другу ночі: "Мем, (такий позивний дали мені бійці), я скоро буду. Нас двоє". Дзвінок в двері, відкриваю. Точно, двоє. Але раптово Яна мене дивує: "Внизу ще троє". Довелося шукати їжу і місце для всіх.

Ми з Яною кілька разів планували зустрітися в дніпропетровській лікарні. А в підсумку поговорили на базі Української добровольчої армії, в селі Велика Михайлівка Покровського району Дніпропетровської області після церемонії нагородження орденом "Народний герой України". Яна спеціально приїхала привітати добровольців різних підрозділів, які отримали нагороди, і своїх двох лікарів - Іванку і Атеїстку.

- Ви ні на день не припиняли контролювати роботу "Госпітальєрів". Навіть коли вам було важко, ви перебували в реанімації, проте залишалися головною рушійною силою служби.

- Завдяки телефонному зв'язку це легко робити, - відповідає Яна Зінкевич. - Всі процеси вже були налагоджені, організація працює. Мені потрібно тільки підтримувати рух. А це можна робити і дистанційно.

- Вашій службі люди потрібні? Чи "Госпітальєри" вже повністю укомплектовані?

- Потреба в професійних лікарях є постійно. Нові записуються дуже мало. Потрібна також фельдшера. Але всі вони повинні мати можливість працювати в такому графіку: місяць через три.

- Усі, хто буває в зоні АТО, стверджують, що за два роки так і не вирішено питання евакуації поранених.

- Так і є. Стільки транспорту передавалося, стільки ліків, але нічого цього немає там, на передовій. Поранених продовжують вивозити старими розваленими "таблетками", УАЗиками. Кого можна врятувати в таких умовах? А де сучасні реанімобілі? Я їх не бачила, їх не бачать і мої лікарі зараз.

- Хто вас забезпечує всім необхідним?

- Є меценати, які системно допомагають саме нашій службі. Звичайно ж, підтримують нас і прості люди зі всієї України, перераховуючи гроші на нашу офіційну картку. Але зараз допомоги стало в рази менше, ніж навіть рік тому.

- У чому "Госпітальєри" відчувають потребу зараз?

- Іноді не вистачає продуктів харчування, іноді - амуніції. Ситуація постійно змінюється, умови роботи міняються. Наші карети швидкої допомоги не нові. Їх теж потрібно постійно ремонтувати. Є СТО в Павлограді, яка бере з нас дуже мало грошей за роботу. Але запчастини ніхто не дає нам безкоштовно.

- Як ви себе почуваєте після другої поїздки в Ізраїль на лікування?

- Другий етап реабілітації в Ізраїлі дав мені дуже багато. Можна сказати, я почала ходити, хоча ще і не в повному обсязі. Це лише початок. Але я побачила дуже багато цікавого в самій клініці. В Ізраїлі використовують зовсім інші методики для відновлення після важких травм хребта, інакше, ніж у нас, підбирають препарати. Навіть сама конструкція реабілітаційного відділення впливає на відновлення постраждалої людини. Звичайні пороги вносять в життя людини на інвалідному кріслі дуже багато незручностей.

- В останні роки багато говорилося про те, що у нас в країні інваліду жити дуже важко.

- Я звертала на це увагу, але ніхто ніколи не зможе зрозуміти людину на інвалідному візку, поки сам не потрапить в таку ситуацію. Якими б не були захисники прав інвалідів, їх слова не варті нічого проти слів тих, хто змушений був сісти в інвалідний візок і пересуватися в ньому.

- Що найбільше вас дратувало, коли ви повернулися в Україну після першого етапу лікування в Ізраїлі?

- Незручності. У дніпропетровській лікарні імені Мечникова найвищі пороги, двері у ванну такої ширини, що туди не може пройти інвалідна коляска, зате для чогось стоїть джакузі. Люди живуть по вісім чоловік в палаті. Щогодини до них заходять медсестри, перевертають з боку на бік, щоб не утворилися пролежні. А родичі бояться доторкнутися до нещасних. І так 60 днів. Уявіть собі! Вже від цього можна здуріти. А я через десять днів після операції вже була на вулиці! Нехай недовго, нехай відчуваючи біль ... Потрібно адаптуватися до життя з самого початку, а цих людей тримають в ліжках ... Їм навіть не дають самостійно ходити в туалет, для чого ставлять катетери. А потім виписують додому. І рідні не знають, що з таким лежачим хворим робити. Я б дуже хотіла створити в Україні сучасний реабілітаційний центр. Але його потрібно будувати з нуля. Перебудувати вже готову будівлю неможливо. Дуже багато нюансів, конфігурацій, розміри кімнат, проходів слід враховувати. Тільки тоді люди зможуть відчувати себе комфортно.

- Оперував вас лікар і обіцяв, що ви зможете встати на ноги?

- Ні. У нього були пацієнти з такими ж важкими травмами хребта, як у мене, але піднялася після операції я одна. Хірург сам був здивований, тому що надії практично не було.

- Після аварії ви відчуваєте, як змінилися?

- Я ще не повністю оговталася і адаптувалася.

- Зовні здавалося, що ви з першого дня контролювали ситуацію.

- Я вмію створювати враження. Хоча, звичайно, були моменти відчаю. Як з них виходити? Просто потрібно пережити. Лікує тільки час. Прийти в себе допомагає родина, робота, якщо є, за що зачепитися. Я добре розумію: якби у мене була сім'я і дитина, я б боролася набагато активніше. А коли ти молодий, у тебе нічого ще немає, і ти усвідомлюєш, що можеш прожити все життя, сидячи в інвалідному візку, стає трохи сумно.

- Які вправи, процедури ви робите, перебуваючи не в клініці? Кожен день піднімаєтеся?

- Зараз рідко. Є спеціальні вправи, які мені потрібно робити. Я їх виконую.

зинкевич

Повертаючись з Ізраїлю в Україну 1 квітня, Яна написала: "Сьогодні вночі, о 04.30, виповнилося рівно два місяці з моменту страшної аварії, яка розділила моє життя на "до" і "після" І, сьогодні вночі, о 04.30 я повернуся в Дніпропетровськ прямим рейсом з Тель-Авіва. Позаду два місяці боротьби за життя. Важка операція, відновлення після неї, реабілітація. Сьогодні закінчується перший її етап. Цілий день з моєю мамою і Борисом Трейгерманом ми бродили по Тель-Авіву, згадували минулі два місяці, будували плани на майбутнє. у Дніпрі треба вирішити дуже багато питань. І, сподіваюся, найближчим часом вийде повернутися назад до Ізраїлю для продовження реабілітації.

Спасибі ізраїльським лікарям, які зробили все, щоб повернути мене до нормального життя. Спасибі всім, хто був поруч зі мною у важкі хвилини. Спасибі всім, хто добрими словами, молитвами підтримували мене весь цей час. До зустрічі, на рідній землі - в Дніпропетровську! "

- Коли потрібно їхати на наступний етап реабілітації?

- Краще було з Ізраїлю зовсім не їхати. Але все впирається в кошти. Зараз шукаємо мецената, який би допоміг оплатити моє подальше лікування. Не раз мені допомагав губернатор Дніпропетровської області Валентин Резниченко.

До поїздки в Ізраїль Яна ніколи не була за кордоном. Але тепер в цій країні у неї багато друзів. Її впізнавали на вулицях Єрусалиму, куди вона з мамою і друзями поїхала на екскурсію. Українці є скрізь.

- В Ізраїлі у мене з'явилося багато хороших друзів, - продовжує Яна. - Мені здалося, що там люди добріші, відкриті, які не такі розчаровані в житті, як в Україні.

- У перші дні після аварії, в яку ви потрапили, ваші друзі просили вас не чіпати, зайвий раз не дзвонити, або не писати повідомлення. Наскільки для вас самої була і залишається важливою підтримка?

- Неймовірно важлива! Потрібно чітко розуміти, що у будь-якої людини, яка потрапила в таку ситуацію, серйозно страждає психіка. Щодня доводиться приймати безліч препаратів. Це теж, на жаль, робить свій вплив.

- У вас немає медичної освіти ...

- У цьому році я як раз збиралася вступити до Дніпропетровського медуніверситету. Ще до війни була думка вчитися в такому вищому навчальному закладі, але в родині не було можливості заплатити стільки грошей, щоб я потрапила на бюджет.

- Мама не завжди з вами літає на лікування?

- Я сама заборонила їй їхати в Ізраїль вперше. Не хотіла, щоб вона бачила мене після операції. Тому що були жахливі моменти, які батькам краще не бачити. Мама прилетіла пізніше, коли вже почалася реабілітація.

- Ви живете на базі, а додому, в Рівненську область, їздили?

- За два роки війни вдома не була жодного разу. З лікарні теж повертаюся на базу "Госпітальєрів". Мій будинок тут.

- Звідки такий сильний характер?

- Війна загартовує. Робить з слабких людей сильних. Правда, задатки були у мене і раніше.

- На скільки років ви себе відчуваєте?

- Фізично - років на п'ятдесят. А по життєвому досвіду - років на двадцять п'ять - тридцять. Не менше.

В останні кілька днів активно обговорюється новина, яку повідомила Яна Зінкевич на прес-конференції в Дніпропетровську. Засновниця медичної служби "Госпітальєри" повідомила, що чекає дитину. Два тижні тому, коли ми розмовляли з нею на базі 5-го батальйону Української добровольчої армії, Яна навіть не натякнула на своє становище. Помітно було, що вона погано себе почуває, що їй важко.

Тепер зрозуміло, з чим це було пов'язано. Зараз Яна на четвертому місяці вагітності. УЗД показало, що народиться дівчинка. Батько дитини 27-річний Максим Корабльов, який теж працює в «Госпітальєрах». Він супроводжував Яну на лікування та реабілітацію в Ізраїль, не відходить від неї ні на секунду. Поки ми розмовляли, Максим був неподалік. Він пропонує назвати дочку Богданою. "Малятко послане нам Богом, тому ім'я вибрано дуже вдало, - говорить Яна. - Головне, щоб дівчинка народилася здоровою. Медики попередили, що вагітність може дати ускладнення на хребет, з яким в результаті ДТП і так великі проблеми. Очікується, що пологи будуть важкими, але я готова до труднощів. З огляду на травми, швидше за все, лікарі проведуть кесарів розтин ".

Народження дитини очікується в жовтні. На час вагітності Яні заборонили займатися фізичними вправами, тому процес реабілітації на час загальмувався. "Я поділилася своєю радістю для того, щоб дівчата і жінки вірили в себе, - пояснила Яна Зінкевич на прес-конференції. - Навіть з дуже важкими травмами хребта можна завагітніти. Я вірила і зараз щаслива!"

Наступний сюрприз стався з Яною сьогодні вранці. У прямому ефірі одного з телеканалів Максим зробив мамі свого майбутнього малюка пропозицію. Вся ця ситуація була б романтичної і чарівної, якби не величезна кількість грубих і часом навіть образливих коментарів в інтернеті. Замість того, щоб порадіти за Яну, багато почали зловтішатися і обговорювати пару. Яна була до цього готова. Але її близьких і друзів обурює цей факт.

Щиро бажаємо Яні та Максиму щастя. І дуже раді за пару, яка очікує дочку.

Рахунки і реквізити для перерахування коштів для медичної служби "Госпітальєри" і для лікування самої Яни:

Ми потребуємо вашої допомоги та благодійного сприяння!

Офіційні реквізити батальйону "Госпітальєри":
Приватбанк:Зінкевич Яна Вадимівна
Гривня 5168 7556 0072 2611
Долари 5168 7572 7664 1950
Євро 4149 4978 2041 3195

Paypal: lanabuglak@hotmail.com

WebMoney: Зінкевич Яна Вадимівна
Номера рахунків для поповнення:
USD Z276672621974
Гривня U143104973936
Євро E171890523855

Для переказів:
Western Union та інших - Yana Zinkewytch

Офіційні сторінки "Госпітальєрів":
Facebook https://www.facebook.com/hospitallers
Сторінка фотозвіту отриманої волонтерської допомогиhttps://www.facebook.com/hospitallersphoto
Vkontakte https://vk.com/hospitallers_ato
Тwitter https://twitter.com/AtoHospitallers
Іnstagram https://instagram.com/hospitallers
Е-mail hospitallers.ato@gmail.com
Наш канал в youtube: https://www.youtube.com/watch?v=hpA-Zy1HNAI

Центральний офіційний волонтер та координатор волонтерської допомоги -https://www.facebook.com/profile.php… - Татьяна Мороз. (її особистий номер - +38067 496 41 97 38067 496 41 97 +38067 496 41 9738067 496 41 97 та номер карти Приватбанк: 5168 7423 1313 4227, Мороз Тетяна)


Посилки відправляти:
Нова пошта - вага понад 30 кг 1 відділення, вага до 30 кг 4 відділення.
м. Павлоград, Дніпропетровська обл.
Зінкевич Яна Вадимівна
+38098 23 000 2538 098 23 000 25 +38098 23 000 25 +38098 23 000 25Ін-Тайм відділення 1

м. Павлоград, Дніпропетровська обл.
Зінкевич Яна Вадимівна
+38098 23 000 25 +8098 23 000 25 +38098 23 000 25 +38098 23 000 2


Хто потребує звітності по переданих коштах чи посилкам на офіційних сторінках - звертайтесь будь ласка у приват.
Дякую усім за вашу підтримку та допомогу! Єдність тилу і фронту - запорука успіху і перемоги! Слава Україні!


Реквізити для збору коштів на лікування Яни Зінкевич:
- для поповнення у відділеннях ПАТ КБ "ПриватБанк":
номер рахунку 4149625810825933 Зінкевич Яна Вадимівна;
- для поповнення в інших українських банках:
Установа банку - ПАТ КБ ПриватБанк
МФО банку 305299, код ЄДРПОУ 14360570
Рахунок одержувача 29244825509100
4149625810825933, Зінкевич Яна Вадимівна, 3488112209.


BENEFICIARY: Zinkevych Yana
Registration address:
Ukraine, index 33000, Rivnenska area,
c. Rivne, st. Stepana Bendery, build. 49, fl. 22


for pyments in EUR
IBAN: UA843052990005363542306050569
ACCOUNT: 5363542306050569
BANK OF BENEFICIARY: PRIVATBANK
SWIFT CODE: PBANUA2X
INTERMEDIARY BANK: Commerzbank AG Frankfurt am Main Germany
SWIFT CODE: COBADEFF
CORRESPONDENT ACCOUNT:
Acc № 400 8867004 01


for payments in USD
IBAN: UA853052990005363542306050551
ACCOUNT: 5363542306050551
BANK OF BENEFICIARY: PRIVATBANK
SWIFT CODE: PBANUA2X
INTERMEDIARY BANK: JP MARGAN CHASE BANK
SWIFT CODE: CHASUS33
CORRESPONDENT ACCOUNT:
0011000080

Дякую за допомогу та довіру. З повагою, Яна!

Завищені платіжки за світло: Українцям пояснили, чому в квитанціях можуть з’являтися "фантастичні" показники

понеділок, 6 травень 2024, 14:44

Українці часто дивуються цифрам, які з'являються в платіжках за електрику: начебто користувалися електроприладами як завжди, а платити вимагають набагато більше. Енергетики зазвичай все пояснюють неуважністю споживачів, які приймають "пропоновану плату...

Усі захворювання розбиті на групи: У Міноборони пояснили, як тепер будуть визначати придатність військовозобов’язаних

понеділок, 6 травень 2024, 14:22

Відповідно нових змін до наказу щодо ВЛК при визначенні придатності чи непридатності військовозобов'язаного буде враховуватись не тільки його хвороби, але і порушення функцій організму, до яких призвели ці захворювання, передають Патріоти України. Про ...