Хіти тижня. У пошуках наших витоків: Українські вчені віднайшли образ князя Володимира Хрестителя (фотофакти)

Ярослав Мудрий у літописах закріпив за собою славу розквіту Софії Київської, відтіснивши у тінь заслуги славетного батька, з котрим довгі роки конфліктував. Науеовці крок за кроком намацують втрачені факти

Художник підкреслив видатне підборіддя Володимира Хрестителя як і скандинавську зовнішність на фоні біблійного воїнства. Череп князя вивезли у РФ, де він і зник десь у "закромах"

У Національному заповіднику «Софія Київська» 27 листопада відкрилася виставка, присвячена 1000-річчю першого богослужіння в Софійському соборі, яке відзначається в нинішньому році. Експозицію розмістили на хорах в залі, де, як вважають вчені, князь Володимир Хреститель приймав своїх підданих і іноземних послів, задовго як його син і наступник Ярослав Мудрий закріпив цю традицію у розбудованому за нього первісному комплексу святині України-Русі, зазначають Патріоти України.


- За часів Київської Русі це приміщення називалося «столицею» - тут знаходився престол князя Володимира, - розповіла на відкритті виставки «Софія Київська: 1000-ліття могутності духу» завідуюча науково-дослідним відділом інституту «Свята Софія» Національного заповідника «Софія Київська» професор Надія Нікітенко.
- Про те, де в соборі розміщувалася «столиця», ми знаємо з щоденникових записів посла австрійського імператора Рудольфа II Еріка Лясоти. Цього вельможу монарх направив 1596 року до запорозьких козаків домовлятися про їхню участь у війні з Османською імперією. У поїздці дипломат вів щоденник, записував все варте з його точки зору уваги, в тому числі почутий в Києві переказ про «столиці» князя Володимира в Софійському соборі. «Столиці» у нього, напевно, були і в княжому палаці, і в Десятинній церкві, першому кам'яному християнському храмі Русі.
Хрест, знайдений при розкопках Херсонеса, де хрестився князь ВолодимираЕкспозицію відкривають стародавні предмети з Херсонеса, де Володимир Святославич прийняв християнство: бронзовий вівтарний хрест, мармурова чаша, підставка для свічок ... Потім йдуть речі, знайдені при розкопках Десятинної церкви. Серед них уламки мармурового саркофага і плинфа (цегла) з зображенням знака Володимира - тризуба.
Плінфа (надміцна візантійська тонка цегла) з зображенням знака князя Володимира- Це копія, оригінал знайдений в радянські роки, на жаль, втрачено, - коментує Надія Нікітенко. - В даному випадку княжий тризуб - це знак власності, що означає, що Володимир замовив і оплатив цю плінфу. Зауважу, що плінфу з тризубом знаходили і при розкопках Софійського собору.
- Цікаво, що подібний символ зустрічається на древніх предметах кримських татар: посуді, зброї, кінській збруї, - повідомила завідувач сектором «Інституту« Свята Софія», кандидат історичних наук Ірина Марголіна.
Фрагменти найдавнішої підлоги Софії Київської, яка була покрита мозаїкоюЗ артефактів, знайдених при розкопках Софії Київської, виставлені фрагменти підлоги, покриті кольоровою мозаїкою, деталі металевого Хороса (люстри), застібки церковних книг, виконані у вигляді кинджалів.
Князь Володимир в образі іудейського полководця Ісуса Навина (крайній зліва)Також представлено зображення однієї з фресок Софії Київської, на якій, на думку професора Нікітенко, зображено князя Володимира. На цій фресці Рівноапостальний Князь-Хреститель представлений в образі вождя ізраїльських племен, успішного полководця Ісуса Навина (1150-1200 роки до нашої ери).
Справа в тому, що в стародавні часи багато володарів ототожнювали себе з цієї історичної особистістю. На відміну від інших персонажів на фресці Ісус Навин має скандинавську зовнішність. Це підтверджує версію про те, що він зображений з особою князя Володимира. Нам відомо, що Володимир вусів не носив - у нього була тільки борода.
Кольчуга з колекції професора Бориса Жука- Серед експонатів виставки - відмінно збереглася кольчуга XIII-XV ст. з колекції професора театрального інституту Бориса Жука, - продовжує професор Нікітенко. - У роки Другої світової війни він перебував в окупованому гітлерівцями Києві, в 1943 році, побоюючись репресій сталінського режиму, виїхав до Німеччини, забравши з собою колекцію. Після війни вона була повернута в Україну.
Символічно, що питання про Томос для православної церкви України вирішено на рік 1000-ліття першого богослужіння в Софійському соборі. Він найдавніший зі збережених до наших днів на території України.

Лікарі запевняли, що все нормально: Сашко Лірник розповів, від чого помер Дмитро Капранов

четвер, 18 квітень 2024, 3:25

У літератора були проблеми із серцем, через що Дмитро часто скаржився на біль. Однак медики запевняли рідних і близьких письменника, що "все нормально". Український письменник Дмитро Капранов помер 16 квітня внаслідок проблем із серцем. Таку версію озв...

"У Левка Лук'яненка воно теж було": Ірина Фаріон зробила заяву про своє комуністичне минуле

середа, 17 квітень 2024, 23:29

Те, що Герой України Лук'яненко за свої гуманістичні переконання був жорстоко репресований Радянською владою, як і Миколо Руденко, скандальна політикіню не може поставити собі в паралель співпадінь. Ірина Фаріон в інтерв’ю «Українським новинам» розпові...