Хіти тижня. "У березні 2014-го у Крим вилетіли літаки Іл-76 і вертольоти з десантом для недопущення перекидання військ РФ. Але хтось дав команду повернутися", - екс-глава Генштабу

За місяць до фактичної анексії Криму в українського Генштабу був розроблений план відбиття нападу на півострів.

Володимир Замана. Фото: mil.gov.ua.

На початку лютого 2014 року, ще до втечі тодішнього президента Віктора Януковича, у Генеральному штабі Збройних сил України був розроблений план протидії перекиданню російських спецпризначенців у Крим. Подробиці плану виклали на засіданні РНБО 28 лютого 2014 року. Про це в інтерв'ю виданню "ГОРДОН" заявив начальник Генштабу і командувач Збройних сил України у 2012–2014 роках генерал-полковник Володимир Замана, передають Патріоти України.

"28 лютого 2014 року у великому залі Верховної Ради було розширене засідання РНБО, яке почалося з виступу прем'єр-міністра Арсенія Яценюка: мовляв, усе погано, усе пропало. Міністр оборони Ігор Тенюх повторював за Яценюком, заявив, що українська армія не готова воювати з Росією. У підсумку керівництво ухвалило рішення не починати активних дій у відповідь, хоча на засіданні я говорив, що в Генштабі є план відбиття нападу на Крим", – розповів Замана.

Він уточнив, які саме підрозділи було перекинуто на півострів, і додав, що його пропозицію про впровадження плану Генштабу підтримали на РНБО тодішній голова СБУ Валентин Наливайченко, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, колишній прем'єр-міністр Автономної Республіки Крим Сергій Куніцин та екс-перший заступник генпрокурора Микола Галомша.

"Зокрема, [готували до перекидання у Крим] чотири батальйонні тактичні групи аеромобільних військ та ПДВ, а також полки спецпризначенців уже підготовлені для цих дій, а розвідувальну роту 25-ї бригади ПДВ із 26 січня 2014 року завчасно було передислоковано у Крим. Мої пропозиції підтримали лише Голомша, Наливайченко, Куніцин і Чубаров", – підкреслив Замана.

За словами екс-глави Генштабу, на півострів вилетіли літаки і вертольоти з українськими військовими, але "хтось дав команду їх повернути". "У перших числах березня 2014 року за наказом Генштабу у Крим вилетіло три літаки Іл-76 і 20 вертольотів із десантом для блокування Кримського перешийка і недопущення перекидання російський військ. Але хтось дав команду повернути літаки з десантом, коли вони вже були в повітрі, і не допустити їх до виконання завдань у Криму", – підсумував Замана.

Змусили через правила "Укрзалізниці": Військовослужбовець Нацгвардії змушений був їхати в тамбурі потяга (фото)

четвер, 28 березень 2024, 23:44

Військовослужбовець Нацгвардії дорогою від Києва до Чернігова змушений був їхати в тамбурі потяга, бо йому не дозволили зайняти своє місце згідно з придбаним квитком через його службову собаку – лабрадора. Про цей випадок повідомив на своїй сторінці у ...

Була готова померти: Зірка українського тенісу ледь не загинула на Мальдівах

четвер, 28 березень 2024, 21:03

Українська тенісистка Марта Костюк (№ 26 WTA) розповіла про те, як мало не загинула на заняттях серфінгом. Дівчина зізналася, що готова була померти під час відпочинку, передають Патріоти України. «Якось ми займалися серфінгом у Лос-Анджелесі і мій чол...