"Коли приїжджаєш в АТО, військовим потрібно співати щось веселе, аби вони хоч на деякий час забули про війну": Фронтмен гурту "ТаРута" про виступи в АТО

У своєму інтерв'ю Євген Романенко, Заслужений артист України й лідер відомого українського гурту, поділився враженнями щодо Революції Гідності, АТО та ролі української пісні для військових.

Гурт "ТаРута" має чітку громадську позицію. Фото google.com

В інтерв'ю "Народній армії" Заслужений артист України Євген Романенко розповів про специфіку виступів в зоні АТО. Патріоти України наводять текст без змін:

— Євгене, що означає назва гурту «ТаРута»?

— «ТаРута» — це саме та Рута, яку треба шукати з дівчиною на Івана Купала. Цю квітку дівчата шукають в Карпатах раз на 10 років, оскільки вона в цей період квітне саме червоним кольором. Тож назва нашого колективу чисто фольклорна — ми беремо за основу українську автентичну пісенну традицію. Свого часу ми брали участь у чималій кількості етнографічних експедицій, де зібрали багато фольклорного матеріалу, а зараз його оброблюємо і використовуємо у піснях.

— Під час Революції Гідності ви активно підтримували громадян, які вийшли на Майдан. Що вас до цього спонукало?

— З перших днів я приєднався до студентів, які мітингували біля центральної стели, що на майдані Незалежності. Я добре розумів, чого прагне молодь. Мені доводиться багато гастролювати Європою, тож можу порівняти рівень життя і культури в різних країнах. Тому й сам вважаю, що нам треба обирати європейський вектор розвитку.

— Що змінилося у творчості гурту після Революції Гідності?

— Саме 18,19 і 20 лютого 2014 року я, разом із Романом Лупинським, був уночі ведучим сцени на Майдані. Після тих подій з’явилося багато пісень. Наприклад, «Небесна сотня» — композиція, присвячена загиблим героям. Лунала пісня «Зберемося, роде, єднайся народе». Тоді були потрібні саме такі композиції, які всіх об’єднують.

— Ви музикант з активною життєвою позицією. Як ви підтримуєте наших воїнів на Сході країни?

— Перший виступ в АТО у мене відбувся на Великдень 2014 року, а саме 21 квітня. Тоді ми проводили акцію «Великдень у війську» і поїхали на Схід. Я також співав у Слов’янську, коли його тільки-но звільнили влітку 2014-го. Загалом з початку війни безпосередньо в АТО я відіграв понад 2550 концертів. Спочатку з гурту їздив лише я і виступав під гітару, а коли ситуація трохи стабілізувалася, почав їздити повний склад колективу.

— Що ви співаєте для військових?

— Я вважаю, що коли приїжджаєш в АТО, військовим потрібно співати щось веселе, аби вони хоч на деякий час забули про війну, змогли відволіктися. Спочатку ми співали свій авторський репертуар, а тепер виконуємо пісні саме про військових, які надихнули нас на їх створення. Так з’явилася пісня «Дике поле», яка була написана в селі Піски. Є також композиція про 9-ту роту 30-ї бригади «Думки після бою», створена на лінії оборони в Маріуполі. У пам’ять про загиблих десантників ми записали пісню «Ангели». Також, разом з іншими музикантами, з якими постійно їздимо в зону АТО, ми записали «Молитву».

— А що найбільше запам’яталося під час поїздок в АТО?

— Пам’ятаю, як ми виступали в бліндажі під час обстрілів. Ці відчуття неможливо передати: ти співаєш для бійців під гітару, а зверху тебе криють мінами. Звісно, з’явилося дуже багато друзів, які є справжніми героями. А ще в АТО були найкращі у моєму житті автографи — на бронежилетах, на касках, на автоматах і на БТРах.

— Ваші побажання захисникам України…

— Любіть землю свою, і вона вам щастя родить.

Пролунали постріли: У Чернівецькій області цивільні накинулися на працівника ТЦК

субота, 20 квітень 2024, 16:41

У Чернівецькій області місцеві скоїли масовий напад на працівників ТЦК та СП. Один з працівників ТЦК відкрив вогонь, передають Патріоти України. Як повідомляє прес-служба обласного ТЦК, інцидент стався сьогодні, поблизу села Чорногузи, під час здійснен...

У Києві п'яний водій не врахував розмір вантажу і розніс заправку (фото)

субота, 20 квітень 2024, 16:19

У Києві п'яний водій не врахував розмір вантажу і розніс заправку в Голосіївському районі. Про це повідомила патрульна поліція Києва та оприлюднила відповідні фото, передають Патріоти України. "У Голосіївському районі інспектори отримали повідомлення п...