Яндекс.Таксі в Латвії запідозрили в роботі на спецслужби РФ

Додаток може збирати важливу персональну інформацію про користувача: маршрути його пересування, звички, інтереси, місце роботи.

"Яндекс.Таксі" шпигує за клієнтами? Фото: соцмережі.

Російська служба замовлення таксі "Яндекс.Таксі" може виявитися геополітичним інструментом в руках спецслужб Кремля. Таку думку латвійському телеканалу TV3 озвучив експерт Центру дослідження політики Східної Європи Маріс Цепурітіс, передають Патріоти України.

За словами аналітика, додаток може збирати важливу персональну інформацію про користувача: маршрути його пересування, звички, інтереси, місце роботи та ін. Такі відомості в будь-який момент можуть бути відправлені в Росію, де потраплять в розпорядження російських силовиків.
Раніше ЗМІ неодноразово повідомляли про випадки, коли сервіси російської компанії "Яндекс" викривали у відправці даних в Росію користувачів з Угорщини та України. "Згідно так званого "закону Ярової", інтернет-компанії, що базуються в Росії, у яких там є свої сервера, зобов'язані без будь-яких судових рішень передавати інформацію російським відомствам", - зазначив Маріс Цепурітіс.
За його словами, завантаження програми Яндекс дозволяє відстежити користувача, зібрати значну кількість персональних даних про нього, зокрема, про його життя, місце роботи і основні розваги. "Це класичний набір відомостей, який використовують спецслужби для вербування. Може збиратися інформація не тільки про вас, але і про ваших родичів, дітей", - зазначив Цепурітіс.
У свою чергу в "Яндекс.Таксі" запевнили користувачів в конфіденційності їх даних, зазначивши, що інформація про витік даних українських користувачів має "політичну мотивацію".

У культового паризького кабаре Мулен Руж в Парижі обвалилися лопаті знаменитого вітряка (відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:55

У ніч на 25 квітня в Парижі обвалилися лопаті знаменитого вітряка Мулен Руж. Падіння також пошкодило фасад паризького кабаре, розташованого в паризькому районі Пігаль. Про це повідомляє телеканал BFM TV. . Оскільки інцидент стався вночі, обійшлося бе...

Легендарний тренер назвав найкращого футболіста України

четвер, 25 квітень 2024, 23:55

Колишній тренер збірної України та Динамо Йожеф Сабо оцінив якість гравців національного чемпіонату, передають Патріоти України. За словами іменитого фахівця, найкращим гравцем є Володимир Бражко. «Немає в нас класних футболістів. Для мене № 1 — це Бра...