Хіти тижня. "А жить так хочется, ребята!": Чому "гібриди" Путіна так бояться снайперської гвинтівки Barrett (фото)

Спеціальна куля гвинтівок Barrett M107A1 може пробити броню завтовшки 30 мм або 30-сантиметрову стіну.

Фото: elise.com.ua.Ця гвинтівка — лідер за точністю стрільби на далекі дистанції. Відомі факти ураження противника на відстані 2300 м. Спеціальна куля може пробити броню завтовшки 30 мм або 30-сантиметрову стіну, передають Патріоти України з посиланням на Військовий навігатор.

Наприкінці минулого року Держдепартамент США за підтримки Президента країни надав дозвіл на продаж Україні зброї, зокрема гвинтівок Barrett M107A1 разом зі снайперськими набоями та іншим супутнім обладнанням.

Снайперські гвинтівки Barrett M82 та М107А1 можна сміливо назвати найвідомішими і популярнішими у своєму класі. Ці гвинтівки перебувають на озброєнні в багатьох країнах світу. Вони мають калібр 12,7 мм і їх призначено для ураження не тільки живої сили противника, а й його легкої броньованої техніки, РЛС, літаків і вертольотів на стоянках, а також для боротьби з ворожими снайперами.

Творець цих гвинтівок не був збройовим конструктором і взагалі не мав технічної освіти. Ронні Барретт був офіцером американських правоохоронних органів. Його дід воював у Європі під час Першої світової війни, а батько — з гітлерівцями на фронтах Другої світової. Своїми конструкторськими дослідженнями Барретт займався у власному гаражі.

Гвинтівку Barrett M82 було виготовлено 1982 року. Барретт, отримавши патент на своє творіння, спробував продати його одній із великих збройових компаній. Однак ні Winchester, ні Fabrique National не зацікавилися новою зброєю. Утім Барретт не опустив руки й згодом заснував власну компанію та почав продавати свою зброю спортсменам і любителям постріляти. Справи в компанії йшли не дуже добре, часом вона балансувала на межі банкрутства. Удача усміхнулася винахідникові лише 1989 року: армія Швеції вирішила замовити в нього одразу 100 гвинтівок.

Ця угода змусила звернути увагу на нову зброю й американську армію: саме в той час розпочиналася перша іракська кампанія, а в ЗС США нічого схожого на озброєнні не було. Військовим був потрібен снайперський комплекс, який міг уражати противника на великих відстанях, діставати його за легкими укриттями й виводити з ладу бронетехніку. Barrett M82 чудово справлявся із цими завданнями. Спочатку було закуплено 125 одиниць М82A1 (це модернізований варіант гвинтівки) для корпусу морської піхоти США. І після цього до Барретта вишикувалася черга потенційних замовників. Значно пізніше конструктор розповідав, що в той період йому доводилося працювати буквально день і ніч, щоб виконати всі замовлення. Коли ажіотаж трохи спав, Барретт став удосконалювати гвинтівку. І згодом було випущено кілька її модифікацій, які, утім, відрізняються лише незначними деталями.

Значно пізніше він розповідав, що джерелом натхнення, яке підштовхнуло його до створення власної зброї, став легендарний американський кулемет M2 Browning, який було розроблено ще в 30-х роках минулого століття, але він і досі перебуває на озброєнні армії США. Розробник був уражений міццю патрона 50-го калібру й замислив зробити цю міць мобільнішою (M2 Browning важить понад 40 кг, іще до нього додається 20-кілограмова тринога).

Barrett M82 — самозарядна гвинтівка, автоматика якої працює за принципом короткого ходу ствола. Під дією порохових газів ствол разом із затвором рухається назад, повертається й відкриває канал ствола. Він витягує стріляну гільзу, рухаючись уперед під дією зворотних пружин, затвор досилає патрон у патронник і закриває канал ствола.

Такий принцип роботи автоматики суттєво зменшує віддачу зброї, яка використовує дуже потужний патрон 50-го калібру. Однак цього виявилося недостатньо, і Барретт зосередив увагу на дульному гальмі-компенсаторі й почав випробовувати його різні конструкції. Він хотів знайти золоту середину поміж зменшенням імпульсу віддачі й впливом на балістику кулі. Як результат його пошуків народився компенсатор характерної стрілоподібної форми.

На гвинтівку встановлюють стандартний оптичний приціл Ultra МЗА фірми LeupoLd & Stevens із десятиразовим збільшенням, а на модифікації М82А1М є також відкриті прицільні пристосування. Ємність магазина гвинтівки — 10 патронів.

Для стрільби використовують патрони 50-го калібру (12,7х99 мм). Можна застосовувати й звичайні боєприпаси від кулемета, але тоді точність стрільби буде гіршою. Слід зазначити, що ці гвинтівки — лідери за точністю стрільби на далекі дистанції. Відомі факти ураження противника на відстані 2300 м. Використання M82 змінило тактику американських сухопутних підрозділів. Тепер вони можуть зайняти панівну висоту й знищувати противника з великої відстані, не вступаючи в ближній бій. Спеціальна куля може пробити броню завтовшки 30 мм або 30-сантиметрову стіну. Ось чому “трактористи” Путіна так бояться снайперської гвинтівки Barrett!

Перейдуть в онлайн-формат: Росія скасовує проведення ходи "Безсмертний полк"

вівторок, 23 квітень 2024, 19:40

У Москві скасовано проведення ходи «Безсмертний полк» 9 травня. Натомість подія відбудеться в онлайн-форматі. Про це повідомляють російські ЗМІ з посиланням на організаторів акції, передають Патріоти України. Як заявила перша заступниця голови комітету...

"Ніхто з його рідні в РФ більше не живе, але...": Легенда українського тенісу звинуватив зірку Росії в лицемірстві

вівторок, 23 квітень 2024, 19:28

За словами спортсмена, він вважає Медведєва лицеміром, який не висловився про війну в Україні. «Я знаю, що він із сім'єю виїхав із Росії у 2017 році. Ніхто з його близьких у Росії не живе. Але він, як риба, набрав у рот води, він досі мовчить і нічого ...