"Інший рівень людяності": Емігрантка з РФ пояснила, чим відрізняються українці та росіяни

Росіянка підкреслила, що відкритість та доброзичливість - це сутнісна особливість українського народу.

Катерина Макаревич.Фото:www.svoboda.org

Російський телепродюсер Катерина Макаревич, яка емігрувала з Москви до Києва, вважає українців більш відкритим і доброзичливим народом. Таку думку вона висловила в інтерв'ю Радио Свобода, повідомляють Патріоти України.

"Я повинна сказати, що українці - інші. Я вважала, що ми дуже схожі, але це не так. Українці більш відкриті, більш доброзичливі і більше волелюбні. Можливо, це пов'язано з тим, що пройшов Майдан.

Тут простіше налагоджувати нові стосунки. За цей тиждень у мене більше 30 контактів нових з'явилося, мені люди дають свої телефони і кажуть: "Катя, будь ласка, звертайся, ми тобі будемо допомагати, чим можемо".

Тобто тут люди готові відкрито тобі дати невеликий карт-бланш довіри і подивитися, чи заслуговуєш ти його. Це не так, як у Москві, де тебе постійно в чомусь підозрюють", - поділилася враженнями Макаревич.

"Мені здається, цей принцип, який прийшов до нас ще з совка, "довіряй, але перевіряй", в Москві видозмінився, став "не довіряй - перевіряй". А в Україні довіряють, а далі все вже залежить від тебе.

Мені потрібно було знайти податкову, і я просто підходила до незнайомих людей, мені пояснювали, діставали карту, показували, куди мені йти. Тобто схоже на Європу, де люди більш доброзичливо ставляться до незнайомців.

Напевно, ключова відмінність, яку тут я відчула: відкритість і простота, при цьому простота не так, як її розуміють в Москві, наївність якась, а інший рівень людяності", - вважає вона.

Росіянка також зазначила, що українці розрізняють поняття "держава" і "країна".

"Ставлення до росіянина, який приїхав до Києва, навпаки позитивне. Я коли перші два рази їздила сюди на розвідку, спілкувалася з таксистами, і, коли я говорила, що я з Росії, перше запитання було: не страшно? І сміялися. Тому що всі чудово розуміють, як державна пропаганда накручує людей в Росії.

І багато хто, коли бачать росіян, які приїжджають в Україну, ставляться з повагою: молодець, респект, ти не побоялася, ти приїхала. Зрозуміло, що люди, які захоплюються політикою Путіна, сюди навіть ногою не ступлять.

Тому тут йде розмежування: люди, які приїжджають, - це наші друзі, ми їм будемо допомагати скільки можемо. Щирість і відкритість, напруженості взагалі немає. Єдине, що коли людина приїжджає з Москви - це відразу зчитується з акценту. Мене з самого початку попереджали: як тільки відкриваєш рот, відразу розуміють, що ти з Москви", - додала вона.

Катерина Макаревич ще раз підкреслила, що в Україні люди "відкриті, більш доброзичливі, це сутнісна особливість українського народу".

"У Москві вважається, що закритий - значить захищений, показувати свої емоції - це показувати слабкість. Тут, навпаки, душа нарозхрист, тобі довіряють, вітають.

У Росії спочатку закрита система, яка не дозволяє швидко з'являтися якимось змінам. Молодь в Росії не може прорватися на значні посади через те, що верхівка вже зайнята, владу ніхто не хоче віддавати.

Це на різних рівнях: і у владних структурах, і на більш низьких. Молоді прорватися і внести свіже повітря не дають. Через це система сама по собі дуже швидко застаріває ... Україна простіша, тому що тут і люди інші, і система сама по собі більш відкрита. Те, що тут люди захотіли йти в Європу, - це вже багато про що говорить. У Росії, особливо зараз, таке уявити складно", - зазначила вона.

"Я думаю, що тут різниця в двох площинах - в характері українців і росіян і у владних системах. Це дві основні причини, чому Україна дуже швидко рухається в європейську сторону, а в Росії все дуже повільно і рухається в азіатчину. Закрита система вигідна владі в Росії ", - резюмувала емігрантка.

Чоловік відмовився від мобілізації через пораду брата-військового: Стало відомо, чим це закінчилось

п’ятниця, 3 травень 2024, 14:58

У Чернівецькій області до 1 року та 10 місяців обмеження волі засудили чоловіка, який отримав повістку, проте ухилився від мобілізації. На суді він заявив, що в армію не пішов, оскільки його брат-військовий порадив уникати служби. Про це йдеться у вир...

Під виглядом прогулянок із собакою: СБУ затримала у Харкові коригувальника РФ, який шпигував за позиціями ЗСУ (фото)

п’ятниця, 3 травень 2024, 14:47

Служба безпеки України нейтралізувала діяльність ще одного російського коригувальника, що наводив російські ракети на військові об'єкти. Ним виявився житель Харкова. Для "прикриття" під час збору розвідданих він використовував собаку, якого нібито вигу...