Маленькі радощі українського дива: "Світський виїзд" одеської п'ятірні на першу у своєму житті ялинку

Напередодні Нового року батьки п'ятірні, яким днями виповнилося півроку, і трирічної Аліни в'їхали в нову простору квартиру в Одесі

Справжнє Українське диво. Фото: "Факти"

Минулий рік запам'ятався, зокрема, дивним випадком в історії вітчизняного (і не тільки) акушерства: 37-річна одеситка народила п'ятьох здорових малюків («ФАКТИ» про це розповідали). Вперше в Україні на світло одночасно з'явилися дві пари близнят — дівчаток Даша і Саша, хлопчики Денис і Владислав, — і хлопчик-близнючка, якого назвали Давидом, зачаті природним чином. Повідомляють Патріоти України з посиланням на ФАКТИ.

Подія, що сталася в Одеському обласному перинатальному центрі, охрестили медичною сенсацією. За статистикою, четверняшки з'являються лише раз на 680 тисяч випадків вагітності, а п'ятірні - приблизно в одному з 85 мільйонів випадків.

— Коли дізналася, що у мене під серцем п'ятеро дітей, не могла в це повірити! — зізнається «ФАКТАМ» щаслива мама Оксана Кобелецкая, що працює в комунальному підприємстві «Міський інформаційно-аналітичний центр». — Це сталося рівно рік тому. Записалася на планове УЗД, але тоді якраз були новорічні свята, і прийом перенесли на середину січня.

Прийшла, доктор почала дивитися на екран і раптом змінилася в обличчі. Я навіть злякалася. Тут вона почала вважати: «Один, два, три, чотири, п'ять». Так, вона побачила п'ять малюків і п'ять розбитих сердець. У мене був шок... А доктор сказала, що за таке мені повинні подарувати будинок біля моря... Здавалося, що я в сюрреалістичному сні і ось-ось прокинусь.

З цього моменту, зізнається жінка, її життя змінилося. Суворий режим дня, регулярні походи по лікарях. Оксані та її чоловікові дуже хотілося зберегти всіх малят.

— Про те, щоб відмовитися від такого подарунка долі, не було й мови, — каже багатодітна мама. — Виносити діток виявилося непросто. Під час вагітності я набрала 23 (!) кілограми. Перед пологами 18 тижнів перебувала на збереженні. Пам'ятаю, все придумувала імена малюкам, впевненість була тільки в одному — Денис. Уявляла собі, які вони, якими стануть. Називаючи діток, старалася, щоб імена були співзвучні.

Тим часом чоловік Сергій активно готувався до поповнення в сімействі: робив ремонт на дачі, щоб було куди привезти нас з пологового будинку. Тому при пологах він не був присутній. Тато побачив пятерняшек вже в реанімації. В операційній і без нього вистачало народу. Дітки з'явилися на світ 24 червня, всього за чотири хвилини — у проміжку з 09.23 до 09.27 ранку.

Пологи приймали відразу три лікаря: по одному на кожну плаценту (так зване дитяче місце — «будиночок» для малюка в животі у мами). Всього було три плаценти: в одній — дівчинки, в іншій — два хлопчика і в третій — один хлопчик. При народженні хлопчики важили 1810, 1750, 1450 грамів, дівчатка — 1190 і 1250 грамів.

— Етичний лікарський кодекс не дозволяв нам тоді розповідати подробиці виношування цієї унікальної вагітності та розродження, — коментує «ФАКТАМ» доктор медичних наук професор кафедри акушерства та гінекології Одеського національного медичного університету Світлана Галич. — Скажу лише, що в наявності— материнський подвиг в ім'я життя, як би пафосно це не звучало.

Колектив Одеського обласного перинатального центру на чолі з його керівником, професором Світланою Посоховой, забезпечив максимально безпечне народження всіх п'ятьох дітей. На кожну плаценту було по лікаря (двоє з них — професори у галузі акушерства і гінекології), а на кожну дитину — неонатолога-реаніматологія. Крім того, всім малятам приготували набори для реанімації та апарати штучної вентиляції легенів. Операцію забезпечували три анестезіолога-реаніматолога. Ми намагалися все передбачити, але були готові до будь-яких проблем.

Саме тому в операційній, як каже Оксана, виявилося так багато медиків. Треба сказати, що в перинатальному центрі не було жодного співробітника, байдужого до долі нашої п'ятірні. Ті, кому випало акушерська щастя взяти в Оксани пологи, — працювали, інші готувалися в разі потреби допомогти і підтримували морально.

Ми щиро бажаємо нашим унікальним пацієнтам рости здоровими і щасливими. Ця чудова пятерня і її батьки — ще одне реальне свідчення того, що Одеса — таки так, унікальне місто!

— Рідко так буває, що при багатоплідній вагітності, діти народжуються один за іншим, без усякого зусилля, — каже заступник головного лікаря обласної клінічної лікарні з акушерства та гінекології професор Посохова Світлана. — Першим був хлопчик, потім — дівчинка, знову хлопчик, дівчинка і хлопчик.

— Спершу я навіть не повірила, що таке буває, — розповідає бабуся новонароджених, мама Оксани Ольга Іванівна. — Повернувшись з УЗД, донька спочатку загадково мовчала. Я подумала, що двійня. А вони з чоловіком стали загинати пальці і показали результати — п'ятеро! Вдумайтеся в цифру: тільки памперсів — тисяча в місяць. Нічого, потягнемо. Та ще люди допомагають — весь місто відгукнувся...

— Раніше у нас з Оксаною був єдиний дитина — трирічна дочка Аліса, — каже батько сімейства Сергій Семенов. — Ми, якщо чесно, хотіли ще хлопчика. Зараз у нас три плюс три: троє дівчаток і троє хлопчиків. Це велика радість, але і велика відповідальність. Будемо ростити, виховувати.

Пятерняшки з перших днів життя стали дуже популярними. Не раз писали про них і «ФАКТИ». Нині малюкам вже півроку.

— Виховувати одну дитину нелегко, а коли їх п'ять одночасно? — каже Оксана, зуміла так налагодити режим дня, що дітки дружно засипають без заколисування. — Якщо б я була неорганізованою, то народження дітей точно змінило б моє життя. На щастя, моя робота навчила відповідально ставитися до графіку. Тому, коли діти були зовсім маленькі і годувати їх потрібно вісім разів на добу (кожні три години), відхилення від графіку навіть на 10-15 хвилин призводило до таких колективним істерик!

Однією впоратися з малюками дуже складно. Бо моя мама і чоловік намагаються допомагати. Поки я зціджую молоко, мама змінює діткам підгузки, дає їм ліки.

Зараз вже легше: у малюків шестиразове харчування, чітко налагоджене денне гуляння і нічний сон. Дівчатка, до речі, важко пристосовувалися до зміни графіка. З хлопчиками все пройшло простіше. Вдень ми діток не укачиваем: якщо малюк не хоче спати, то нехай грає. Після купання, орієнтовно о 21.00, вони їдять і через півгодини після їжі засипають (без заколисування) і сплять до трьох-чотирьох годин ночі. Потім їдять і знову сплять до семи-восьми ранку.

Взявши під контроль цей «кругообіг», нам, дорослим, вдалося налагодити режим сну. Кожен має можливість через день поспати всю ніч. Крім мене — я все одно повинна вставати, щоб зцідити молоко.

За півроку діти помітно набрали у вазі і зараз дівчинки важать по сім, а хлопчики — по вісім кілограмів.

— До речі, наша старшенька, Аліса, до братиків і сестричок не ревнує, співає їм пісеньки, вітається з малюками і намагається у всьому допомагати старшим, — каже Оксана.

«ФАКТИ» вже писали про те, що місто виділило сім'ї простору (124,5 квадратних метра) квартиру в новому будинку. Після виписки з лікарні сімейство тулилося в тісному помешканні за містом — на бабусиній дачі. Тим часом у квартирі йшов ремонт. Завершили його напередодні того, як малюкам виповнилося півроку, за тиждень до Нового року.

Велика сім'я переїхала в п'ятикімнатну, двоярусну (з пентхаусом) квартиру, розташовану на 16-му поверсі будинку. Першим в приміщення занесли маленького Дениса, адже саме він народився першим. Хоча в квартирі поки багато чого не вистачає, батьки щасливі.

— У нас були півроку радості, перемог, поразок і надій, — каже Оксана. — Як же чудово, що ми провели разом!.. У перспективі хочемо окремо розмістити дитячі для хлопчиків і для дівчаток на другому поверсі. Поки ж вони будуть з нами у великій кімнаті, в якій пізніше, коли діти почнуть ходити, зробимо вітальню.

Квартиру потрібно ще облаштувати, адже сьогоднішня спальня дітвори — єдина кімната, в якій є меблі. Встановлені тут ліжечка — пожертви одеситів.

— Нас часто впізнають на вулиці, підходять, розпитують, — каже Оксана. — В основному люди хочуть допомогти: хтось привозить речі і памперси, хтось просто підтримує добрим словом або парою гривень. Це дуже важливо, адже і на одну дитину треба багато грошей, а на п'ятьох — помножте цю суму на п'ять...

Проте найбільше багатодітна сім'я потребує автомобіль. Зараз автотранспорт доводиться орендувати, найчастіше — мікроавтобус, оскільки необхідно розмістити ще і коляски. Тому один колективний виїзд в центр міста обходиться батькам у 800-1000 гривень.

Днями пятерняшки вчинили «світський виїзд» — на першу у своєму житті ялинку. Свято за участю Діда Мороза, Снігуроньки, ельфів, гномів і інших казкових персонажів організувало одеське спільнота «Від мами до мами». За словами організаторів, мета цього проекту — допомогти мамам, які опинилися в складній життєвій і фінансової ситуації, встати на ноги, відчути радість материнства: «Ми віримо, що, маючи велику підтримку за спиною, жінки зможуть стати щасливими і впевненими в собі і виростити таких же дітей».

Ось і на це свято прибули 33 малюка з мамами. Пятерняшки, одягнені в костюмчики Санта Клаусів, опинилися в центрі уваги. Незважаючи на однакову новорічну «уніформу», малюків складно сплутати — кожен демонструє свій, ні з ким не схожий характер.

Народжена самою маленькою, Дашенька (кілограм 190 грамів) — найактивніша, — підтверджує бабуся Ольга Іванівна. — Навіть лікарі кажуть, що вона вже дуже спритна.

— Нині ми вперше вибралися на вечірку — «грудничковый» Новий рік! — каже Оксана. — Це так здорово, що можна із задоволенням провести час з іншими мамами, перейняти досвід та поділитися своїм. Ми в захваті! Величезне спасибі організаторам за затишок, турботу і тепле ставлення.

Чому виникають провали в пам'яті після розпивання спиртного: Вчені назвали причини

п’ятниця, 26 квітень 2024, 6:24

Вживання спиртного не тільки підвищує ризик померти від серцевого нападу та інших хвороб у довгостроковій перспективі, але й може спричиняти провали в пам'яті буквально на наступний ранок, передають Патріоти України. Група вчених з Університету Пенсіль...

Звільнена по обміну з лап Москви знаменита американська баскетболістка відверто розповіла про жахи російської в’язниці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 6:15

Дворазова олімпійська чемпіонка і чемпіонка світу з баскетболу Бріттні Грайнер заявила, що почувалася неповноцінною людиною в російській в’язниці, передає NV. . Дівчину заарештували в лютому 2022 року в аеропорту Шереметьєво за ввезення наркотичних ...