Японські вчені створили крихітного робота-амебу (фото)

Під повним контролем з боку людини біологи навчили робота обертатися і переміщатися подібно до того, як це робить жива амеба.

Робот-амеба. Фото: portaltele.com.

Робот - це щось таке, що робить контрольовані рухи. Все це вірно по відношенню до літаючих апаратів, до складних крокуючих роботів і крихітних роботів, розміром в мікрометри, таких, як робот-амеба, створений дослідниками з університету Тохоку (Tohoku University), Японія. Це не найменший робот, створений людьми за весь час, але цей робот є одним з найменших роботів, рухом якого можна керувати з досить високою точністю, пишуть Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

По суті, робот-амеба є крихітним мішечком, виготовленим із з'єднань-лепидів. Двигунами цього робота є молекули моторних білків, оболонок для цих білків і зв'язуючих це все ланцюгів, що виготовлені з синтетичної ДНК.

Коли тіло робота висвітлюється ультрафіолетовим світлом, моторні білки зчіплюються з оболонками з одного боку і з еластичними стінками цієї штучної клітини, а подальше скорочення молекул білків призводить до виникнення механічного руху.

Все це схоже на регулювання спального мішка шляхом стусанів і натягу його частин зсередини.

Для виключення "молекулярного зчеплення" робот-амеба освітлюється світлом з іншою довжиною хвилі, форма робота при цьому повертається до його оригінальної форми і робот перестає рухатися.

Послідовність світлових імпульсів різного типу призводить до того, що ця крихітна крапля починає обертатися і переміщатися практично подібно до того, як це робить жива амеба.

Але в даному випадку все це відбувається під повним контролем з боку людини.

В даний час робот-амеба може почати рухатися або зупинятися за бажанням керуючої ним людини. На жаль, контролювати напрям руху робота поки що не вдається належним чином.

Саме це завдання є тим, над чим працюватимуть науковці далі, а зроблено це буде шляхом використання замість сферичного корпусу робота корпусу неправильної асиметричної форми.

Більш того, для отримання більш упорядкованого руху вчені вдадуться до додання молекулам сполучної ДНК особливої форми.

Робот-амеба, крім описаних вище достоїнств і недоліків, володіє ще однією позитивною рисою.

Він продовжує чудово працювати після того, як він був заморожений, переправлений поштою іншій дослідницькій групі і знову розморожений.

Чи буде "бонус" після Великодня? Скільки вихідних українці матимуть у травні - пояснення

середа, 24 квітень 2024, 10:24

У 2024 році християни східного обряду (греко-католики і православні) святкуватимуть Великдень у неділю, 5 травня. Зазвичай після святкування, у понеділок, українці мали вихідний, передають Патріоти України. Раніше у Кодексі законів про працю було зазна...

У Румунії ведмідь ледве не загриз іноземну туристку, яка хотіла зробити з "милим створінням" селфі (відео)

середа, 24 квітень 2024, 9:40

У Румунії британська туристка, імʼя якої не називають, ледь не залишилася без руки через любов до фотографування диких тварин, а саме – ведмедя. Інцидент закінчився пораненням, яке не загрожує життю 72-річної жінки. . Під час шпиталізації вона розпов...