Хіти тижня. Викликає ранню смерть: Вчені розповіли, яка їжа вбиває

Дослідники розробили новий метод мікроскопії, який дозволив відслідковувати долю жирних кислот після їх поглинання клітинами.

Ілюстрація: aif.ru

Вчені Колумбійського університету з'ясували, чому їжа з високим вмістом насичених жирних кислот сприяє передчасній смерті, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Дослідники розробили новий метод мікроскопії, який дозволив відслідковувати долю жирних кислот після їх поглинання клітинами. Для цього атоми водню в молекулах замінялися важким ізотопом - дейтерієм - без шкоди хімічним властивостям кислот. Такі мітки можна виявити за допомогою раманівського розсіювання світла, при якому фотони, які взаємодіють з речовиною, змінюють свою енергію.

Виявилося, що насичені жирні кислоти включаються до складу плазматичної мембрани, що призводить до появи "отверділих" ділянок, які в нормі повинні бути еластичними. Вбудовані в них ферменти втрачають свої властивості. Це відбувається тому, що жорсткі і довгі ланцюги кислот скріплюють молекули ліпідів, сприяючи виникненню щільних острівців. Аномальні ділянки ростуть, що, в кінцевому підсумку, руйнує клітину.

Ненасичені жирні кислоти, навпаки, сприяють розчиненню ліпідних бляшок. Цим пояснюється, чому їжа (риба, рослинні масла, горіхи), що містить їх, благотворно впливає на здоров'я людини.

У липні 2016 року в журналі JAMA Internal Medicine опубліковано статтю вчених Гарвардського університету, які з'ясували, що споживання у великих кількостях ненасичених жирів, що містяться в рослинних оліях, пов'язане з низькою ймовірністю ранньої смерті.

А ви це знали? Українцям розповіли, як довго потрібно зберігати паперові платіжки за електрику

вівторок, 23 квітень 2024, 11:22

Не виключено, що невдовзі українцям платіжки за комунальні послуги будуть надходити лише в електронному варіанті, передають Патріоти України. Те, що паперові документи потрібно зберігати протягом трьох років, у компанії YASNO назвали «міфом», відзначи...

Оце так: На Одещині прикордонник втік до Молдови у той час, коли його брат воює на фронті

вівторок, 23 квітень 2024, 10:27

На Одещині прикордонник під час патрулювання вирішив втекти до Молдови у той час, коли його брат боронить Україну на фронті. Про це повідомили у соцмережах, передають Патріоти України. Інцидент нібито трапився у селі Серпневе колишнього Тарутинського ...