Хіти тижня. Дивний пам'ятник жертвам Голодомору в Ужгороді розгнівав мережу (фото, відео)

Пам’ятник "Свіча пам’яті" встановили напередодні.

Зліва ескіз, який переміг на конкурсі, а праворуч готовий монумент

Жителі Ужгорода, м'яко кажучи, не "в захваті" від встановленого у місті бронзового пам’ятника жертвам Голодомору в Україні. У мережі піднялася хвиля обурення і виконанням скульптури і тим, що вона геть не вписується в тамтешню архітектуру, передають Патріоти України.

Пам’ятник "Свіча пам’яті" встановили напередодні. І він уже став приводом для негативної реакції і бурхливих обговорень, адже явно візуально відмінний від проекту, який переміг у конкурсі.

Натомість автор монументу Ігор Гречаник каже: різниця між поданим проектом та встановленою скульптурою є, але загальна ідея збережена.

"Лише мені здається, що ставити кітчеві, недолугі пам'ятники, які викликають роздратування і огиду, які виховують у наступних поколінь поганий смак, і окремо – відразу до всього українського (бо воно шароватне) – це диверсія проти країни, яку я люблю? Диверсія проти пам'яті про загиблих. Проти всього того важливого, на якому мають будуватися культурні коди", - написала у Facebook ужгородський мистецтвознавець Ліна Дегтярьова.

За словами дослідника закарпатського мистецтва Олександра Нікітчука, пам’ятник не вписується у стилістику кварталу (конструктивізму), де його встановлено.

"Пам’ятник явно не відповідає цьому стилю. Плюс – він не лаконічний. Плюс – ці грубі форми… І по своєму об’єму він не вписуєтся. Важливо додати, що перед тим, як встановлювати бронзові, такого масштабу, монументи, спершу потрібно поставити гіпсовий. Щоб люди прийшли і оцінили, як воно буде виглядати у бронзі", - переконаний експерт.

Австралійські генетики дізналися, чому одні люди хворіють на рак, а інші ні

субота, 20 квітень 2024, 3:25

Рак є серйозним і поширеним захворюванням, що забирає мільйони життів щороку. Але вчені наблизилися ближче до розгадки причин його виникнення і створення нових ліків. В австралійському Університеті Фліндерса група дослідників зробила відкриття в галузі...

Чемпіон світу зізнався, кого вважає одним із найсильніших українських боксерів ХХI століття

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:29

Чемпіон світу у першій напівсередній вазі за версією WBF Арам Фаніян (24−2, 6 КО) поділився очікуваннями від поєдинку майбутнього бою українця Сергія Дерев’янченка (14−5, 10 КО) з Воном Александром (18−10−1, 11 KO), передають Патріоти України. «Вважаю ...