Хіти тижня. Перепади температур і небезпечні явища: Синоптики розповіли, яким буде літо (фото)

Температурні перепади, шквали, грози і короткочасне посилення вітру будуть характерні для літа цього року.

Літо. Фото: Сезоны-года.Календарна весна принесла Україні низку погодних сюрпризів. Температурні "гойдалки" на кілька днів радували українців теплом, потім різко засмучували квітневими і травневими заморозками, а після знову доставляли насолоду погожими днями. Такі різкі зміни температур дають привід задатися питанням: яке ж літо буде в Україні? Традиційно спекотне і сонячне або дощове і холодне? Журналісти вирішили дізнатися у синоптиків, якої погоди чекати українцям з червня по серпень, чи прийде в країну аномальна спека і чи не загрожують нам природні катаклізми, пишуть Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

"Гойдалки" і спека

За інформацією Укргідрометцентру, у червні погода засмутить українців грозами, шквальним вітром і градом – це типові природні явища для початку літа в Україні. Середньомісячна температура повітря, за прогнозами синоптиків, становитиме 16-20 градусів тепла, а в гірських районах України буде прохолодніше – 13-14 градусів з позначкою "плюс".

У гідрометеорологічному інституті НАН України дають більш теплий прогноз на червень: починаючи з другої декади, температура повітря складе 25-28 градусів тепла, а в східних областях України – на кілька градусів тепліше. За прогнозами вчених, ці дні будуть теплими в червні, а вже починаючи з третьої декади місяця температура повітря впаде (на заході вночі від +8 до +10), і країну накриють дощі. Зміна тепла і прохолоди буде спостерігатися весь червень і липень, але ці зміни будуть не такими різкими, як навесні.

"Це зміни клімату, які зараз стали проявлятися жорсткіше, ніж раніше, - пояснює завідувачка відділу кліматичних досліджень Українського гідрометеорологічного інституту Вазіра Мартазінова. – Це розвиток тієї інерції, яка спостерігається у зміні глобального клімату. Далі буде тільки загострення цих процесів, і контраст між холодом і теплом збільшиться, і не тільки в літній сезон. Тепер для України це буде нормальним явищем, але, на жаль, від цього буде страждати врожайність. Сільське господарство новими технологіями зараз вчиться чинити опір, але прості громадяни в селах будуть страждати".

Тепер для України контраст між холодом і теплом буде нормальним явищем, але, на жаль, від цього страждатиме врожайність.

Утім, згідно з прогнозом народного синоптика Леоніда Горбаня, дебют літа буде набагато більш спекотним. "Починається спека. Денна температура буде досягати 30-32 градусів тепла, а в деякі дні – 35 градусів, - каже Горбань. – За моїми розрахунками, 2017 рік – це рік Сонця. Він характеризується відсутністю дощів, сухістю і поганою врожайністю. У порівнянні з минулим роком, зниження врожайності буде на 30-35%. Дощі в червні пройдуть з 2 по 6 число, а з 6 по 25 червня не буде жодного дощу. Правда, в північній частині України 17-18 червня можуть бути невеликі опади, але на півдні їх не буде".

Визначати погоду в липні і серпні в Гідрометцентрі не беруться, мовляв, точність таких довгострокових прогнозів залишає бажати кращого. "Але можна сказати точно, що літо буде спекотне, адже така тенденція спостерігається в останні кілька років, тому так буде і в цьому році. У світі – глобальне потепління, і Україна не є винятком, але люди вже звикли до температур 32-35 градусів", - каже начальник відділу метеорологічних прогнозів Укргідрометцентру Людмила Савченко.

Однак Леонід Горбань все ж прорахував погодні капризи в липні і серпні.

"4 і 8 липня прогнозуються дощі. Крім того, 18 і 21 липня в деяких областях країни, особливо на Заході, можуть бути опади і знову по 29 липня жодного дощу. Це створює несприятливі умови для ярих культур, - нарікає народний синоптик. – Серпень цього року буде зовсім нетиповий. Бувають такі роки, коли серпень спекотніше, ніж липень, а в цьому році він буде трохи прохолодніше і рівніше: середньодобова температура буде досягати 21-22 градусів тепла, а це значить, що денні температури будуть триматися в районі 24-26 градусів тепла, і стрибків температури до 35 градусів у мене в розрахунках не спостерігається. Дощі очікуються 4 серпня, 17 і 18 числа прораховуються дощі з бурею, а також опади можуть бути 27 і 29 серпня".

Літні небезпеки

Експерти також розповіли, чи варто українцям цього літа побоюватися погодних катаклізмів. Нагадаємо, наприклад, що 29 травня в Москві вирував неймовірно потужний ураган. Стихія валила дерева, зносила зупинки громадського транспорту і навіть зірвала частину покрівлі з Сенатського палацу Кремля. У результаті лиха 16 людей загинули і ще 168 отримали травми різного ступеня тяжкості.

За словами народного синоптика, усьому виною надмірна активність Сонця.

"5 і 6 травня 20 годин поспіль Сонце вивергало плазму. Був найпотужніший викид і максимальна активність Сонця. Потім до 14 травня на Сонці не було жодної плямочки, а це означає, що потужність Сонця впала до мінімуму. Такий різкий перепад від потужного сплеску до мінімальної активності здатний змінити погоду на всій планеті. Зараз на Сонці не проглядаються спалахи класу "М" і "Х", відповідно, очікувати погодних катаклізмів, у тому числі і в Україні, не варто", - упевнений Горбань.

Однак небезпечні метеорологічні явища цього літа все ж прогнозуються. Про це розповіла синоптик Наталка Діденко.

За словами експерта, шквали, грози і короткочасне посилення вітру будуть характерні для літа цього року.

"Літні процеси характеризуються великими перепадами атмосферного тиску, спекою. До речі, у Києві також днями були серйозні шквальні вітри, просто без трагічних наслідків, але потрібно розуміти, що такі речі характерні для літнього часу. Просто за "сприятливих" обставин їх потужність може збільшуватись і призводити до нещасних випадків, або все може обмежуватися поламаними деревами і зірваними дахами. Говорити про те, чи повториться такий ураган, як у Москві, наприклад, у Києві чи Миронівці, не зовсім коректно, але шквали, грози, короткочасне посилення вітру характерні для літа, і вони будуть", - резюмувала експерт.

Де і ким працюють українські біженці у Латвії: Оприлюднено офіційні дані

четвер, 18 квітень 2024, 14:58

З початку цього року в Латвії як працівники офіційно було зареєстровано 8700 громадян України. Про це із посиланням на Центральне статистичне управління країни пише Baltijas Balss, передають Патріоти України. Найчастіше громадяни України працюють у про...

На Полтавщині суд виніс вирок чоловіку, який задушив дружину на очах у маленького сина

четвер, 18 квітень 2024, 13:55

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області виніс вирок 37-річному жителю села Малі Феськи Золочівської громади, який задушив дружину на очах у п'ятирічного сина та замаскував вбивство під зґвалтування. Чоловіка визнали винним, він відбуватиме пок...