Хіти тижня. "У вогні згоріло 1390 дворів, виднілися лише стіни": Все, що треба знати про Корюківську трагедію в Україні

1 березня - 75 річниця трагедії, яка сталася в містечку Корюківка на Чернігівщині. Ця подія була наймасштабнішою за кількістю жертв на окупованих територіях за весь період Другої світової війни.

Трагедія в містечку Корюківка була наймасштабнішою і кривавою не тільки на території Радянського Союзу, а й усієї Європи. Це сталося 1-2 березня 1943 року, передають Патріоти України.

Рано вранці німецькі війська оточили Корюківку, а після почали перевіряти всі будинки. Українців, ще спали у себе вдома, есесівці виганяли на вулиці, збирали групами по 50-70 чоловік і відводили в великі приміщення, наприклад, церква, театр, столові і т.д. Там жертв безжально розстрілювали.

Після того, як німці знищили майже всіх жителів села, карателі спалили все навколо дотла. У вогні згоріло 1390 дворів, виднілися лише стіни десятка цегляних будинків.

За ці два дні, 1-2 березня, від рук німецьких карателів загинуло понад 7 тисяч невинних українців.

Уцілілі корюківчани сховалися або втекли в ліс. Частина з них, в основному люди похилого віку, через кілька днів повернулися з надією вижити. Але після 9 березня війська знову прийшли в місто для остаточної зачистки місцевого населення.

Таким чином відбулася найстрашніша подія часів Другої Світової війни. Фахівці її прозвали найбільш масштабним убивством мирних жителів німецькими військами. Корюківська трагедія в рази перевершує за кількістю смертей білоруську Хатинь, чеське Лідіце і французький Орадур. При цьому трагедія довгий час залишалася в тіні, а багато хто навіть і не знали про те, що сталося.

За радянських часів інформація про цю трагедію замовчувалася - на думку ідеологів режиму того часу, вона кидала тінь на радянських партизан, адже саме за їх діяльність нацисти покарали невинних жителів Корюківки.

Цього року заговорили про події, що відбулися: Верховна Рада внесла 1 березня в перелік дат, щодо яких передбачені заходи на державному рівні. На сьогоднішній день в Корюківці нагадує про трагедію тільки Парк пам'яті, в якому встановлені таблички з назвами населених пунктів, які постраждали від військ Гітлера. А пам'ятні заходи проходять, найчастіше, тільки на місцевому рівні - вище керівництво не частий гість в тутешніх місцях.

За підрахунками істориків, в 1941-1943 роках гітлерівці тільки в Чернігівській області спалили заживо, повісили, розстріляли, замучили близько 127 тисяч мирних жителів (порівняймо: за всю Другу світову війну Військо Польське втратило 123 000 бійців).

Опублікував: Олег Устименко

Пролунали постріли: У Чернівецькій області цивільні накинулися на працівника ТЦК

субота, 20 квітень 2024, 16:41

У Чернівецькій області місцеві скоїли масовий напад на працівників ТЦК та СП. Один з працівників ТЦК відкрив вогонь, передають Патріоти України. Як повідомляє прес-служба обласного ТЦК, інцидент стався сьогодні, поблизу села Чорногузи, під час здійснен...

У Києві п'яний водій не врахував розмір вантажу і розніс заправку (фото)

субота, 20 квітень 2024, 16:19

У Києві п'яний водій не врахував розмір вантажу і розніс заправку в Голосіївському районі. Про це повідомила патрульна поліція Києва та оприлюднила відповідні фото, передають Патріоти України. "У Голосіївському районі інспектори отримали повідомлення п...