Хіти тижня. Обережно, змії!: Перші "жертви" в столиці та поради експертів (відео)

Джгути після укусів в жодному разі накладати не можна, це лише погіршить стан потерпілого.

Гадюка. Фото: obozrevatel.com

Багато киян намагаються провести свій відпочинок на природі, однак потрібно бути обережним, щоб гуляючи біля водойми або в лісі, не нарватися на змію, зазначають Патріоти України з посиланням на "Обозреватель". Такі зустрічі не обіцяють нічого хорошого і сумні прецеденти вже є. Протягом декількох останніх днів в столичні лікарні з укусами гадюк звернулися вже три людини.

29 квітня в київську лікарню швидкої медичної допомоги звернувся чоловік, якого "вжалила" змія, коли той перебував у селищі Коцюбинське під Києвом. Потерпілий був госпіталізований в реанімацію і після закінчення лікування був відпущений додому.

2 травня в ту ж лікарню поступив 25-річний хлопець. Зустріч з гадюкою сталася, коли молодий чоловік відпочивав в гранітному каньйоні біля Коростишева Житомирської області. На сьогоднішній день потерпілий знаходиться в відділенні токсикології.

В той же день, 2 травня, в одну зі столичних лікарень звернулася 53-річна жінка. Медикам постраждала розповіла, що гадюка атакувала її на березі Дніпра біля Канева, де жінка відпочивала з друзями. На сьогоднішній день потерпіла йде на поправку.

За три десятиліття жодної смерті

На території Київської області з отруйних змій живе гадюка звичайна. Як розповів нашим журналістам головний токсиколог міського департаменту охорони здоров'я КМДА, кандидат медичних наук, доцент Сергій Недашківський, загибель людини від укусу гадюки велика рідкість. Принаймні з 1985 року, летальних випадку в Києві не було.

У той же час наслідки дії гадючого отрути на організм людини можуть бути серйозними і все залежить від місця укусу. Найнебезпечніше, якщо змія "вжалить" людини за шию або голову, але це відбувається рідко і частіше людина отримує укус в руку або в ногу.

"На місці укусу з'являється набряклість, крововилив, почервоніння лімфатичних судин. Можуть бути серйозні ускладнення такі як некроз м'язів. Також може статися виражений набряк з тиском судин або нервів - це може загрожувати інвалідністю", - розповів експерт.

Найважче укус змій переносять алергіки. Зміїна отрута - це набір певних білкових речовин, які можуть запускати анафілактичну реакцію, яка може закінчиться анафілактичним шоком.

Допомога при укусі

Перше - потрібно обробити рану антисептиком (йод, спирт, зеленка). Якщо укус прийшовся на руку або ногу, кінцівку потрібно знерухомити, наклавши на неї шину.

"Чим більше м'язових скорочень, тим активніше отрута просувається по лімфатичних судинах", - зазначив Сергій Недашковський.

Експерт радить покласти потерпілого в горизонтальне положення, а "ужалену" гадюкою руку або ногу зафіксувати вище рівня тулуба. Можна спробувати видавлювати отрута самому, сильно стиснувши місце укусу, але це може бути ефективним в перші п'ять хвилин. Також допоможе пиття великої кількості води.

"Тим самим потерпілий стимулює власний діурез, в результаті чого будуть виводитися токсини, які могли потрапити в кров при укусі. Також наводнення організму попереджає всі судинні реакції, які можуть бути пов'язані з падінням артеріального тиску після укусу змії. Це як альтернатива внутрішньовенного введення інфузійного розчину", - розповів Сергій Недашковський.

До речі, ніякі джгути накладати не можна, це лише погіршить стан потерпілого.

Після надання першої допомоги необхідно звертатися в лікарню. Відзначимо, що при лікуванні постраждалих медики можуть і не застосовувати протизміїну сироватку, так як є цілий комплекс ефективних альтернативних заходів, які в столичних лікарнях з успіхом використовують більше 15 років.


Опублікував: Інна Мартинчук

Була готова померти: Зірка українського тенісу ледь не загинула на Мальдівах

четвер, 28 березень 2024, 21:03

Українська тенісистка Марта Костюк (№ 26 WTA) розповіла про те, як мало не загинула на заняттях серфінгом. Дівчина зізналася, що готова була померти під час відпочинку, передають Патріоти України. «Якось ми займалися серфінгом у Лос-Анджелесі і мій чол...

9 з 10 солдат на передовій мають проблеми з ігроманією, - нардеп Гончаренко

четвер, 28 березень 2024, 20:41

Військові звертають увагу на появу нової проблеми - епідемії ігроманії, зокрема, в лавах ЗСУ на передовій. Про цю проблему пишуть в соцмережах, передають Патріоти України. Як зазначив народний депутат Олексій Гончаренко, це не просто проблема: 9 з 10 с...