Лабутени нової ери: У США пошили черевики з чайного гриба

Основна перевага одягу з «грибний» тканини полягає в тому, що матеріал, з якого вона зроблена, - повністю розкладається і повертається в грунт в якості поживної речовини.

Йанг-А Лі навчилася створювати одяг з чайного гриба. Фото: Christopher Gannon / Iowa State University

Йанг-А Лі (Young-A Lee), професорка з Університету штату Айова, пошила одяг з побічного продукту приготування напою чайного гриба, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Для створення тканини, яка за своїм зовнішнім виглядом нагадує шкіру, Йанг-А Лі використовує волокна целюлози чайного гриба, які харчуються оцтом і цукром. У пластикових контейнерах вона вирощує гелеобразную плівку, яка придатна для створення одягу, взуття та сумок.

Ємність, в якій вирощується плівка.

Гелева плівка в висушеному вигляді.

Основна перевага одягу з "грибної" тканини полягає в тому, що матеріал, з якого вона зроблена, - біорозкладаний і повертається у грунт в якості поживної речовини. Однак у нього є і ряд недоліків: випробування показали, що одна з найбільших проблем - це поглинання вологи з повітря і поту людини, що носить жилет або взуття. Волога розм'якшує тканину і робить її менш довговічною. Інша складність полягає в швидкості виробництва матеріалу - вирощування плівки може тривати від трьох до чотирьох тижнів.

Взуття з отриманої тканини.

Прототип жилета з грибного матеріалу.

Це ускладнює масове виробництво, тому Йанг-А Лі і її команда на даний момент працюють над скороченням терміну вирощування плівки. "Якщо наш проект виявиться успішним, то відновлювальна тканину на основі целюлози може стати кроком назустріч Cradle-to-Cradle системам", - коментує авторка проекту.

Cradle-to-Cradle або C2C - концепція, заснована на ідеї безвідходних систем виробництва, що не завдають шкоди навколишньому середовищу.

У Москві палає і валиться завод, під рухнами можуть бути люди (відео)

п’ятниця, 3 травень 2024, 1:45

У Москві масштабна пожежа охопила завод із виробництва штучного каменю. . Горять три поверхи. Площа займання становить 2500 м², повністю обвалився дах будівлі, повідомляють росЗМІ. Надзвичайній ситуації надано другий ранг складності. . Для гасіння по...

"Бабуся" не дуже відрізнялася від сучасних: Обличчя неандертальки, яка жила 75 000 років тому (фото)

четвер, 2 травень 2024, 23:12

Британські археологи представили плід своєї довгої роботи – реконструйоване обличчя неандертальської жінки, яка померла 75000 років тому. Про це повідомляє видання "ScienceAlert", передають Патріоти України. Череп знайшли у 2018 році в печері Шанідар і...