Могли постраждати люди: На Київщині виявили кіпу шприців з голками від ін’єкцій

Також знайшли бокси із кров’ю та інші медичні відходи.

Скріншот

"У Вишгородському районі на Київщині вже тиждень як виявили кіпу шприців з голками від ін’єкцій, боксів із кров’ю та інших медичних відходів. Представники Держекоінспекції та поліції відразу виїхали на місце, де мешканці знайшли небезпечну знахідку. За фактом відкрито кримінальне впровадження. Місцева влада прибирає це небезпечне стихійне звалище", - пише на своїй сторінці в Фейсбук міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак, повідомляють Патріоти України, і продовжує:

"Добре, що цього разу обійшлося без безпосередної шкоди людям. На відміну від історії кількамісячної давності на Харківщині, коли діти опинилися у лікарні через отруйні випари з бочок, які лишили просто неба. До речі, те підприємство, яке мало ліцензію на утилізацію небезпечних відходів, а насправді просто їх скидало в поле за село, наша комісія перевірила та анульовала ліцензію. Прогнозую, що у випадку на Київщині винних також буде притягнуто до відповідальності.

Спільно з поліцією, ми вже встановлюємо медичну установу та підрядників, які «утилізували» медвідходи, викинувши їх у лісосмугу.

Це – лише два резонансні випадки неприпустимого поводження з небезпечними відходами. А їх по країні – сотні і тисячі. І поодиноке "гасіння пожеж" не змінює загалом ситуацію з небезпечними відходами.

"Ліцензіати" почуваються занадто самовпевнено і вільно, бо в Україні вже 8 місяців діє мораторій на перевірку бізнесу. До початку дії мораторію ми встигли перевірити лише третину підприємств, що збирають та утилізують небезпечні відходи. І понад 80% з них втратили ліцензію, бо здійснювали утилізацію здебільшого на папері. Тепер ми зв’язані мораторієм.

Але і зараз добиваємося перевірок ліцензіатів. Просто тепер, щоб такої перевірки домогтися, треба пройти всі кола пекла. Зараз процедура перевірки утилізатора небезпечних відходів для Мінприроди виглядає наступним чином:

1. До Мінприроди має надійти скарга, оформлена згідно ЗУ «Про ліцензування видів господарської дільності». Обов’язково від фізичної особи.

2. Мінприроди направляє листа до Державної регуляторної служби з клопотанням надати дозвіл на проведення позапланової перевірки та додає скаргу фізичної особи.

3. Державна регуляторна служба комісійно розглядає клопотання Мінприроди на проведення позапланової перевірки.

На практиці це нерідко виглядає так: із 10 клопотань Мінприроди до ДРС погоджуються позапланові перевірки лише кількох підприємств.

Звісно, всі ці фактори майже унеможливлюють належний контроль у сфері поводження з небезпечними відходами та реалізацію на практиці конституційного права кожного громадянина на безпечне навколишнє природне середовище та екологічну безпеку.

У даному випадку йдеться про наше з вами вжиття і здоров’я у прямому значенні цих слів. Небезпечні відходи, як на мене, входять до трійки найбільш загроз для довкілля. Зокрема, щодо медичних відходів, то вони небезпечні не лише для довкілля , але й здоров’я громадян, оскільки кров може бути інфікована вірусом СНІДу та гепатитів, від яких на даний час не існує ефективних ліків.

Моя позиція біла і залишається незмінною. Мораторій на перевірки бізнесу не повинен стосуватися екологічних. Інакше ми й будемо боротися з наслідками, а не причнами екологічних лих".

"Смерть режиму!" У Росії школярка отримала 3,5 року колонії за напис на гаражі

п’ятниця, 26 квітень 2024, 4:15

У Росії десятикласницю з Чити засудили до 3,5 року колонії за напис на гаражі. Про це у четвер, 25 квітня, повідомив російський незалежний ТГ-канал Astra. . Військовий суд визнав винними відразу за кількома статтями 19-річного Олександра Сніжкова і 1...

У культового паризького кабаре Мулен Руж в Парижі обвалилися лопаті знаменитого вітряка (відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:55

У ніч на 25 квітня в Парижі обвалилися лопаті знаменитого вітряка Мулен Руж. Падіння також пошкодило фасад паризького кабаре, розташованого в паризькому районі Пігаль. Про це повідомляє телеканал BFM TV. . Оскільки інцидент стався вночі, обійшлося бе...