Хіти тижня. Вчені розповіли, через які повсякденні продукти передчасно помирають люди

В учасників дослідження такі продукти були джерелом 30% калорій за день.

Французькі дослідники з'ясували, що вживання так званих ультраоброблених продуктів пов'язане з ранньою смертю, передають Патріоти України з посиланням на іноземні ЗМІ.

У дослідженні під цими продуктами розуміють такі, що "містять кілька інгредієнтів і проходять багато промислових процесів". Крім цукру, солі, жиру та олії, ці продукти містять добавки, такі як ароматизатори, фарбники, підсолоджувачі та емульгатори. Це, наприклад, пакетовані закуски; морозиво; цукерки; енергетичні батончики; оброблене м'ясо; готові страви; фасоване печиво і тістечка. Такі продукти – з високим вмістом солі, цукру та інших добавок – стають дедалі більшою частиною нашого раціону.

Як створили ескімо

Попередні дослідження знаходили зв'язок між вживанням таких продуктів та підвищеним ризиком ожиріння, високого кров'яного тиску та раку, але ніхто не досліджував, чи була пов'язана така їжа з передчасною смертю. Разом з цим учені відзначають, що виявили зв'язок між вживанням таких продуктів і ранньою смертю, але не стверджують, що така їжа безпосередньо викликає передчасну смерть.

Дослідники висунули гіпотезу, що ці продукти можуть укоротити життя, бо збільшують ризик хвороби серця, раку та інших захворювань. "Ультраоброблених продуктів стало значно більше за останні кілька десятиліть і вони можуть призвести до зростання кількості смертельних випадків від неінфекційних захворювань", - написали автори в своєму дослідженні.

Дослідники з університету Парижа проаналізували дані понад 44 тисяч дорослих у віці від 45 років, що проживають у Франції. Учасники, за якими спостерігали 7 років, періодично заповнювали анкети про продукти, які вони їли за попередні 24 години. Протягом періоду дослідження померло близько 600 учасників.

У середньому близько 30% відсотків калорій, які вживали учасники за день, походили з ультраоброблених продуктів. Із зростанням частки таких калорій на 10% було пов'язано з 14% підвищенням ризику смерті.

10 найнебезпечніших продуктів і страв на планеті

Зазначається, що дослідники враховували й інші фактори, які можуть вплинути на ризик смерті людини, такі як рівень доходу та рівень освіти, індекс маси тіла, фізична активність, куріння, загальне споживання калорій, споживання алкоголю та сімейний анамнез раку або хвороби серця.

Раніше науковці створили "планетарну дієту". 37 науковців з 16 країн світу вираховували, що і скільки треба їсти, аби врятувати планету і зберегти здоров'я 11 мільйонів дорослих - саме стільки щороку помирає від хронічних хвороб.

Науковці визначили терміни, коли на Землі закінчиться кисень

п’ятниця, 9 травень 2025, 10:07

Вчені попереджають, що через приблизно мільярд років Земля втратить атмосферний кисень — основну умову для існування складних форм життя, передають Патріоти України з посиланням на видання Sky at night magazine. Епоха кисню закінчиться раніше, ніж помр...

Б’є російських фашистів в українському небі за себе і загиблого героя-сина: Історія пілота Су-25, полковника Ігоря Пархоменка, удостоєного найвищої державної нагороди (відео)

п’ятниця, 9 травень 2025, 9:32

У Повітряних Силах ЗСУ розповіли про бойового пілота Ігоря Пархоменка, який через російську агресію втратив сина і тепер б’ється з російськими окупантами за двох. . Там нагадали, що указом Президент України Володимира Зеленського від 8 травня пану Іго...