ЮНЕСКО визнала факт насильства по відношенню до українців та кримських татар на окупованому півострові

Джемілєв повідомив, що у доповіді ЮНЕСКО констатується масова дискримінація українців у Криму

Фото: zn.ua

Уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв написав у "Фейсбуці", що ЮНЕСКО констатує масову дискримінацю прав та насильство по відношенню до кримських татар та етнічних українців у окупованому Криму. Про це повідомляють Патріоти України.

"Секретаріат ЮНЕСКО оприлюднив доповідь Генерального директора Організації про виконання рішень Виконавчої ради ЮНЕСКО «Моніторинг ситуації в Автономній Республіці Крим"

У документі підкреслюється, що після незаконної окупації Росією ситуація на півострові у сфері компетенції ЮНЕСКО продовжує погіршуватися. В інформації української сторони та партнерів ЮНЕСКО наводяться конкретні факти, що свідчать про масовий та систематичний характер порушень прав людини на Кримському півострові, зокрема репресії, насильство та дискримінацію корінного кримськотатарського народу та етнічних українців.

Однією із головних причин такої ситуації є відсутність дієвого міжнародного контролю за ситуацією у Криму, примусове застосування на тимчасово окупованих територіях вимог законодавства Російської Федерації та політики нетерпимості та дискримінації, що впроваджується окупаційною владою за ознаками етнічного походження та релігії.

У документі також згадуються кричущі порушення свободи ЗМІ та безпеки журналістів, зокрема закриття українських станцій телемовлення, атаки на незалежних журналістів та місцеві теле- та радіостанції, в передачах яких звучали опозиційні точки зору, а також примусову перереєстрацію ЗМІ, що призвело до закриття ЗМІ кримських татар (телеканалів «АТР» та «Лале», радіостанцій «Мейдан» та «Лідер» та інших).

У доповіді наводиться текст листа Постійного представника України при ЮНЕСКО, адресованого Генеральному директору Організації, а також заяви Міністерства культури України у зв’язку з незаконним вивезення картин з Національної картинної галереї ім. І.К.Айвазовського до Росії, що було здійснено без згоди України, яка є єдиним законним власником цих культурних цінностей.

У документі наголошується на неможливості здійснення контролю з боку України над українським об’єктом всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Стародавнє місто Херсонес Таврійський та його хора» та іншими культурними об’єктами унаслідок незаконної окупації Росією території Автономної Республіки Крим та м.Севастополоь.

В інформації Постійного представництва України при ЮНЕСКО, яка є складовою частиною доповіді Генерального директора, наголошується на необхідності створення дієвого механізму всеохоплюючого моніторингу ЮНЕСКО ситуації в АРК у сфері компетенції Організації", - написав Джемілєв.

У Тернопільській області син морив голодом 93-річну матір (фото)

вівторок, 14 травень 2024, 19:43

«Поліцейські оперативно прибули до помешкання пенсіонерки. Син жінки поводився агресивно, погрожував, кидався на поліцейських з кулаками. Як згодом з’ясувалося, зловмисник має психічні захворювання», – додали в поліції. . Пенсіонерку доправили до лікар...

Коли до України прийде справжнє потепління: Синоптикиня назвала дату

вівторок, 14 травень 2024, 18:37

В Україні потеплішає вже від четверга, 16 травня. Завтра, 15 травня, в Україні вдень температура повітря буде становити 13-16°. Заморозки відступлять. Про це повідомила синоптикиня Наталка Діденко. "Від 16-го травня стовпчики термометрів поступово дряп...