Майже півроку без води: Терористи "ДНР" поставили Торецьк на межу гуманітарної катастрофи

​Антисанітарія в місті може спричинити епідемію, а шламовий потік заразить усю воду Донбасу.

Ілюстрація:Twitter

Прифронтовий Торецьк вже п'ять місяців живе без води. Ще на початку 2017 року внаслідок обстрілів з боку "ДНР" було пошкоджено ділянку водоводу "Горлівка - Торецьк", який живить місто. Про це пише depo.Донбас, передають Патріоти України.

Він проходить через лінію зіткнення в районі шахти імені Гагаріна, але і досі українська сторона не може узгодити з бойовиками режим тиші для ремонту. "ДНР" не припиняє обстріли, а ремонтна бригада не може виїхати на об'єкт. При цьому обстежити і відремонтувати його можна за два-три дні.

Торецьк у такій ситуації опиняється не вперше за роки війни. Передостаннє зневоднення було восени минулого року. 23 листопада у результаті обстрілів і потрапляння снаряду у той самий водовід припинилося постачання води до Торецька та прилеглих населених пунктів. Воду вдалося подати тільки на початку грудня.

Зараз ситуація гірша, прорив не ремонтований, а на землю щодня витікає близько 15 тис. кубометрів води. У місті введено жорсткий графік водопостачання: майже 35 тис. жителів отримують воду тільки дві години на добу, до селищ Північне і Залізне вода подається на дві години один раз на дві доби.

Проте мешканці кажуть, що вода не піднімається вище першого поверха, адже з настанням спеки приватний сектор забирає її на себе з метою поливу городів.

"Обмежити подачу води на приватні будинки ми не маємо технічної можливості", - повідомив заступник начальника управління комунального господарства міськради Микола Герт.

Міська санепідемстанція днями готується закрити всі дитячі садки. Співробітники ДержНС підвозять воду в цистернах, але її вистачає лише для нагальних потреб.

Крім того, українська сторона СЦКК каже, що через затоплення шахт імені Артема та "Південної" на поверхню підіймається газ метан, який потрапляє у підвали житлових та виробничих будівель, що може призвести до вибухів та отруєння людей.

Шахтна вода потрапляє у підземні виробки через пошкодження ділянки водоводу "Горлівка-Торецьк". Також техногенна катастрофа може загрожувати Новгородському, розташованому поблизу Торецька.

На місцевому фенольному заводі в штучному резервуарі зібралося майже 33 тисячі тон рідких відходів, що містять фенол, нафталін, формальдегіди, сірчану кислоту, нафтопродукти та інші хімічні сполуки, що утворилися в процесі роботи підприємства.

В результаті обстрілу з боку бойовиків, на заводі виведений з ладу трубопровід, через який здійснювалася відкачка води і рівень рідини в накопичувачі скоро може досягти критичної позначки.

"Переповнення шламонакопичувача може призвести до руйнування дамби, і тоді отруйний потік хлине на найближче селище Новгородське, потім потрапить до річки Кривий Торець, а далі в Сіверський Донець, який є одним з небагатьох джерел питної води для всієї Луганської та частини Донецької області", - підкреслили в СЦКК.

З початку 2017 року "Торецький фенольний завод" відправив 9 заявок на забезпечення безпеки на час ремонту, однак бойовики так і не надали гарантії.

Голова Донецької обласної ВЦА Павло Жебрівський останнім часом ситуацію в Торецьку не коментував. Натомість про гуманітарну та технологічну катастрофу каже представник України на переговорах у Мінську Ірина Геращенко.

Проте коли будуть досягнуті домовленості з окупантами і як на них можна вплинути - поки не відомо.

Підношення Осірісу: Унікальні артефакти з золота і та інші важливі речі: Археологи знайшли скарби єгиптян VII - VI ст. до н.е.

субота, 27 липень 2024, 0:30

Археологи виявили 63 давньоєгипетські гробниці у провінції Дум’ят, яка колись була центром торгівлі. Досліджуючи поховання, вчені натрапили на численні артефакти, зокрема золоті прикраси та поховальні приношення, передають Патріоти України. Як пише Her...

На Уралі прорвало чергову дамбу водосховища. Населення рятується на дахах будинків (відео)

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:30

У Челябінській області Росії прорвало дамбу Кіалімського водосховища. Вода швидко поширюється, затоплено велику кількість будинків. Про це повідомляють російські Telegram-канали в п'ятницю, 26 липня. За інформацією управління МНС у Челябінській област...