Лощинівський бунт: Роми написали звернення до Авакова та Лутковської через самосуд та погроми (текст)

Жителі села, де сталося згвалтування і вбивство 9-річної дівчинки, розгромили будинки, в яких живуть циганські сім'ї.

Погроми в циганських будинках. Фото: izmacity.com.

Голова Коаліції ромських неурядових організацій України "Стратегія 2020"Володимир Кондур надіслав міністру внутрішніх справ Арсену Авакову та уповноваженому Верховної Ради України Валерії Лутковській звернення щодо розгрому будинків ромів в Лощинівці, повідомляють Патріоти України з посиланням на ТСН.

"Жителями села Лощинівка в результаті їх протиправних дій були розгромлені і розбиті будинки, в яких живуть циганські родини, а самі роми змушені були тікати з села", - наголошується у зверненнях. Він також наводить образи, яким піддаються роми в соцмережах. На думку автора, це "негативно впливає на імідж циганського населення і принижує людську гідність".

"Бездіяльність влади і поліції в Ізмаїльському районі призвели до такої ситуації, яка формує негативну оцінку з боку українського суспільства, що приводить до расової, міжетнічної ворожнечі і суперечить декларованим намірам розвитку правової держави", - вважає Кондур.

Адресатів просять взяти ситуацію під контроль і провести службове розслідування стосовно голови сільської ради та посадових осіб району. Роми вважають, що місцева влада повсюдно порушує їхні права, виносячи незаконні рішення. "Завтра "за допомогою влади" планується вивезення речей циган з їх будинків. У мене питання - куди підуть 10 сімей?" - запитує Кондур.

У неділю, 28 серпня, в Лощинівці відбулося народне віче, на якому селяни вимагали вигнати циган з населеного пункту.

Напередодні стало відомо про те, що було виявлено труп дівчинки з ознаками насильницької смерті. У жовтні їй мало виповнитися 9 років. За підозрою у вбивстві затримали 20-річного жителя Ліщинівки – рома за національністю.

Обурені мешканці села великим натовпом пішли громити поселення ромів з наміром вигнати поселенців. Було пошкоджено близько 6-7 будинків, люди покинули будинок ще до погрому.

"Сталося через укус кліща": Спливли подробиці смерті ексфутболіста збірної України Шершуна

четвер, 28 березень 2024, 14:24

Відомий український футболіст Богдан Шершунпомер 7 січня у Бельгії від раку мозку, до якого призвів укус кліща. При цьому лікарі надто пізно зуміли діагностувати тяжку хворобу, яка спричинила смерть ексгравця національної збірної у віці 42 років, пере...

Водій загинув на місці: На Чернігівщині автівка врізалася в блокпост (фото)

четвер, 28 березень 2024, 13:50

В Чернігівській області 27 березня водій Renault Scenic на виїзді з міста Корюківка врізався у блокпост і загинув. Про це повідомляє обласна поліція, передають Патріоти України. Зазначається, що 23-річний водій автомобіля Renault Scenic не впорався з к...