Іванів день: Традиції та прикмети, чого категорично не можна робити 20 січня

20 січня гарною прикметою було святкувати весілля. А ще в цей день було прийнято «запивати» все зло на землі оковитою, звісно без надуживання.

Іоанн ХрестительЩорічно 20 січня відзначається Іванів день (за старим стилем – 7 січня).

У церковному православному календарі ця дата присвячена Собору Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна. Євангеліє оповідає, що Іоанн Предтеча, будучи останнім старозавітнім пророком, передбачив пришестя Ісуса Христа, а потім особисто хрестив Його у водах Йордану.

Це свято в народі іноді іменують Бражником, оскільки в цей день було прийнято «запивати» все зло на землі. Люди говорили: «Святкуй раз на місяць — будеш веселим; святкуєш кожного дня — будеш голим». Перш ніж сісти за стіл, належало випити хрещенської води, щоб не хворіти цілий рік.

У період між Різдвом і Масляною за традицією масово святкували весілля. Тому «запивали» і щастя дівоче. Вважалося, що якщо у цей день «обмити» горе шлюбу без взаємного кохання, то в сімейному житті на майбутню дружину чекає мало сліз.

Крім того, на Івана багато здійснювали обрядове годування худоби. Домашніх тварин пригощають хлібом з сіллю або млинцями. Люди вірили, що проведення такого обряду допомагає підвищити їх чисельність.

Завершення святкових гулянь означало повернення до звичного життя. Наприклад, на посиденьки знову належало приходити з роботою: «Після Івана Предтечі хто не робить, того б'ють у плечі» (в святкові дні молодь на вечорницях тільки веселилася). Проте в деяких місцях день все ще був святковим, ніякі роботи не виконувалися.
Також наші пращури передбачали на Івана погоду: ясна і холодна погода 20 січня віщувала посушливе літо, а похмура і сніжна — рясний урожай. Багаті хліба обіцяли і ранкові тумани в цей день.

Іванів день: головні заборони

Ще це свято іноді іменують Бражником, оскільки в цей день було прийнято «запивати» все зло на землі. Перш ніж сісти за стіл, належало випити хрещенської води, щоб не хворіти цілий рік.

Закінчення свят означало повернення до звичного життя. На посиденьки потрібно було приходити з роботою: «Після Івана Предтечі хто не робить, того б'ють у плечі». Проте в деяких місцях день все ще був святковим, ніякі роботи не виконувалися.

Крім того, з цього дня переставали діяти деякі заборони: знову можна було прясти, ткати, шити вовняними нитками, а також різати худобу. На Івана наші предки здійснювали обрядове годування худоби. Домашніх тварин пригощали хлібом з сіллю або млинцями, «щоб добре водилися».

Залишати худобу голодною в цей день не можна, інакше справи в господарстві будуть погані

В цей період масово святкували весілля. Прийнято було «запивати» дівоче щастя. Якщо в цей день «обмити» горе шлюбу без кохання, то в сімейному житті на майбутню дружину чекає мало сліз.

Також наші пращури передбачали на Івана погоду: ясна і холодна погода 20 січня віщувала посушливе літо, а похмура і сніжна — рясний урожай. Багаті хліба обіцяли і ранкові тумани в цей день.

Сидіти в цей день без діла не рекомендується

В цей день варять пиво, але вживати його слід у невеликих кількостях. Згідно з повір'ям, трохи випите спиртне оберігає від смутку і сліз. Якщо перевищити норму, то в дім прийде нещастя.

Ще на Івана в деяких місцевостях досі забороняється працювати. Вся справа в тому, що ввечері за традицією молодь влаштовує останні вечорниці.

Варто відзначити, що в Іванів день категорично заборонено вмиватися, так як змивається захист, і людина може бути схильною до обману.

"Люди занадто розслабились": Росіянин, який воює за Україну, розповів, що його розчаровує у цивільних українцях

четвер, 28 березень 2024, 19:28

Росіянин, який від 2014 року воює за Україну, боєць 3 штурмової бригади "Барсік" розповів, що українцям потрібно знову стати єдиним цілим, як це було 2022 року, щоб перемогти Росію, передають Патріоти України. "Барсік" наголосив, що на початку війни ук...

Тато чи мама? Вчені пояснили, від кого діти успадковують розумові здібності

четвер, 28 березень 2024, 18:30

Інтелект, як і інші здібності дитини визначається спадковими факторами та неспадковими факторами. Як стверджують вчені інтелект - це лише на 40–60% спадковість, решта залежить від впливу середовища. Науковців давно цікавило питання, хто в цих відсотках...