Кошмар відновлення УНР та втрати радянської України: Стало відомо, чому Москва 1926 року спішно організувала вбивство Симона Петлюри

В травні 1926 року в Польщі відбувається державний переворот. Країну очолює Юзеф Пілсудський. В польських і українських політичних колах починають говорити про відновлення союзу Пілсудського-Петлюри і новий похід проти "совєтів".

Могила Симона Петлюри у Парижі. Фото: Газета по-українськи.

У 1924-1926 роках більшість керівництва Української Народної Республіки жили у країнах Європи. Радянські чекісти проникали в їх оточення і вони досить легко перехоплювали найпотаємнішу кореспонденцію. В їхньому розпорядженні опинилися десятки листів Голови УНР Симона Петлюри та прем'єр-міністра Андрія Лівицького. Їх оприлюднив архів зовнішньої розвідки. З документів стає відома причина вбивства політика - зв'язки із лідером Польщі Юзефом Пілсудським, передають Патріоти України із посиланням на gazeta.ua.

У листі за 10 лютого 1926 року Лівицький з Варшави інформував Петлюру, що в Польщі готується державний переворот. Його наслідком стане прихід до влади маршала Юзефа Пілсудського, давнього приятеля і союзника Петлюри. Додавав, що з групою Пілсудського налагодив тісний контакт і той обіцяє допомогу українцям в боротьбі з більшовиками та відновлені незалежності УНР. Лист Лівицького чекісти зафіксували у себе: "Мы все-таки считаем, что победа будет за Пилсудским, поэтому нами своевременно были предприняты шаги для установления тесного контакта нашего центра с группой маршала Пилсудского. Тут следует принять во внимание, что как маршал Пилсудский, так и его единомышленники стоят за независимость украинской народной республики и за договор польской республики с УНР. Правительство польской республики приняв тезисы Пилсудского прийдет на помощь в борьбе за освобождение Украины и обеспечит ей государственную независимость".

В травні 1926 року в Польщі відбувається державний переворот. Країну очолює Юзеф Пілсудський. В польських і українських політичних колах починають говорити про відновлення союзу Пілсудського-Петлюри і новий похід проти "совєтів". Чекісти про це знають. Симон Петлюра для них стає ще більш небезпечним супротивником. Це підштовхує їх до фізичної ліквідації політичного опонента.

25 травня 1926 року близько 13 години Симон Петлюра йде обідати до невеликого ресторану "Бульйон-Шартьє" на вулиці Расін - за кількасот метрів від готелю. Виходить з нього через годину. Зупиняється і розглядає книжкову розкладку магазину на розі вулиці Расін і бульвару Сен-Мішель. До нього підходить і розстрілює з револьвера Самуїл Шварцбард. Із семи випущених вбивцею куль, п'ять потрапляють в тіло. Нападник здається поліцейському, який прибігає на місце пригоди. За іншою версією, його спочатку хапають перехожі, які хочуть влаштували самосуд, але потім передають поліцейському.

Агенти закордонної розвідки УСРР в різних країнах збирали всю наявну інформацію про вбивство Симона Петлюри. Співробітник Одеського окрвідділу ГПУ з Кишинева 3 червня 1926 року доповідав: "За день до моего отъезда из Кишинева из Парижа была телеграмма о том, что среди дня на улице некий Шварцбур тремя выстрелами из револьвера убил Семена Петлюру. На другой день в Кишиневской газете был некролог".

В донесенні з Одеси за 7 червня, підготовленому на основі публікацій румунської й французької преси, відтворена з невеличкими огріхами картина вбивства: "Петлюра с женой и дочерью жил в Париже. Обедал всегда в скромном ресторане со своей семьей. В роковой для него день он был без жены, так как последняя была больна. Когда Петлюра шел после обеда, к нему подошел неизвестный и спросил: "ты - Петлюра?" - "Да, Петлюра", "ну так защищайся" и сказав это неизвестный выстрелил в атамана, который упал, после чего незнакомец пустил еще около 4-5 пуль в лежавшего уже Петлюру. Петлюра только успел сказать: "Ради бога довольно". Был отправлен в госпиталь, где после двух часов скончался. Убийца был схвачен толпой, его начали избивать и вероятно убили бы, если бы не подоспела полиция. В таком духе описывают газеты смерть Петлюры".

Cмертельно пораненого, але ще живого Петлюру відвезли до найближчої клініки "Шаріте", де він невдовзі помер. Відспівували Симона Петлюру в румунській православній церкві св. Архангелів, що неподалік готелю. Дотепер збереглися і діють ресторан, готель, книжкова крамниця й румунська церква. А приміщення лікарні, де помирав Петлюра, з 1942 р. належить українській громаді – тут діє греко-католицька церква св. Володимира, поруч з нею встановлений пам'ятник Тарасу Шевченку. Обабіч від входу в церкву встановлені мармурові таблиці, із текстами французькою й українською мовами, які сповіщають, що саме тут завершилося земне життя Голови Директорії УНР та Головного отамана військ і флоту УНР.

30 травня 1926 року Симона Петлюру поховали на цвинтарі Монпарнас, одному з найпрестижніших в Парижі. Свій останній спочинок там знайшли президент Франції Поль Дешанель, письменники Гі де Мопассан та Жан-Поль Сартр, поет Шарль П'єр Бодлер й десятки інших всесвітньо відомих діячів.

Народний електромобіль по-китайськи: Geely виводить на ринок новинку ціною у $6800 з досить пристойними параметрами (фотофакти)

середа, 8 травень 2024, 3:25

Створено електромобіль Geely Panda Go Kart Edition. Модель презентують 9 травня. Її вартість 6 800 доларів. Про це повідомляє CarNewsChina. . Авто позиціонують, як карт для міста. Воно має агресивніші бампери, обвіс та антикрило на даху та оригінальні...

"Прошу звинувачувати у моїй смерті Путіна і росіян": Нові подробиці щодо загибелі жінки в дендропарку Кропивницького

вівторок, 7 травень 2024, 23:55

У дендропарку у Кропивницькому Кіровоградської області 7 травня жінка впала з оглядового колеса. Факт її загибелі "Суспільному" підтвердила речниця поліції області Віталіна Бевзенко, нагадують Патріоти України. З її слів, інформація на номер 102 надійш...