Хіти тижня. "Московські гості та американські бойові пілоти опинились під дахом одного талліннського готелю": Шпигунські пристрасті в Естонії

Терени колишніх радянських республік, а нині сусідів Росії та членів НАТО – Естонії, Латвії та Литви – пронизують невидимі шпигунські тенета.

У Таллінні можна зустріти не тільки туристів із РФ, але й шпигунів. Фото: ЖЖ.

"Ніч 10-го лютого видалась у столиці Естонії морозною. Цілком очікувана погода для країни, яка лежить практично на тій же ширині, що і південна Аляска. Тепла атмосфера, метушня, люди насолоджуються напоями та розмовами – такий собі типовий вечір п’ятниці у модному готелі Swissotel в центрі міста. Та якби ви знали, що шукати, то помітили б у цій метушні чимало тонких підказок на тіньову війну, яка розгортається між Росією та Заходом", - пише колишній льотчик ВПС США Нолан Петерсон у блозі на сайті видання "НВ", передають Патріоти України, та продовжує:

"Цієї ночі у барі у свій вільний від роботи час посьорбували пиво пілоти Національної авіаційної гвардії США. Вони виглядали розслабленими та аж ніяк не втрачали пильності. Їхні голоси беззвучно лунали на фоні інших розмов. Всі як один мали короткі, охайні стрижки. Та було щось таке, що видавало в них бойових американських пілотів, чий візит до Естонії став частиною місії зі стримування російської агресії в Східній Європі.

Неподалік від пілотів, група з чотирьох чоловіків у костюмах голосно говорила про щось російською. Жінці за баром вони представились «бізнесменами» з Москви. Далі було ще четверо – теж російськомовних. Вони сиділи за столом, заставленим пивом та іншим алкоголем. Час від часу чоловіки нишком позирали та наче оцінювали американців на барі.

«Ми маємо достеменно усвідомлювати, що говоримо, куди йдемо і хто може бути навколо», – каже Гаррік, один з американських пілотів, описуючи загрозу російської розвідки. […]. 7 березня, Національна авіаційна гвардія 180-го правого крила з Огайо, лишила 12 військових винищувачів та близько 300 офіцерів на авіабазі Емарі, Естонія […].

Естонія межує з Росією. Тож у тому, що російськомовні гості та американські бойові пілоти опинились під дахом одного талліннського готелю, немає нічого особливо мерзенного. Тим не менш, експерти погоджуються, що терени колишніх радянських республік, а нині сусідів Росії та членів НАТО – Естонії, Латвії та Литви – пронизують невидимі шпигунські ігри.

«Росія зберегла напрямки, за якими раніше працювало КГБ і досі послуговується тими ж практиками. Хоча зараз, у рамках режиму Путіна, росіян там стало більше, – розповідає екс-голова СБУ Валентин Наливайченко. – Сьогодні росіяни є найбільшою небезпекою та ворогом для західної демократії». […]

Міст для шпигунів

Одного суботнього ранку, 10 лютого, естонські та російські офіційні лиця здійснили обмін шпигунами. Артема Зінченко, засудженого російського шпигуна, проживаючого в Естонії та естонського бізнесмена Райво Сусі, відпустили на протилежні сторони мосту. Сцена, гідна шпигунського роману англійського письменника Джона Ле Карре.

В грудні російські офіцери арештували Сусі за шпигунську діяльність у московському аеропорту, засудивши його до 12 років позбавлення волі. Естонські агенти арештували Зінченко, який працював на російську іноземну розвідку. В травні йому дали 5 років ув’язнення. Це був 10-й російський шпигун, якому винесли вирок в Естонії за останні 9 років.

Шляхом кібератак, дезінформаційних кампаній та шпигунських операцій Росія десятиліттями стежила за Естонією, країною з населенням у 1, 3 мільйони. У 2007, до прикладу, Росія здійснила ряд кібератак у відповідь на знесення в Естонії пам’ятника часів СРСР. […]

«Росія здатна робити те ж саме і в США. Російська загроза поширюється далеко за межами колишнього СРСР, – розповідає експерт Ліндсі Моран, колишня співробітниця ЦРУ. […] – Те, що ми живемо в пост-еру Холодної війни, ще не означає, що загроза для життя американських офіцерів, які перебувають на місії в Європі, суттєво зменшилась – не кажучи вже про те, що зникла. Навпаки, я сказала б, що діяльність іноземної розвідки, а особливо Росії та її сателітів, стала більш витонченою, і, відверто кажучи, усюдисущою».

Американські пілоти, розміщені в Естонії, теж зазначають, що загроза шпигунської діяльності Росії викликає занепокоєння, так само як і спроби цієї країни знайти «компромат» – щось таке, чим згодом можна було б шантажувати. […]

Перехрестя

Естонія – це передова лінія конфлікту між Росією та Заходом. У цій маленькій країні тісно переплітаються геополітичні інтереси. […] Ось над російським посольством розвивається російський прапор, а не так далеко в небесах видніються американські літаки, які вилетіли з колишньої радянської авіабази. Тут проходять тренувальні місії, які мають на меті переконати Естонію, що США та НАТО – це союзники, які досі готові захищати цю країну від Росії.

Чимало експертів відзначають, що нинішні відносини між Росією та Заходом гірші, ніж будь-коли у пост-еру Холодної війни. Чого тільки варта чотирирічна гібридна війна на сході України, яка сьогодні є єдиною гарячою точкою Європи. Там досі відбуваються артилерійські обстріли та невеликі озброєні зіткнення. І досі гинуть люди.

Російське балансування на межі війни зі Заходом включає як агресивні авіаманеври навколо літаків та кораблів НАТО, так і глобальні кібернапади, дезінформаційну кампанію та втручання в європейські та американські вибори. Останній свіжий випадок, який значно ускладнив відносини між Росією та Заходом, став замах на вбивство російського шпигуна та його доньки у Великобританії із застосуванням хімічної зброї. […]

Прем’єр-міністр Тереза Мей звинуватила у нападі Росію та вислала з Великобританії 23 російські дипломати. «Після нашої відповіді Великобританія пошкодує про свої дії», – сказав Сергій Кисляк, екс-посол Росії в США. […]

«Частина чогось значно більшого»

Не так давно адміністрація Трампа ввела проти Росії нові санкції за втручання у американські президентські вибори-2016, а заразом і за кібератаки та махінації в енергетичному секторі США. […]

«Іноді ми навіть робимо крок назад аби усвідомити, що ми є частиною чогось значно більшого, ніж ми раніше усвідомлювали чи підозрювали», – говорить Гаррік, американський пілот, дислокований до Естонії цієї зими.

У багатьох аспектах протистояння США та Росії можна вважати поверненням до часів Холодної війни: тільки в еру діджиталізації все стало набагато складнішим. […]. Саме тому Наливайченко «дуже рекомендує» заборонити американським військовим, дислокованим в Східній Європі, користуватись соцмережами.

Наливайченко очолив СБУ одразу після революції, що пройшла в Україні у 2014-му. Він здійснював свої повноваження як під час анексії Росією кримського півострову, так і під час розгортання гібридної війни, яка почалась на Сході України в квітні 2014 і досі триває. У ті часи, за його словами, він забороняв своїм підлеглим користуватись російською поштою. […]

Шпигунські ігри

Листи, повідомлення та навіть сайти, які вони відвідують – американські офіцери переконані, що всі їхні «електронні сліди» можуть бути під російським наглядом. […] Тож внутрішні правила американської розвідки містять безліч рекомендацій. Ось як обмежувати розміщення особистої інформації як онлайн, так і на власних комп’ютерах, виключати функцію геолокації під фото та постами в соцмережах та уникати онлайн-контактів з незнайомцями.

Також розвідка застерігає проти використання публічного Wi-Fi, відвідин іноземних веб-сайтів та завантаження мобільних додатків, що можуть містити троянських коней чи інші віруси. […].

Нинішній склад військових сил США – це передусім покоління, для яких соцмережі є частиною повсякденного життя. Згідно з інформацією Департаменту захисту даних, середній вік американського розвідника – 30 років.

Тож якими би не був масштаб загрози, цілком обмежити військових доступ до соцмереж неможливо. «Нині військові деякою мірою перебувають в стані внутрішньої культурної війни», – пояснює екс-офіцер Моран. – Міленіали та наступні покоління зростали, без перестанку пишучи повідомлення та поширюючи інформацію на численних онлайн-платформах. Це їхній спосіб життя». […]. Моран називає соцмережі «чинником, який абсолютно змінив правила гри в шпигунських іграх».

Нова "бавовна": У російському Омську горять ємності з нафтопродуктами

четвер, 25 квітень 2024, 11:28

25 квітня в російському Омську на Красноярському тракті спалахнули три ємності з нафтопродуктами. Площа пожежі становить 500 квадратних метрів, передають Патріоти України. Деталі: Повідомляється, що на Красноярському тракті горять три ємності з нафтопр...

Крім повісток, військовозобов’язаним чоловікам в Україні надсилатимуть ще один документ: Що відомо

четвер, 25 квітень 2024, 10:59

За законом про мобілізацію, який набирає чинності 18 травня, всі чоловіки військовозобов'язаного віку мають протягом 60 днів з'явитися у ТЦК, щоб стати на військовий облік та оновити свої облікові дані, передають Патріоти України. Якщо вони цього не зр...