Кілька тисяч загиблих у ДТП: Підсумки страшної статистики аварій на дорогах України у 2016 році (відео)

Основними причинами аварій в Україні є перевищення швидкості, порушення правил маневрування, водіння в нетверезому стані та порушення пішоходами правил дорожнього руху.

ДТП. Фото: соцмережі

Канал ТСН зібрав список ДТП, які минулого року найбільше шокували українців. Про це повідомляють Патріоти України.

Щороку окрім хвороб та стихій сотні тисяч людських життів забирають аварії та дорожньо-транспортні пригоди. За даними ВООЗ, щороку під колесами "залізних коней" у світі гинуть понад 1,2 мільйона осіб, і отримують травми близько 50 мільйонів осіб.

В Україні 2016-й рік видався багатим на моторошні аварії та резонансні ДТП. За 11 місяців року на території України поліція нарахувала 138 тисяч 261 аварію (у 2015 році – 119 тисяч 175 дорожніх подій), в середньому за добу – 413, тобто зіткнення та наїзди траплялися навіть частіше, ніж щочотири хвилини.

Основними причинами аварій в Україні є перевищення швидкості (4161 ДТП), порушення правил маневрування (2278), водіння в нетверезому стані (1809) та порушення пішоходами правил дорожнього руху (1165). Найбільше людей загинуло саме через наїзди на пішоходів (1027 осіб) та під час зіткнень автомобілів (861 осіб).

Окрім цього, за словами громадського активіста, засновника dtp.kiev.ua Влада Антонова, дуже багато аварій стаються через порушення правил проїзду перехресть.

"Дуже рідко аварії стаються через погане дорожнє покриття, і вони зазвичай не такі серйозні. Колесо відвалилося - це не можна назвати аварією з тяжкими наслідками. І дуже рідко через технічний стан автомобіля - щось відвалилося, щось відпало. Найголовніше - це низький рівень водійської підготовки, люди зазвичай не враховують, що аварія може статися з ними. Тобто зазвичай 90% - це грубий людський фактор, коли люди просто порушують ПДР і потрапляють в моторошні аварії", - наголосив він ТСН.ua.

Для зменшення кількості ДТП активіст запропонував відновити "сліпі" перевірки водіїв, як це робилося раніше.

"Просто на проспекті стоїть патруль поліції і протягом години гальмує, припустимо, 10-15 машин, можуть стояти три патрулі й зупиняти всіх підряд протягом години, наприклад. Це доцільно робити на великих вулицях, проспектах особливо у вечірній, нічний час, ставити так звані "фільтри". Водії повинні боятися виїхати на дорогу п'яними", - запевнив Антонов, додавши, що також варто затримувати винуватців аварій та забирати на певний час авто на штрафмайданчик.

Найбільша кількість аварій, згідно зі статистикою поліції, сталися у Києві та області – 38 тисяч 977 та 8905 відповідно. Ще у трьох областях – Дніпропетровській, Одеській та Харківській – кількість дорожньо-транспортних пригод перевалила за 10 тисяч у кожній.

"У Києві досить багато аварій з постраждалими відбуваються саме з п'яними водіями", - розповів очільник dtp.kiev.ua, який бачить вирішення проблеми у встановленні автоматизованої системи дорожнього руху на основі камер.

"Правила проїзду перехресть потрібно контролювати за допомогою камер, "розумних" світлофорів. У нас камери автоматизовано не працюють, вони не впливають на рух, вони не вмикають світлофори. Можна просто подивитися дорожній рух, можна подивитися потім запис ДТП, але якось автоматизовано вони, на жаль, не допомагають", - зазначив Антонов, зауваживши, що встановлення такої системи коштувати декілька мільйонів гривень.

За даними правоохоронців, цього року у 23 тисячах 506 ДТП постраждали люди: приблизно 30 тисяч громадян були покалічені, ще майже 3 тисячі – загинули.

"Дорогами смерті"-2016 стали траси державного значення:

  • M-06 Київ – Чоп (на Будапешт через Львів, Мукачеве, Ужгород), де сталося 553 аварії, у яких загинули 150 людей та 695 були травмовані
  • M-05 Київ – Одеса, де зафіксували 236 ДТП із 93 загиблими та 316 постраждалими
  • M-03 Київ – Харків – Довжанський (на Ростов-на-Дону), де сталося 218 аварій, у яких загинули 56 людей та 287 були травмовані.

ТСН.ua вирішив зібрати усі найрезонансніші аварії року, які сколихнули українців:

Справа Толстошеєва

9 січня у Києві біля станції метро "Лівобережна" білий джип "Мерседес" із донецькими номерами на великій швидкості протаранив відбійник, вилетів на тротуар та влетів в стоматологічну клініку, збивши на смерть жінку, яка торгувала на вулиці, ще декілька людей постраждали.

З місця ДТП водія автівки, як з'ясувалося, сина бізнесмена Андрія Толстошеєва з Дружківки Донецької області, забрали до лікарні, де той лежав з діагнозом "покусаний язик" та "невідома хвороба серця". Також Станіслав Толстошеєв запевняв, що знепритомнів за кермом. Поки медики стверджували, що він не транспортабельний, водій-убивця спокійно виходив на сходову клітку лікарні, де його фотографували очевидці.

13 січня Толстошеєву висунули підозру, а вже 15 січня Шевченківський районний суд Києва обрав запобіжний захід мажору – тримання під вартою строком на два місяці з можливістю внести заставу у розмірі 137,8 тис. грн. Згодом хлопець вийшов із СІЗО, а прокуратура у вересні закрила проти нього кримінальне провадження, посилаючись на результати експертиз, які нібито підтвердили, що у Толстошеєва був судомний напад і він не міг впливати на свої дії. Проте за декілька днів генпрокурор Юрій Луценко скасував постанову про закриття справи Толстошеєва і вирішив призначити повторну амбулаторну комісійну психіатричну експертизу, але в експертній установі МОЗ України іншого регіону.

За даними журналіста Дмитра Гнапа, Толстошеєв не вперше став винуватцем аварії і раніше вже уник покарання. 3,5 роки тому, намагаючись об'їхати затор, він протаранив авто та ледь не вбив водія. Син постраждалого чоловіка повідомив, що тоді Станіслава активно "відмазували", а справу й досі не закрили.

Родина мажора Толстошеєва уникає розмов із журналістами

12 вересня, 20:34

До обраного ТСН спробувала розшукати юного винуватця смертельної ДТП у Києві, якого напередодні виправдали. Генпрокурор же вимагає продовжити розслідування у справі сина бізнесмена із Дружківки. В ГПУ пообіцяли - винні у покриванні злочинів юнака будуть притягнені до відповідальності.

Смертельна аварія БТР та автобуса

15 жовтня приблизно о 22:00 у місті Покровськ Донецької області БТР зіткнувся з пасажирським автобусом, у якому їхали працівники збагачувальної фабрики, на момент аварії в салоні перебували 10 людей.

Унаслідок ДТП водій автобуса загинув, а двоє пасажирів отримали травми, зокрема, одну жінку госпіталізували з переломом.

За даними прокуратури, кермувальник БТР був тверезим, проте не зупинився перед знаком "рух без зупинки заборонено", що й стало причиною зіткнення.

Також повідомлялося, що військову техніку, яка потрапила в смертельну аварію, того дня вранці передав для потреб АТО президент України Петро Порошенко.

Новенький БТР протаранив автобус із пасажирами на Донеччині, є загиблі

ТСН. Ранок 17 жовтня, 08:41

До обраного Водій БТРу, який у суботу ввечері протаранив автобус з пасажирами на Донеччині, був тверезим. Про це заявляє прес-центр штабу АТО. За словами військової прокуратури, БТР скоріш за все порушив правила дорожнього руху. Водія наразі затримали. Аварія трапилася в районі Покровська Донецької області. Новенький БТР, який передали збройним силам Президент з нагоди дня захисника вітчизни, зіткнувся з пасажирським автобусом, в салоні якого було десятеро людей. Водій бусика загинув, двоє пасажирів отримали травми. Вони у лікарнях у задовільному стані.

Найкоштовніша ДТП року

У ніч проти 21 серпня у Києві на Печерську сталася "мажорна" ДТП за участю екс-чиновника часів Януковича. За кермом коштовного кабріолета Mercedes, що вилетів на зустрічну смугу і лоб у лоб протаранив Toyota Corolla, перебував Іван Пилипчук, який за часів екс-президента Віктора Януковича обіймав посаду радника голови Держземагентства України.

Унаслідок ДТП постраждали четверо пасажирів Toyota і ще двоє пасажирів Mercedes, які перебували у машині, незважаючи на те, що кабріолет двомісний.

За словами очевидців, винуватець аварії мав ознаки алкогольного сп'яніння, проте він відмовився проходити тест "Драгером" на алкогольне сп'яніння, що було зафіксовано у протоколі. До того ж вони розповіли, що на місце зіткнення одразу приїхала "група підтримки" на "блатних" номерах.

Трагедія у Боярці

1 вересня на трасі поблизу Броварів фура з номерними знаками Болгарії збила гурт велосипедистів. Єдиним загиблим в аварії став 13-річний Андрій Положенцев, який за кілька днів до ДТП приїхав навчатися в Броварське вище училище фізичної культури. Тренер і ще кілька хлопців-велосипедистів потрапили до реанімації, згодом їх перевезли до медичного закладу в Києві.

За даними слідства, 22-річний болгарин, який віз вантаж із Росії до Болгарії, заснув за кермом. У поліції кажуть, що чоловік був тверезим. За рішенням суду водія взяли під варту, а остаточний вирок винесуть після закінчення слідчих дій і висновку судмедекспертизи.

Батьки загиблого мріяли, щоб їхній син став чемпіоном, саме тому наполягли на вступі до спортивного інтернату. Хлопчик встиг провчитися лише один день, вранці він сходив на урочисту лінійку, вдень на уроки, а ввечері поїхав на своє перше й останнє тренування.

Після трагедії директора училища відсторонили від роботи, адже дітей до 14 років виводити на трасу не можна. Крім того, за інструкцією, спортсменів мав супроводжувати автомобіль.

Загиблий велосипедист встиг провчитися в спортивному інтернаті всього один день

2 вересня, 19:51

До обраного Вранці він сходив на урочисту лінійку, вдень - на уроки. Ввечері поїхав на своє перше тренування, яке виявилося для нього останнім. Дуже просився додому, благав батьків забрати його зі школи, ні з ким ще не встиг познайомитися. Знав його лише сусід по кімнаті.

Кривава ДТП за участю онука екс-голови СБУ

23 червня в Кончі-Заспі, що під Києвом, поблизу повороту на дамбу на Новообухівській трасі 20-річний онук колишнього голови СБУ, екс-міністра МВС, екс-секретаря РНБО генерала армії Володимира Радченка за кермом позашляховика Mercedes-Benz влаштував масштабну ДТП.

Молодик збив скутер, на якому їхали двоє місцевих мешканців, а після цього вилетів на зустрічну смугу, де врізався у Honda, яку від удару розкрутило на дорозі так, що вона зачепила ще й Volkswagen, що стояв за нею. Зупинився джип лише біля опори світлофора.

Унаслідок зіткнення 62-річний водій скутера, який мав багаторічний водійський досвід, загинув.

Через два місяці після трагедії, 21 серпня, в елітному передмісті Києва відбувся слідчий експеримент з відтворення ДТП. Вдова пенсіонера зізналася, що ніхто зі впливової родини їй не висловив навіть співчуття, натомість намагаються зробити з загиблого цапа-відбувайла, зокрема, за словами онука Радченка та його товариша, який їхав того дня з ним у машині, нібито не водій позашляховика в'їхав у скутер, а навпаки.

У передмісті Києва відтворили смертельне ДТП за участю онука екс-очільника СБУ

20 серпня, 20:49

До обраного В елітному передмісті Києва сьогодні уперше відтворювали ДТП, що сталося два місяці тому за участі Володимира Радченка і в якому загинув пенсіонер. 20-річний онук Радченка показував, як це сталося. Щоправда, його покази поки не збігаються з тим, що говорять інші свідки.

Вибухове зіткнення лісовоза та поїзда

20 жовтня, вранці на Вінниччині біля села Журавне сталася моторошна ДТП із вибухом та пожежею за участю вантажівки та дизель-поїзда.

Потяг, що прямував за маршрутом "Вінниця-Хмельницький", врізався у вантажівку з лісом, яка виїхала на нерегульований залізничний переїзд, сподіваючись встигнути переїхати колії. Від удару вантажівка вибухнула, а вогонь перекинувся на потяг, який іще 200 метрів тягнув лісовоз уперед по рейках.

Унаслідок ДТП водій та двоє пасажирів вантажівки згоріли живцем, а машиніст дизель-потяга та його помічник отримали опіки. Ще щонайменше 30 пасажирів поїзда не постраждали.

На Вінниччині електричка врізалася в вантажівку і загорілася, є загиблі

20 жовтня, 20:30

До обраного Страшна аварія сталася на залізничному переїзді поблизу села Журавне. У лісовоз в’їхав пасажирський потяг, який курсував за маршрутом Вінниця - Хмельницький. Вантажівка від удару вибухнула, вогонь перекинувся на електричку. Загинули три людини. Двоє – у реанімації. Усіх пасажирів евакуйовано.

Аварія на "дорозі смерті": загинули дев'ятеро людей

У ніч проти 13 серпня на трасі Київ-Одеса поблизу райцентру Криве Озеро на Миколаївщині мікроавтобус на швидкості влетів у фуру, що стояла на дорозі. Вантажівка напередодні потрапила у незначну аварію, після чого її не забрали з дороги ні власники, ні правоохоронці.

У моторошній ДТП загинули дві родини з Волинської області та дівчина з Вінниччини, які разом їхали на море. Від потужного удару восьмеро людей, серед яких двоє дітей – 8 та 16 років, померли на місці, ще одну постраждалу доставили у лікарню у важкому стані, але медики не змогли врятувати її життя.

Смертельне ДТП на Миколаївщині: мікроавтобус на повній швидкості врізався у фуру

13 серпня, 19:45

До обраного Вантажівка стояла на дорозі. 8 пасажирів та водій загинули на місці. Ще одну пасажирку доправили до лікарні з важкими травмами, але вона померла за кілька годин. За попередніми даними, водій мікроавтобуса, або не помітив перешкоди, або заснув за кермом.

П'яна аварія за участю посадовця "Укрзалізниці"

3 липня дорогою на Боярку в Київській області
Audi Q7 на швидкості влетіла лоб у лоб в автомобіль журналіста Макса Левіна, який їхав разом із дружиною та двома малолітніми дітьми.

П'яний водій кросовера спочатку розмахував посвідченням помічника ветеранської організації МВС на ім'я Івана Федорка, а коли патрульні поліцейські пояснили йому, що "ксиви" більше не працюють, втік із лікарні, де повинні були проводити огляд на алкоголь.

Пізніше чоловіка, який виявився начальником відділу вантажних перевезень і логістики "Укрзалізниці", знайшли у реанімації медзакладу Києва.

Наступного дня після аварії голова правління ПАТ "Укрзалізниця" Войцех Балчун відсторонив Івана Федорка від виконання посадових обов'язків, а згодом чиновника взагалі звільнили. Суд над горе-водієм тривав майже півроку, 12 грудня екс-посадовця засудили до двох років обмеження волі.

Фотокореспондент Макс Левін разом з родиною потрапив у ДТП поблизу Києва

ТСН. Ранок 4 липня, 08:45

До обраного З чисельними переламами до лікарні доправили його дружину, у одного з синів струс мозку. За інформацією видання "Лівий берег" у машину фотокореспондента врізався Іван Федорко, поліції він пред'явив посвідчення ветерана МВС. Свідки кажуть, що порушник вилетів на зустрічну смугу та виглядав нетверезим. Горе-водій з допомогою своїх охоронців просто втік. У поліції кажуть, що зараз з’ясовують усі обставини інциденту, та запевняють – усе задокументовано, утікача знайдуть.

Моторошний наїзд на працівників дорожньої служби

У ніч проти четверга, 15 вересня, у центрі Миколаєва водій BMW збив на смерть чотирьох працівників дорожньої служби та утік із місця ДТП.

Удар був настільки сильним, що кожного з робочих відкинуло на кілька метрів від місця аварії, з деяких злетіло взуття.

Правоохоронці затримали порушника через годину і з'ясували, що водій іномарки був п'яним – у його крові експерти виявили 1,61 проміле алкоголю.

Суд обрав затриманому запобіжний захід у вигляді двох місяців під вартою без права застави, пізніше його арешт подовжили ще на місяць – до 14 грудня. У грудні поліція завершила досудове розслідування і направила до суду обвинувальний акт щодо водія BMW, чоловіку загрожує 5-10 років позбавлення волі.

Суд обрав запобіжний захід для водія, що на смерть збив бригаду дорожників у Миколаєві

16 вересня, 20:45

До обраного Два місяці під вартою без права застави. Такий запобіжний захід обрав суд миколаївському водію, який збив на смерть 4-х людей. 15 вересня на світанку 31- річний Дмитро Кононенко на BMW зніс усі попереджувальні знаки, машину з фарбою і на шаленій швидкості врізався в бригаду дорожників . Всі 4-ро чоловіків загинули на місці.

Смертельна ДТП із різаниною. Справа Берсанова

26 жовтня приблизно о 22:00 у центрі Одесі на вулиці Велика Арнаутська BMW, проскочивши на червоне світло, протаранив "Москвич" та вилетів на зупинку громадського транспорту, зупинилася машина лише у стіні будівлі приватної пекарні.

Від потужного удару "Москвич" відлетів на декілька метрів і врізався у дерево, водій та пасажир авто загинули на місці. До того ж позашляховик наїхав на тротуарі на трьох пішоходів, яких після ДТП забрали до лікарні. Винуватець аварії і його пасажир кинулися навтьоки. Під час утечі з місця аварії водій різонув ножем по обличчю перехожому, який намагався його затримати.

Правоохоронці знайшли у BMW документи на ім'я 21-річного Магомеда Берсанова та 22-річного Валерія Ганченка. За декілька тижнів пасажира позашляховика затримали. Валерій Ганченко наразі у кримінальному провадженні проходить свідком, але правоохоронці не відкидають, що під час розслідування його статус може змінитися.

Водій Магомед Берсанов нині в міжнародному розшуку, адже за чутками, він може перебувати вже за кордоном. За даними місцевих ЗМІ, родичі водія-вбивці пропонували поліцейським $ 250 тисяч хабара.

Поліція знайшла пасажира BMW, якого розшукували після резонансної ДТП в Одесі

16 листопада, 20:11

До обраного Одеські поліцейські таки розшукали пасажира позашляховика БМВ Валерія Ганченко, який перебував у авто в момент резонансної аварії. ДТП сталася три тижні тому. Іномарка, проскочивши на червоне світло вилетіла на зупинку громадського транспорту. Двоє людей загинули, троє - досі в лікарні. Водій Магомед Берсанов - в міжнародному розшуку.


"Навіщо демонструвати домашній затишок зараз?": Нардепка Безугла обурилася кількістю пасок в соцмережах, українці відповіли

субота, 4 травень 2024, 23:53

Напередодні Великодня, у суботу, 4 травня, народна депутатка Мар'яна Безугла опублікувала в соцмережі допис із обуренням від великої кількості святкових пасок, які українці напекли та демонстрували на загал. Нардепка написала, що вважає неприйнятним де...

"Є ще порох в порохівницях": Залужний у Великій Британії показав майстерклас зі снайпінгу (фото)

субота, 4 травень 2024, 23:30

Український генерал, ексголовнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, який проходить стажування в МЗС після призначення на посаду Надзвичайного і Повноважного Посла України в Сполученому Королівстві Великої Британії та Північної Ірландії, також тренується у ...