Історія України: В Берегові відзначили день розгортання прапора визвольної боротьби куруців (фото)

Закарпатське Берегово відомо в більшості країн світу – своїми чудовими винами. А чи багато хто з українців може сказати, що знає героїчну історію відомого міста?

Трансільванський князь Ференц Ракоці. Фото: commons.wikimedia.org21 травня на Берегівщині відзначають розгортання прапора визвольної боротьби угорців проти гніту Габсбургів, інформують Патріоти України про повідомлення сайту Нескучные новости.

Війна почалася саме в цей день 1703 року і тривала о 1711-го. Очолів її трансільванський князь Ференц Ракоці, ім’я якого нині носить Закарпатський угорський інститут у Берегові. Разом з полководцем проти імперської влади Австрії воювали доблесні загони Томаша Есе, Міклоша Берчені та інших. Саме їх звитяги вшановували в суботу мешканці міста, їх гості з сусідньої Угорщини – з міста Ніредьгаза.

Після урочистостей у Варах театралізоване свято розгорнулось в центрі Берегова. Зі сцени учасників дійства вітали голова громадської організації «Про культура Субкарпатіка» Крістіна Кудлотяк, ректор ЗУІ Ілдіка Орос, Генеральний консул Угорщини в Берегові Ендре Саліпскі.

“Цей день є знаменним для всього угорського народу. Не випадково саме в травні проводимо найбільше масових заходів, приурочених не лише цій події, а всім патріотам міста. Гадаю, що було б непогано, коли б у цей час відзначали і День Берегова, адже саме у травні Берегово отримало статус міста обласного значення.”, - акцентувала керівник вишу.

Під звуки запальної мелодії і танцю від "Кокош банди" з Пийтерфолви група викладачів та студентів ЗУІ в одязі куруців пронесли їх бойові прапори центральною площею міста до пам’ятника Томашу Есе, де відбулося покладання вінків і квітів до його підніжжя. Урочистість завершилась майстер-класом народного танцю, який провели "кокошівці".

Австралійські генетики дізналися, чому одні люди хворіють на рак, а інші ні

субота, 20 квітень 2024, 3:25

Рак є серйозним і поширеним захворюванням, що забирає мільйони життів щороку. Але вчені наблизилися ближче до розгадки причин його виникнення і створення нових ліків. В австралійському Університеті Фліндерса група дослідників зробила відкриття в галузі...

Чемпіон світу зізнався, кого вважає одним із найсильніших українських боксерів ХХI століття

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:29

Чемпіон світу у першій напівсередній вазі за версією WBF Арам Фаніян (24−2, 6 КО) поділився очікуваннями від поєдинку майбутнього бою українця Сергія Дерев’янченка (14−5, 10 КО) з Воном Александром (18−10−1, 11 KO), передають Патріоти України. «Вважаю ...