Хіти тижня. Ситуація вимагає широкомасштабних досліджень: Небо України забруднене рідкісною радіоактивною речовиною

Вимірювальні комплекси України та країн ЄС зафіксували у повітрі підвищення радіоізотопу "Рутеній-106".

Як повідомив Державний науково-технічний центр ядерної та радіаційної безпеки, допустима концентрація даного ізотопу складає 500 мБк/м3, що суттєво нижче рівня зафіксованого у столиці (1-2,2 мБк/м3), передають Патріоти України.

Однак наголошується, що при нормальних умовах даний ізотоп не фіксується взагалі. За оцінками, зростання концентрації ізотопу радіонукліду відбулося в перших числах жовтня. В Європі вже б'ють на сполох і косо дивляться у бік України.

Рутеній-106 використовується в медичній галузі при лікуванні онкозахворювань очей. Також цей ізотоп застосовують в якості еталонного джерела при повірці приладів радіаційного контролю та у паливних елементах супутників. По своїй радіотоксичності Рутеній-106 знаходиться в одному ряді з Цезієм-137.

На сьогодні, можна стверджувати, що подія не пов’язана із роботою АЕС України, оскільки при будь-якому радіаційному викиді на енергоблоках АЕС, в навколишньому середовищі, реєструвалися б в, першу чергу, радіоізотопи йоду, цезію та радіоактивних інертних газів, що наразі не фіксується, - йдеться у повідомленні.

На думку експертів Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки, вплив на здоров’я українців даного інциденту можна вважати мінімальним, але ситуація вимагає проведення широкомасштабних досліджень з залученням спеціалізованих підрозділів радіаційної безпеки.

"Спочатку подумали, що це вибух": У кропивницькому дендропарку розбилася насмерть жінка

вівторок, 7 травень 2024, 19:14

У дендропарку Кропивницького розбилася насмерть 56-річна жінка. Вона впала з оглядового колеса. Про це «Суспільному» розповіла речниця поліції області Віталіна Бевзенко, передають Патріоти України. Поліція вже розпочала кримінальне провадження за част...

Був "змушений поїхати до хворої матері": У Рівному головного сержанта засудили за дезертирство

вівторок, 7 травень 2024, 18:56

У Рівному апеляційний суд покарав військовослужбовця за дезертирство, вчинене в умовах воєнного стану і відправив його на 5 років за ґрати. Про це передає Zaxid.net з посиланням на вирок суду, передають Патріоти України. Як йдеться у справі, головний с...