Львівський синдром: На Київ насувається сміттєвий апокаліпсис

​Сміттєзвалище, куди звозять відходи зі столиці критично переповнене й офіційно буде закритим у жовтні. Проте альтернативних рішень - куди відправлятимуть відходи - влада наразі не озвучує.

Ілюстрація:iPress.ua

Під Києвом назріває велика сміттєва катастрофа на кшталт львівської, яка розгорнулася у травні 2016 року після масштабної пожежі на Грибовицькому полігоні. Жителі села Підгірці в Обухівському районі Київщини вже з десяток років б'ють на сполох, передають Патріоти України.

Поблизу села розташований полігон твердих побутових відходів (ТПВ) № 5, який функціонує вже більше 30 років. Зараз він критично переповнений і постійно отруює довкілля та людей, які проживають поруч.

Проблемний Підгірцівський полігон вдвічі більший за Грибовицький. Загальна площа звалища складає 63,7 га. Зараз там зібралося понад 10 млн тонн побутових відходів. За роки експлуатації висота сміттєвого шару піднялася до 90 м, що дорівнює висоті 27-поверхового будинку.

Після чергового періоду дощів екологи повідомляють про нові витоки з полігону небезпечних речовин.

"Цей полігон не було обладнано бетонним каркасом. Дощова вода, яка просочується крізь сміття й утворює фільтрат, потрапляє у ґрунт та підземні води. Це отруює колодязну воду, яку пити просто небезпечно. У ній містяться різні кислоти, луги, шкідливі мікроби, нафтопродукти, важкі метали тощо. По суті, це екологічна катастрофа радіусом 10-15 км навколо звалища", - нарікає директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко.

Еколог висловлює побоювання, що під час наступної великої зливи ґрунтова дамба, яка оточує звалище і через яку просочується фільтрат, взагалі не витримає. Тоді масштаби екологічної катастрофи будуть значно більшими.

Багато років районна і сільська влада зверталася до Києва з вимогою вирішити проблему звалища. Лише у жовтні 2016 року Київська міська рада офіційно визнала, що на полігоні існує потенційна загроза виникнення надзвичайної ситуації техногенного характеру.

Згідно з відповідним рішенням Київської міськради, з 1 жовтня 2018 року полігон має бути повністю закритим, тобто сміття туди більше не завозитиметься, а сам полігон перебуватиме на утримуванні оператора ПрАТ "Київспецтранс" і має бути рекультивованим (рекультивація - відновлення родючості ґрунтів і рослинного покриву після техногенного порушення природи).

Проте поки що не помітно ознак, що проблема полігону буде вирішена за кілька місяців, каже голова Підгірцівської сільради Сергій Кравченко.

"Наразі не робиться жодних рухів ні у напрямку будівництва сміттєпереробного заводу, ні в напрямку пошуку альтернатив цьому полігону", - зауважив Кравченко.

Крім того, "Київспецтранс" закрив доступ до камер спостереження, відео з яких раніше транслювалося на сайті сільради, а також не надає даних щодо обсягів відходів, які скидають на звалище.

Згідно з тим самим рішенням Київради, приватному акціонерному товариству "Київспецтранс" рекомендували зменшити обсяги захоронення побутових відходів у Підгірцях.

Голова Підгірцівської сільради Сергій Кравченко зауважив, що навряд чи Київ та область стали продукувати менше сміття, а введення сортування відходів поки що незначно впливає на ситуацію. Тож, за його припущеннями, обсяги відходів, що потрапляють на полігон, не зменшилися.

Контроль за виконанням рішення Київради було покладено на постійну комісію Київської міської ради з питань житлово-комунального господарства. ТСН.ua надіслав запит до департаменту житлово-комунальної інфраструктури КМДА та очікує на відповідь.

Тим часом місцеве населення, яке вже давно страждає від забруднення довкілля, налаштоване радикально. За словами сільголови, місцеві жителі обов'язково відреагують у разі продовження звезення сміття. Щоправда, якою буде ця реакція - прогнозувати складно.

Останнього разу селяни висловлювали своє обурення діяльністю небезпечного полігону перекриттям дороги до нього 20 вересня 2016 року. Тоді Обухівська райрада ухвалила рішення звернутися до президента з проханням вирішити питання проблемного звалища, після чого столична влада нарешті наважилася на ухвалення відповідного рішення про закриття і рекультивацію полігону.

У київських чиновників ще є шанс засвоїти уроки грибовицької трагедії і не допустити подібної катастрофи в столиці.

Зараз існує два очевидні шляхи дій. Перший - це створення нового звалища, обладнаного відповідно до природоохоронного законодавства. Щоправда, на практиці цей варіант малоймовірний, вважає еколог Володимир Борейко, оскільки жодна районна чи обласна рада не погодиться на створення полігону на її території.

Тому лишається другий шлях - відкриття заводу з переробки київських відходів.

"Для порівняння, завод в Таллінні переробляє до 95% відходів, які продукує місто. А в нас частка переробки складає всього лише 2-3%", - сказав Борейко.

За його словами, за наявності політичної волі такий завод можна ввести у дію за кілька років. До того ж часу Києву доведеться домовлятися про прийом відходів з іншими полігонами в області (у Білій Церкві чи в Борисполі). І робити це потрібно вже зараз. Адже з жовтня, коли полігон у Підгірцях офіційно буде закритим, Київ може захлинутися у власному смітті.

Джерело: ТСН.ua

Перевтілення, що вражає! Дівчина з ожирінням з дитинства за рік схудла на 45 кілограмів і розкрила свій секрет (фото)

вівторок, 19 березень 2024, 7:23

Жителька Австралії, яка з дитинства страждала від зайвої ваги, схудла на 45 кілограмів за рік завдяки ходьбі та правильному харчуванню. Її історію розповідає New York Post, . 25-річна Саманта Абреу виросла у родині вихідців із Португалії. З раннього ві...

Ризики вкрай великі: "Зарплатне" бронювання остаточно розділить українське суспільство, - експерт

вівторок, 19 березень 2024, 7:15

Модель економічного бронювання, яка передбачає звільнення від мобілізації українців із зарплатою від 35 тис. грн, породжує багато розмов серед українського суспільства й серед військових зокрема, і посилює розкол у суспільстві. Про це заявив радник МВС...