Майже півроку без води: Терористи "ДНР" поставили Торецьк на межу гуманітарної катастрофи

​Антисанітарія в місті може спричинити епідемію, а шламовий потік заразить усю воду Донбасу.

Ілюстрація:Twitter

Прифронтовий Торецьк вже п'ять місяців живе без води. Ще на початку 2017 року внаслідок обстрілів з боку "ДНР" було пошкоджено ділянку водоводу "Горлівка - Торецьк", який живить місто. Про це пише depo.Донбас, передають Патріоти України.

Він проходить через лінію зіткнення в районі шахти імені Гагаріна, але і досі українська сторона не може узгодити з бойовиками режим тиші для ремонту. "ДНР" не припиняє обстріли, а ремонтна бригада не може виїхати на об'єкт. При цьому обстежити і відремонтувати його можна за два-три дні.

Торецьк у такій ситуації опиняється не вперше за роки війни. Передостаннє зневоднення було восени минулого року. 23 листопада у результаті обстрілів і потрапляння снаряду у той самий водовід припинилося постачання води до Торецька та прилеглих населених пунктів. Воду вдалося подати тільки на початку грудня.

Зараз ситуація гірша, прорив не ремонтований, а на землю щодня витікає близько 15 тис. кубометрів води. У місті введено жорсткий графік водопостачання: майже 35 тис. жителів отримують воду тільки дві години на добу, до селищ Північне і Залізне вода подається на дві години один раз на дві доби.

Проте мешканці кажуть, що вода не піднімається вище першого поверха, адже з настанням спеки приватний сектор забирає її на себе з метою поливу городів.

"Обмежити подачу води на приватні будинки ми не маємо технічної можливості", - повідомив заступник начальника управління комунального господарства міськради Микола Герт.

Міська санепідемстанція днями готується закрити всі дитячі садки. Співробітники ДержНС підвозять воду в цистернах, але її вистачає лише для нагальних потреб.

Крім того, українська сторона СЦКК каже, що через затоплення шахт імені Артема та "Південної" на поверхню підіймається газ метан, який потрапляє у підвали житлових та виробничих будівель, що може призвести до вибухів та отруєння людей.

Шахтна вода потрапляє у підземні виробки через пошкодження ділянки водоводу "Горлівка-Торецьк". Також техногенна катастрофа може загрожувати Новгородському, розташованому поблизу Торецька.

На місцевому фенольному заводі в штучному резервуарі зібралося майже 33 тисячі тон рідких відходів, що містять фенол, нафталін, формальдегіди, сірчану кислоту, нафтопродукти та інші хімічні сполуки, що утворилися в процесі роботи підприємства.

В результаті обстрілу з боку бойовиків, на заводі виведений з ладу трубопровід, через який здійснювалася відкачка води і рівень рідини в накопичувачі скоро може досягти критичної позначки.

"Переповнення шламонакопичувача може призвести до руйнування дамби, і тоді отруйний потік хлине на найближче селище Новгородське, потім потрапить до річки Кривий Торець, а далі в Сіверський Донець, який є одним з небагатьох джерел питної води для всієї Луганської та частини Донецької області", - підкреслили в СЦКК.

З початку 2017 року "Торецький фенольний завод" відправив 9 заявок на забезпечення безпеки на час ремонту, однак бойовики так і не надали гарантії.

Голова Донецької обласної ВЦА Павло Жебрівський останнім часом ситуацію в Торецьку не коментував. Натомість про гуманітарну та технологічну катастрофу каже представник України на переговорах у Мінську Ірина Геращенко.

Проте коли будуть досягнуті домовленості з окупантами і як на них можна вплинути - поки не відомо.

Чемпіон світу зізнався, кого вважає одним із найсильніших українських боксерів ХХI століття

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:29

Чемпіон світу у першій напівсередній вазі за версією WBF Арам Фаніян (24−2, 6 КО) поділився очікуваннями від поєдинку майбутнього бою українця Сергія Дерев’янченка (14−5, 10 КО) з Воном Александром (18−10−1, 11 KO), передають Патріоти України. «Вважаю ...

"Ти шо - москаль?": Кікбоксер із РФ епічно поскаржився на українців та латишів

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:16

Він поскаржився на те, що у Харкові, де він жив на початку повномасштабного вторгнення армії агресорів в Україну, його ображали через мову. "Нам із дружиною було важко в Європі, де сильна русофобія, там про росіян говорять або погано, або ніяк. Усіх зм...