"Мало місце застосування спецзасобів по конкретних частинах тіла", - голова Нацполіції про затримання блокадників Донбасу

Сергій Князєв зазначив, що навіть сама поліція зсередини ще не розуміє своєї ієрархічності, що вже питати про суспільство та деяких окремих політиків.

Сергій Князєв. Фото:zak.depo.ua

Сергій Князєв обіймає посаду голови Нацполіції з 8 лютого. Кореспондент DW поговорила з ним про розслідування справи Павла Шеремета, заходи щодо блокувальників на Донбасі, реформи у Національній поліції та її слабкі місця. Патріоти України пропонують до Вашої уваги уривок розмови з очільником Національної поліції щодо блокади та річниці Майдану.

Є політичні заяви МВС щодо необхідності припинення блокади на Донбасі. І є відсутність активного втручання в ситуацію з боку поліції. Керівник донецької поліції В'ячеслав Аброськін (з листопада 2014 року - керівник ГУ МВС у Донецькій області, 11 березня призначений заступником Князєва - Ред.) каже, що мають місце правопорушення, відкриваються кримінальні провадження, але ніхто ці правопорушення не припиняє. Чому склалась така ситуація?

Так, я не маю наміру змішувати політичну і кримінальну складову цієї проблеми. Генерал Аброськін зробив усе необхідне для розслідування, збирання і документування цього правопорушення. Зараз це вивчає прокуратура. Яке буде подальше рішення - ми вам повідомимо. Генерал Аброськін не допустив конфліктних ситуацій, які могли призвести до сутичок. Дивно виходить: на початку нас сварили за те що ми щось робили, зараз - за те що не робимо.

Однак як щодо припинення самого правопорушення? Це через політичні причини?

Якщо органи, які наглядають за Нацполіцією, не знайшли ознак злочинної дії чи бездіяльності, це означає, що у наших діях немає порушень. І не треба провокацій.

Можна було б подумати, що поліція боїться застосовувати силу проти учасників протестів. Але ж на Майдані 18 лютого ви не побоялися...

А хіба там застосовували силу?

Так, поліція била мітингувальників, які виступали за продовження блокади.

Мало місце застосування спецзасобів по конкретних частинах тіла: по спині та по ногах. Це не заборонено. Взагалі поліція тоді діяла дуже професійно. Група протестувальників була влучним маневром розділена, що призвело до зниження напруги. Далі була непокора, а непокору ми зупинили, локалізували. Навіть автозак не підігнали - автобус.

Ніяких знущань, лише законні дії працівників поліції. Порушники доставлені в райвідділок, на них складені адмінпротоколи, всі відпущенні додому. Якщо ви вважаєте це застосуванням сили, - добре, хай буде. Але всі мають зрозуміти, що ми поліція, а не олов'яні солдатики. У мене чотири побиті поліцейських, нашу співробітницю я наступного ранку відвідував в лікарні, вона мати чотирьох дітей.

Багатьом ці дії та взагалі заходи безпеки у річницю розстрілів на Майдані здавалися надмірними. Вам - ні?

Послухайте, ми вилучили на Майдані гранату, пістолет, кастети, ножі, палиці. Це хіба не безпрецедентність? Якби був поранений хтось із громадян чи поліцейський - от тоді мене б лінчували. Ми вірно співставили ризики і готові слухати критику. Всіх, хто тоді був затриманий, дуже швидко відпустили.

До речі, щодо затримання. Правозахисники вже не перший рік говорять, що особливо під час таких громадянських акцій поліція не застосовує офіційно процедуру затримання. Юридично порушників начебто просто доставляють у відділок для надання пояснень, що суттєво обмежує їх права. Як було цього разу?

Треба перевірити. Але питання слушне. Один з моїх конкурентів у боротьбі за посаду голови Нацполіції, юрист Андрій Вишневський (директор Координаційного центру з надання правової допомоги Міністерства юстиції України - Ред.) просуває дуже сильну і прогресивну ідею. У найближчі дні ми запустимо новий проект: кожен патрульний (а потім і в усій поліції) з моменту затримання порушника на вулиці за адмінпорушення повідомлятиме у центр надання безоплатної правової допомоги, просто натискаючи кнопку на планшеті. А черговий адвокат виїжджатиме моментально захищати права затриманого і слідкувати за правильним процесуальним оформленням.

Маю визнати, з оформленням адміністративних правопорушень у нас справи не в найкращому вигляді, хоча з кримінальними все вже більш-менш, за порушення кримінального процесу ми люто караємо. Звісно, зараз ми отримаємо якийсь внутрішній спротив від поліцейських, які природно досі бояться адвокатів. Але ми пояснимо, що адвокат захистить не тільки права затриманого, але й права поліцейського. Неправий поліцейський - виженемо, покараємо, посадимо. Неправий порушник - вибачте. А головне коштує такий проект нуль копійок. При цьому це головний напрям реформ - захист прав людини.

Зірка серіалу "Обіцянка Богу" вступив до лав ЗСУ

четвер, 25 квітень 2024, 12:55

Зірка серіалу Обіцянка Богу, український актор театру і кіно Юрій Феліпенко вступив до лав ЗСУ. Феліпенко доєднався до батальйону ударних БпАК Ахіллес 92 ОШБр. Це підрозділ добровольців, сформований у перші дні повномасштабного вторгнення, інформують П...

"С*ки московські": Російський тренер брудно облаяв волейболісток після поразки

четвер, 25 квітень 2024, 11:44

Головний тренер російського волейбольного клубу «Ленінградка» Олександр Кашин емоційно відреагував на поразку від «Динамо». Зокрема, тренер з країни, чиї керівники люблять розповідати про «духовні скрєпи», назвав своїх суперниць «московськими с*ками», ...